Strona 46 z 65 PierwszyPierwszy ... 36444546474856 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 641

Wątek: Quantuum R+ Dual Power

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuzynPit Zobacz posta
    jak masz HSS to fakt faktem filtr jest zbędny;] gorzej jak nie posiadasz systemówki z hss;]
    No i nie posiadam lampy systemowej z hss, tylko zestaw tr-332 odbiornik + nadajnik. Chcę pokazać że ze studyjnymi bez problemu synchronizuje

Domyślnie

Błyskałeś pełną mocą??

Domyślnie

Błyskałeś pełną mocą??
    Nie, tak jak pisałem koło 1/4 mocy

Domyślnie

Mam rozumieć ze tylko i wyłącznie przy użyciu tych wyzwalaczy uzyskałeś taki czas synchro przy pełnym śłońcu ?!

Domyślnie

Mam rozumieć ze tylko i wyłącznie przy użyciu tych wyzwalaczy uzyskałeś taki czas synchro przy pełnym śłońcu ?!
    Nie rozumiem twojej wypowiedzi. Ustawiam ekspozycję na tło - 1/2000s, aparat przełącza się w tryb hss, robię próbną klatkę, i w zależności czy odpowiada mi oświetlenie lampy - koryguje moc lampy. Aa jezeli o słońce to była godzina ok 16, jeżeli o to ci chodzi

Domyślnie

To może inaczej... zawsze byłem przekonany że aby uzyskać krótki czas powyżej 1/200s z lampami studyjnymi trzeba użyć z lampą systemowa w trybie HSS... i stąd jest moje zdziwienie... że Ty to uzyskałeś robiąc tylko na "gołych" wyzwalaczach... co dla mnie jest czystą abstrakcją...
    Ostatnio edytowane przez KuzynPit ; 06-06-2011 o 18:14

Domyślnie

To może inaczej... zawsze byłem przekonany że aby uzyskać krótki czas powyżej 1/200s z lampami studyjnymi trzeba użyć z lampą systemowa w trybie HSS... i stąd jest moje zdziwienie... że Ty to uzyskałeś robiąc tylko na "gołych" wyzwalaczach... co dla mnie jest czystą abstrakcją...
    Parę osób z tego forum też tak robi, więc nie wiem skąd to zdziwienie

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Oprócz HSS, Pixel implementuje jakąś swoją wersję Hypersynca, więc to pewnie to. Nawet próbowałem ten ficzer odpalić na systemówce (580EXII) - trzeba się przez kabelek PC podłączyć, a nie przez stopkę - i czasem się udawało w zakresie 1/2000-1/8000 bez HSS zsynchronizować. Niestety za mało przewidywalnie by tego używać. Widocznie na studyjnych lepiej to działa (dłuższy błysk).
    Body, stałki, zoomik

Bywalec Awatar Jerzy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Aligator16:Moim zdaniem użyłeś armaty do zabicia muchy...Lampą o mocy 1000Ws można spokojnie "zgasić" słońce.Masz fajną modelkę,ustaw ją na górce,na stole,na krześle,na skale tak żeby nie był widoczny drugi plan,tylko niebo chmury i słońce.Ustaw pełną moc lampy a na aparacie przysłonę f20,czas 1/160.Niech słońce będzie za modelką.Na obiektywie założony polar dobrej jakości.Przy zdjęciach plenerowych z lampą o takiej mocy aż się prosi o zdjęcia ze słońcem w kadrze.
    Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
    http://www.maxmodels.pl/juras.html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerzy Zobacz posta
    Aligator16:Moim zdaniem użyłeś armaty do zabicia muchy...Lampą o mocy 1000Ws można spokojnie "zgasić" słońce.Masz fajną modelkę,ustaw ją na górce,na stole,na krześle,na skale tak żeby nie był widoczny drugi plan,tylko niebo chmury i słońce.Ustaw pełną moc lampy a na aparacie przysłonę f20,czas 1/160.Niech słońce będzie za modelką.Na obiektywie założony polar dobrej jakości.Przy zdjęciach plenerowych z lampą o takiej mocy aż się prosi o zdjęcia ze słońcem w kadrze.
    Z tą przysłoną to się nie zgodzę, za bardzo nie lubię wielkiej GO
    Takie zdjęcia też będę robił, lato dopiero się zaczyna, a tamte zdjęcia to bardziej na szybko były, bo nie miałem samochodu żeby sprzęt przewieźć w ciekawe miejsce

Strona 46 z 65 PierwszyPierwszy ... 36444546474856 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów