Strona 13 z 65 PierwszyPierwszy ... 311121314152363 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 641

Wątek: Quantuum R+ Dual Power

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    - palnik to nie wszystko, musi on emitowac jakas wiazke podczerwieni przeciez
    1. dlaczego dyskwalifikujesz w komunikacji światło widzialne?
    2. a nie emituje?

Teraz mnie zupełnie rozbroiłeś. Sądziłeś, że do komunikacji jest używane co innego niż normalny błysk? Jakis błysk w podczerwieni? Jest używany tylko w specjalistycznym sterowniku (jak SU800 nikona). Lampa uzywa do tego normalnego palnika. Czerwone szybki pod palnikami to nie żadne osłony emitera IR do komunikacji, to po prostu zupełnie co innego - wspomaganie systemu AF.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    1. dlaczego dyskwalifikujesz w komunikacji światło widzialne?
    2. a nie emituje?

Teraz mnie zupełnie rozbroiłeś. Sądziłeś, że do komunikacji jest używane co innego niż normalny błysk? Jakis błysk w podczerwieni? Jest używany tylko w specjalistycznym sterowniku (jak SU800 nikona). Lampa uzywa do tego normalnego palnika. Czerwone szybki pod palnikami to nie żadne osłony emitera IR do komunikacji, to po prostu zupełnie co innego - wspomaganie systemu AF.
    hehehe, ja o tym dobrze wiem, ale Ty myslisz ze kazda lampa emituje swoim blyskiem jakies informacje w IR?

430EX II dlaczego nie moze pracowac jako master?

skoncz ta rozmowe to jak brakuje Ci argumentow to sugerujesz moja niewiedze i wkladasz w moje usta slowa, ktorych nie wypowiedzialem

odpowiedz mi na pytanie jak lampy komunikuja sie z body Nikona?
    i jak Slave w Canonie komunikuje sie z Masterem w plenerze?
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

hehehe, ja o tym dobrze wiem, ale Ty myslisz ze kazda lampa emituje swoim blyskiem jakies informacje w IR?
    oj kolego, ty sądzisz, że czas trwania impulsu IR jest inny niż czas trwania błysku widzialnego? I inna jest ich ilość? To czy komunikacja jest w IR, czy w widzialnym to zupełnie obojętne. Proste pytanie. Sądzisz, że jest inaczej? Bo zdaje się, że to podstawa naszej niezgody. A jak już się przekonasz, że jest jak mówię, to wtedy może przeczytasz ostatnie posty jeszcze raz, biorąc pod uwagę, że lampa slave też ma możliwość wysyłania komunikatów do body. I wtedy wyjdzie na to, że radiowo nie da się odpalić bez przedbłysku lampy w HSS.

430EX II dlaczego nie moze pracowac jako master?
    Będę zgadywał. Producent chce byś kupił droższą lampę posiadającą te funkcje?
    Podobnie ograniczona w nikonie jest SB600. Która by mogła być masterem, a nie jest. Bo czujnik/fotocelę ma, palnik oczywiście ma (jak kazda lampa , tylko soft nie pozwala.
    Pytanie pomocnicze. Lampa 580EX może być masterem? Ma jakiś "promiennik IR" poza głównym palnikiem?

skoncz ta rozmowe to jak brakuje Ci argumentow to sugerujesz moja niewiedze i wkladasz w moje usta slowa, ktorych nie wypowiedzialem
    tzn jakie słowa ci przypisałem?
    Sądziłem, że ty znasz detale swojego systemu, ale skoro ty wiązałeś komunikację wyłącznie z IR no to mamy problem.

odpowiedz mi na pytanie jak lampy komunikuja sie z body Nikona?
    Przedbłyskami, czy w IR czy w widzialnym - bez róznicy. SB600, 800, 900 dając (przed)błysk głównym palnikiem. SU800 dając błysk, ale by on nie był rejestrowalny jest ukryty za czerwoną szybą/filtrem, wiec w efekcie to błysk IR niewidoczny dla matrycy i nie rejestrował się na zdjęciu. I o to chodzi. W lampach wbudowanych w body (u nikona one moga byc sterownikami w większości body) by przedbłyski nie były rejestrowane przez matrycę stosuje sie panelik IR zasłaniający palnik lampy wbudowanej. Ma symbol chyba SG3-IR. Co świadczy o tym, że lampa wbudowana (jak każda zewnętrzna) wysyła błysk widzialny, ale i fragment widma jest w podczerwieni. Oczwiście ta lampa jest sterownikiem obojętnie czy panelik jest, czy go nie ma. Czyli obojętne, czy sterujące błyski są w IR czy w widzialnym. Fotocela i tak jest czuła na oba te światła.
    i jak Slave w Canonie komunikuje sie z Masterem w plenerze?
    sądzę, że tak jak nikon. Na pewno jeśli chodzi o błysk/IR - obojętne. Co do tego jakie sekwencje komunikacji za co odpowiadają w canonie - nie wiem.

