Strona 38 z 65 PierwszyPierwszy ... 28363738394048 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 641

Wątek: Quantuum R+ Dual Power

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

No właśnie, do tej pory robiłem plenery po 16, raczej w cieniu i tu 3x580 bez problemu dawało radę, nawet z jedną 580 też by dało radę, ale właśnie dla tego inwestuję w sprzęt studyjny żeby przestać szukać cienia po południu.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Coś już napisał
    Miasto
    Kędzierzyn Koźle

Domyślnie

Może to coś pomoże, wrzucam surowe fotki jak Dual Power 300Ws radzi sobie w słońcu. Są to zdjęcia robione jeszcze podczas ustawiania lamp.
    Pierwsze foto:
    10 kwietnia około godziny 14 - 15, słońce wysoko, błyskane tylko z założonym oryginalnym reflektorem, pełna moc, lampa gdzieś około 3 metry od modelki.

Drugi przykład z 2 maja, około godzny 18 - 18:30. Błyskane z założonym softboxem 120x80, moc lampy w zakresie od 1/2 do 1/4 mocy. Odległość lampy od modelki widać na zdjęciach.

http://img863.imageshack.us/img863/1...cdualpower.jpg
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 06-05-2011 o 20:19

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No właśnie, takie przykładowe foty + podstawowe dane (model lampy, rodzaj modyfikatora, godzina o której robione było zdjęcie i nastawy na aparacie) byłyby bardzo przydatnym źródłem wiedzy. No i trzebaby też zrobić podstawowe porównanie : Quantuum 300 vs Quantuum 600 vs 1x580exII vs Yongnuo, nad którym najbardziej się obecnie zastanawiam, z uwagi na to, że :

1)Quantuum to jednak kawał kloca i do plecaka foto już tego nie upchniesz.
    2)Moc 580EXII = moc YN560 (przynajmniej na papierze), ale cena 580EXII = 5 x cena YN560
    3)Żeby korzystać z HSSa Canonowego, trzeba władować kolejną kupę kasy w RadioPoppery, albo PocketWizardy (Pixeli nie biorę pod uwagę bo istnieją negatywne opinie na ich temat, a na samodzielne testy nie mam nerwów, żeby kupić i później męczyć się ze sprzedażą)

Coś już napisał
    Miasto
    Kędzierzyn Koźle

Domyślnie

Jak tylko będę miał sprzęt na wierzchu to zrobię porównaniu mocy Dual Power 300Ws oraz Yongnuo YN560. Niestety nie mam możliwości porównania z 580EX. Co do YN560, są to fajne i tanie lampy, problemów z nimi nie miałem jeszcze ( mam je od niedawna dopiero) i oby tak zostało. Jako uzupełnienie do Dual Power są w sam raz, ale na pewno nie zastąpią mocy Quantuuma.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

No i widać na tych zdjęciach doskonale że 300Ws się w słońcu nie wyrabia.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

To ze 300Ws pod slonce nie wyrobi wiemy w sumie bez tych testow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Parametry techniczne lampy są tutaj:
    czyli to raczej lampa o krótkim błysku, a nie HSS.
    Skoro lampa ma flash duration 1/800-1/10000 (o ile dobrze doczytuję) i to jest jej zaleta, to ta instrukcja powinna być dokładniejsza. Nie piszą przy jakiej mocy 1/800, kiedy 1/10000 (choć oczywiście tego się można domyślić), nie podają, że to zapewne t0,5 i nie podają t0,1. Jednym słowem - marketing mówi o zaletach, a instrukcja te zalety pomija.

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    Zamawiam dual power 300 ws, i do tego filtr hoya x8 hmc, mam nadzieje ze 3 dzialki przyslony nizej pozwola mi zejsc do czasu 1/125 w popoludniowym sloncu przy f2.8 na przyklad... mam tez nadzieje ze hoya za bardzo nie skaszani obrazka....
    Wg mnie będzie mało, popatrz na poniższe zdjęcie.

Cytat Zamieszczone przez yakuza Zobacz posta
    Może to coś pomoże, wrzucam surowe fotki jak Dual Power 300Ws radzi sobie w słońcu. Są to zdjęcia robione jeszcze podczas ustawiania lamp.
    Pierwsze foto:
    10 kwietnia około godziny 14 - 15, słońce wysoko, błyskane tylko z założonym oryginalnym reflektorem, pełna moc, lampa gdzieś około 3 metry od modelki.

Oryginalny reflektor ma wiele większą wydajność. Softbox, szczególnie tak duży jak planujesz pożre sporo światła.
    Wiadomo, że ta lampa ma rozjaśniać tylko cienie, więc może być słabsza od słońca, ale jednak jak chcesz pracy koło południa w pełnym słońcu to wybierz 600 WS. I będziesz z mocą na styk.
    Istotne jak daleko odstawisz lampę, ale jeśli chcesz miękkiego światła to na szczęście musisz mieć lampę blisko. Nie wiem jakie "ciasne kadry planujesz i czy możesz być z lampa blisko.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Domyślnie

No to kolejny dylemat, czy moze jednak kupic 600 ws...na tych zdjeciach widac, ze niebo powinno byc ciemniej, wiec powiedzmy 1 dzialka przyslony.... w takim wypadku ewentualnie lampa blizej modelki, o ile jest miejsce...... mysle ze przy zblizeniach te 300ws wystarczyloby, wtedy soft blisko , ale przy szerszych planach lipa, soft dalej, slabsze swiatlo i utrata miekkosci... wiec lipa..
    Co do yongnuo to bym szedl w model 460, niznacznie slabsza moc i brak zooma, ale sporo tansze.... ale to przestaje miec sens bo odbiorniki trzeba zakupic i upierdliwe mocowanie, wiec chyba quantuum to rozsadne rozwiazanie....
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Kolo poludnia to nie chce, rozsadna godzina to po 17, 18, ale na tych zdjeciach widac, ze nawet po poludniu w sloncu lampa 300ws nie wyrabia.
    Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 04-05-2011 o 22:37 Powód: Automerged Doublepost

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ciekawe dlaczego ten zestaw jest taki tani - Fomei Panther 600 Mini? Szybko laduje, duza moc, niewielkie rozmiary, wymienne baterie, bardzo niska cena .. gdzie jest haczyk?
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 04-05-2011 o 22:40

Domyślnie

Sluchajcie, powiedzcie szczerze, czy zdjecia w pelnym sloncu sa ladne?

Strona 38 z 65 PierwszyPierwszy ... 28363738394048 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów