Pokaż wyniki od 1 do 10 z 641

Wątek: Quantuum R+ Dual Power

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chuba Zobacz posta
    W popołudniowym słońcu da radę robić tymi quantuumami bez problemu. Iso 50 w aparacie, mimo iż sztuczne w takich warunkach się przydaje. Chciałem porobić testy porównawcze tych quantuumow z systemowka (jedno i drugie z parasolką odbijającą) ale na długie weekendy pracowałem :/
    długo myślałem czy systemówki czy quantuumy, i jednak wolę quantuumy.
    580 EX to jakieś 50 - 100ws w zależności od modyfikatora, ale z tego co czytałem to bliżej 50ws, więc żeby miec moc 300ws to musiałbym chyba z 5 takich systemówek założyc.
    Na quantuuma 300ws założę oktę 150 cm składaną od fripersa i będę miał piękne światło. Ewentualnie dużą, transparentną parasolkę 150 cm czy coś koło tego.
    Z systemówkami moze byc też problem z równommiernym oświetleniem takiej okty.

Z chęcią bym zobaczył jak wpływa filtr szary na obrazek.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    aha, nie wiem czy było, dla zwolenników systemówek, uchwyt na 3 lampy z mocowaniem bowens:

http://allegro.pl/uchwyt-mocowanie-b...573326203.html
    Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 04-05-2011 o 11:35 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Michał daj sobie spokój z oktą 150 cm. Ja używam w moim przydomowym studio quantuum 600 dual power z oktą 180 cm i nie wyobrażam sobie brać takiego ciężkiego i dużego zestawu w plener. Światło nawet bezpośrednie z tych lampek jest dość przyjemne, więc nie widzę sensu męczyć się z taką dużą oktą. W dodatku pierwszy podmuch wiatru i lampy wylądują w innym województwie.
    Ja mam parasolkę 91 cm (albo 102 cm) i jest naprawdę bardzo dobrze. Dodatkowo taka okta zabiera masę światła i nie wiem czy 300Ws da radę w plenerze.
    Co do systemówek, mam kabel ettl i jakoś nie mam czasu sprawdzić jak to działa w plenerze z parasolem i porównać do quantuumów.
    Ja lampki wyzwalam fomexem dr ray i 1/160 z 5d mkII mi się ładnie naświetla (1/160 działa na pewno dobrze, nie pamiętam czy 1/200 też działa dobrze).
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Uprawnienia umieszczania postów