Zrobiliśmy niezły OT. Poszukaj info o komunikowaniu się lamp canona. Powinno być w innych wątkach. Pamiętam, że brałem w nich udział (i kogoś też tam wyprowadziłem z błędu). Niektórzy to nadal są przeświadczeni, że komunikacja jest radiowa. Ten wątek jest o Quantuumach Dual Power.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 28-11-2009 o 18:05

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

nie chce mi sie toczyc tej dyskusji, jest bes sesnu

lampy slave i w Nikonie i w Canonie nie wysylaja zadnych informacji do mastera (lampy/body) bo to jest po prostu niemozliwe

zadalem Ci pytanie "jak Slave w Canonie komunikuje sie z Masterem w plenerze?"

chodzilo mi o sposob docierania blysku do mastera, skoro palnik slava jest zwrocony w strone modela, pomysl prosze logicznie, tak samo jest w Nikonie

jesli chodzi o teoretyczne mozliwosci pracy 430EX jako master to przyznam ze nie jestem pewny czy ograniczeniem jest tylko soft, to ze kazdy palnik kazdej lampy emituje promieniowanie IR to wiem, ale te pronieniowanie trzeba odpowiednio "zaprogramowac/ukierunkowac" wiec musi byc odpowiedzialny za to jakis uklad - i jeste pewny ze ta lampa takowego nie posiada,

A jak już się przekonasz, że jest jak mówię, to wtedy może przeczytasz ostatnie posty jeszcze raz, biorąc pod uwagę, że lampa slave też ma możliwość wysyłania komunikatów do body. I wtedy wyjdzie na to, że radiowo nie da się odpalić bez przedbłysku lampy w HSS.
    lampy Canona i Nikona nie komunikuja sie ze soba radiowo...

radiowo dziala pocketwizard i jak pisalem nie ma zadnych przedblyskow komunikacyjnych

no i na litosc boska, lampy slave nie wysylaja zadnych informacji do body...

szczerze to juz mnie szlak trafia, bo widac ze masz jakas wiedze, ale nie potrafisz chyba logicznie myslec,
    wysililem sie i zrobilem przykladowo fotke zebys sobie wszystko mogl w glowie ulozyc

zalozly ze jestesmy w otwartej przestrzeni a lampy sa od siebie oddalone o 5 metrow, pierwsza na planie jest na body i dziala jako master, druga odwrocona czujnikiem w strone mastera na statywie dziala jako slave,

napisz mi jak blysk z tej drugiej lampy dzialajacej jako slave trafi do mastera?? bo przeciez to jest potrzebne aby slava wyslal niby jakies informacje
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 28-11-2009 o 18:25
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

jesli chodzi o teoretyczne mozliwosci pracy 430EX jako master to przyznam ze nie jestem pewny czy ograniczeniem jest tylko soft, to ze kazdy palnik kazdej lampy emituje promieniowanie IR to wiem, ale te pronieniowanie trzeba odpowiednio "zaprogramowac/ukierunkowac" wiec musi byc odpowiedzialny za to jakis uklad - i jeste pewny ze ta lampa takowego nie posiada,
    Oj tu motasz. Po co ukierunkowywać IR (czy cokolwiek), skoro to by ograniczało strefę w której można ustawić elementy systemu? Soft lampy nie ma opcji dawania przedbłysków sterujących - to tyle. Lampa potrafi przecież błyskać

..lampy Canona i Nikona nie komunikuja sie ze soba radiowo..
    Oczywiście i to mamy ustalone.

.zadalem Ci pytanie "jak Slave w Canonie komunikuje sie z Masterem w plenerze?"

chodzilo mi o sposob docierania blysku do mastera, skoro palnik slava
    jest zwrocony w strone modela, pomysl prosze logicznie, tak samo jest w Nikonie

wysililem sie i zrobilem przykladowo fotke zebys sobie wszystko mogl w glowie ulozyc

zalozly ze jestesmy w otwartej przestrzeni a lampy sa od siebie oddalone o 5 metrow, pierwsza na planie jest na body i dziala jako master, druga odwrocona czujnikiem w strone mastera na statywie dziala jako slave,

napisz mi jak blysk z tej drugiej lampy dzialajacej jako slave trafi do mastera?? bo przeciez to jest potrzebne aby slava wyslal niby jakies informacje
    Nie, nie jest to potrzebne. Przedbłyski ma widzieć body, nie master. Lampa slave oświetla plan zdjęciowy widziany przez body.
    Jak z powyższych linijek wynika (wytłuściłem to) sugerujesz, że to lampa sterująca powinna widzieć lampę zdalną (jej przedbłyski). Wcale nie musi! To jest błędne myślenie. Systemem nie kieruje lampa błyskowa, a body. To aparat decyduje o błysku, a nie lampa błyskowa. Przedbłyski lampy zdalnej ma widzieć body. Body jest skomunikowane z lampą master. Skoro coś wie body, to wie to lampa master i wysyła odpowiednie komunikaty wg polecenia body. Master wbrew pozorom nie rządzi systemem.
    no i na litosc boska, lampy slave nie wysylaja zadnych informacji do body...
    hm, a po co są przedbłyski lampy zdalnej? Jak działa TTL? Co steruje mocą błysku? Lampa master? Nie (ok, robi to pośrednio, jako wykonawca). Body. Lampa (obojętnie master czy slave, każda z nich) wykonuje polecenia body. Na podstawie informacji zebranych przez body z przedbłysków. Finalnie body wysyła info do lampy zdalnej (poprzez sterownik) jak długo ma trwać błysk by otrzymać odpowiednie naświetlenie.

Schemat wygląda tak:
    Lampa zdalna musi widzieć błyski sterownika (czujnik fotoceli dobrze by był odwrócony do sterownika). Sterownik oczywiście musi być skomunikowany z body (na sankach, na kablu). Body widzi błyski lampy zdalnej.
    Napisze to samo jeszcze inaczej, może będzie jaśniej:
    Komunikacja odbywa sie po trójkącie między tymi elementami. Z tym, że między lampą sterującą a body wymiana informacji musi byc dwukierunkowa. Lampa zdalna dostaje błyski od sterownika, wysyła swoje błyski które muszą być widziane przez body.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 29-11-2009 o 02:24

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

byc moze nasza dyskysja wynika z tego ze inaczej rozumiemy pewne rzeczy

przedblysk lampy zdalnej jest po to aby body przez obiektyw dowiedzialo sie jak ma blysnac mocno ta lampa, body po prostu mierzy odbite swiatlo, nie ma to nic wspolnego z IR ani inna komunikacja

przedblyski w zasadzie przydaja sie body tylko w ciemnosci i wtedy kiedy lampa jest glownym zdrodlem swiatla - ale to juz innym temat

aby system dzialal body wcale nie musi widziec blysku lampy sterujacej, nie jest to w zadnym wypadku wymagane, po prostu aparat zmierzy swiatlo zastane bez owego przedblysku

w takim wypadku body wyda polecenie do lampy aby blyskala z maksymalna moca, jednak kiedy kadr bedzie juz poprawnie naswietlony (swiatlem zastanym) po prostu odetnie blysk lampy

Domyślnie

aby system dzialal body wcale nie musi widziec blysku lampy sterujacej, nie jest to w zadnym wypadku wymagane,
    sterującej nie, nie musi widzieć. W końcu body wie, co kazało wykonac tej lampie.

aby system dzialal body wcale nie musi widziec blysku lampy sterujacej, nie jest to w zadnym wypadku wymagane,
    po prostu aparat zmierzy swiatlo zastane bez owego przedblysku
    mówisz teraz o lampie sterującej czy o lampie realizującej błysk główny? Bo aparat nie mierzy natężenia światła przedbłysku sterownika. Coś zakręciłeś. Nie zrozumiałem cie tutaj.
    w takim wypadku body wyda polecenie do lampy aby blyskala z maksymalna moca, jednak kiedy kadr bedzie juz poprawnie naswietlony (swiatlem zastanym) po prostu odetnie blysk lampy
    W nikonie ( w cyfrowych body z iTTL) na 100% tak nie będzie. W trakcie ekspozycji błysk zasadniczy nie jest mierzony. Wszystko sie decyduje przed otwarciem migawki.
    Nad czym ja osobiście ubolewam. Stary system błysku nikona, pod koniec epoki analoga dawał taką możliwość. Błysk w cyfrze - nie.

PS Stary system błyskowy nikona był moim zdaniem precyzyjniejszy. Nowy iTTL ma wiele więcej opcji (większość z nich nie jest mi potrzebna), ale (znowu moim zdaniem) kosztem precyzji (i chyba mniejszej prędkości, jesli chodzi o fps). Nowy iTTL ma ewidentną wadę, że nie można rozprowadzać sygnału po kablach z trójnikami tworząc układ wielolampowy pracujący z dobrodziejstwem TTL. Wtedy pozostaje praca tylko w trybie M. Za to bezprzewodowo da sie robić cuda i to z z dowolną ilością lamp.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 29-11-2009 o 03:21

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

mówisz teraz o lampie sterującej czy o lampie realizującej błysk główny? Bo aparat nie mierzy natężenia światła przedbłysku sterownika. Coś zakręciłeś. Nie zrozumiałem cie tutaj.
    pisalem o lampie realizujacej blysk glowny, body nie musi wiedziec przedblysku lampy glownej aby sterownik ja wyzwolil, body zmierzy tylko swiatlo zastane

W nikonie ( w cyfrowych body z iTTL) na 100% tak nie będzie. W trakcie ekspozycji błysk zasadniczy nie jest mierzony. Wszystko sie decyduje przed otwarciem migawki.
    Nad czym ja osobiście ubolewam. Stary system błysku nikona, pod koniec epoki analoga dawał taką możliwość. Błysk w cyfrze - nie.
    tu musze sie wycofac z tego co napisalem wczesniej, jakos systemu tego uzywalem tylko w plenerze i nie zwrocilem na to uwagi, ze jednak przedblysk wyznacza blysk glowny, nie ma zadnego odciecia blysku itd

Domyślnie

Mógłbym być zgryźliwy i coś napisać, ale ....
    To z listy niezgodności zdaje się że się już pozostała tylko jedna sprawa. Czy lampa zdalna daje przedbłyski (poza przedbłyskami do oceny mocy błysku, bo tu chyba zgoda, że są). Był to punkt wyjścia w naszej sprzeczce o to czy radiowy system pocketa może być wyjściem dla stosowania HSS dla zdalnego wyzwolenia lampy studyjnej.
    Co do reszty zdaje się że już zostałes przekonany? W każdym razie starałem się tłumaczyć do skutku.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

w sumie obaj mielismy racje przeciez, nasze niezgodnosci wynikaly z zle przyjetej terminologii i niezrozumieniu sie nawzajem, ja od poczatku myslalem ze Ty piszac ze slave komunikuje sie z body - myslalem ze chodzi Ci o IR, bo slowo komunikacja jest dosc jednoznaczne i mylace, bo to w sumie zadna komunikacja

lampy studyjne na czasach krotkich, nawet 1/8000s, wyzwalac mozemy przez fotocele kazda lampa zewnetrzna ustawiona na manual i tryb HSS

w plenerze gdzie fotocela srednio sie sprawdza, montujemy lampe, niech to bedzie 580EX na lampie tuz przy fotoceli,

lampe ta mozemy wyzwalac na rozne sposoby, czy to inna lampa, ktora jest na body, czy to nowymi pocketwizardami, ktore to dzialaja w trybie HSS, czy to Radiopoperem, to juz jest bez znaczenia

zeby efekt byl w 100% pewny mozemy fotocele i palnik 580EX przy niej zakryc dodatkowa jakims ciemnym materialem

takim sposobem mamy w plenerze radiowo wyzwalana w 100% skuteczna lampe studyjna z nieograniczonymi czasami synchronizacji

Strona 13 z 65 PierwszyPierwszy ... 311121314152363 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów