Strona 12 z 65 PierwszyPierwszy ... 210111213142262 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 641

Wątek: Quantuum R+ Dual Power

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    - moza tez pomoc sobie systemem radiowym z przeniesieniem ETTL, w takim wypadku 580EX mocujemy przy fotoceli
    niestety ale nie, przynajmniej nie u nikona. Zdjęcie lampy z sanek to w konsekwencji przedbłyski komunikacyjne, a to z kolei rozładowuje lampe studyjną. Sądzę, że w canonie też tak jest.

- mozna przez kabel do body podlaczyc jakas lampe z HSS, np 580EX, a sama lampe postawic tuz kolo fotoceli, albo nawet do niej te lapme przylozyc, oczywiscie jestesmy w tym wypadku zwiazani kablem
    tak to się faktycznie da. Kabel oczywiście "systemowy", nie PC.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    niestety ale nie, przynajmniej nie u nikona. Zdjęcie lampy z sanek to w konsekwencji przedbłyski komunikacyjne, a to z kolei rozładowuje lampe studyjną. Sądzę, że w canonie też tak jest.
    mialem na mysli Pocketwizard lub Radiopoper, bezprzewodowe systemy Canona i Nikona to nie radio :-)
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Oczywiście wiem, że systemy canona i nikona to nie radio.
    Czy radio czy nie to nieistotne, zdjęcie lampy z sanek da przedbłyski komunikacyjne. Czy komunikaty sa przekazywane radiowo czy błyskowo to obojętne. Lampa zdalna musi odpowiedzieć przedbłyskiem. No a wtedy rozładuje się nam lampa studyjna.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Oczywiście wiem, że systemy canona i nikona to nie radio.
    Czy radio czy nie to nieistotne, zdjęcie lampy z sanek da przedbłyski komunikacyjne. Czy komunikaty sa przekazywane radiowo czy błyskowo to obojętne. Lampa zdalna musi odpowiedzieć przedbłyskiem. No a wtedy rozładuje się nam lampa studyjna.
    w systemie Pocketwizard nie ma zadnych blyskow komunikacyjnych
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Skąd body wie o ilości lamp zdalnych itp? Dostaje odpowiedzi.
    Pocket na body rozsyła info, ok, a odbiornik przy lampie wysyła zwrotnie radiowo info, że jest włączona lampa w zsięgu działania systemu. Tak? OK. Tylko czy odbiornik przy lampie nie daje impulsu na stopkę lampy, by zachowała się inaczej niż zwykle. By nie zgłaszała się błyskiem, skoro jest informacja radiowa? Wątpię by tak to zrobili. Wysilali by się, by pominąć przedbłysk komunikacyjny, skoro i tak nie wyeliminują np przedbłysków pomiarowych (w innych sytuacjach, gdy jest TTL, nie manual jak tu)

Sądzę że zdjęcie z sanek niestety dyskwalifikuje nie tylko przy przedbłyskach, ale i przy radiu Pocket Wizarda z TTL. Na pewno dyswalifikuje przy radiopopperze.
    Lampe można za to mieć na kablu systemowym - to tak jak na sankach.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Skąd body wie o ilości lamp zdalnych itp? Dostaje odpowiedzi.
    Pocket na body rozsyła info, ok, a odbiornik przy lampie wysyła zwrotnie radiowo info, że jest włączona lampa w zsięgu działania systemu. Tak? OK. Tylko czy odbiornik przy lampie nie daje impulsu na stopkę lampy, by zachowała się inaczej niż zwykle. By nie zgłaszała się błyskiem, skoro jest informacja radiowa? Wątpię by tak to zrobili. Wysilali by się, by pominąć przedbłysk komunikacyjny, skoro i tak nie wyeliminują np przedbłysków pomiarowych (w innych sytuacjach, gdy jest TTL, nie manual jak tu)
    Wiec tak:

body nie dostaje zadnych informacji ile jest lamp, bo to jest bez znaczenia,
    lampa slave w systemie Canona nie komunikuje sie zadnymi przedblyskami z masterem, po pierwsze dlatego ze nie ma jak bo dziala tylko jako slave, a po drugie dlatego ze palnik na ogol jest zuplenie w inna strone a zeby sie kumunikowac musialby byc skierowany na mastera - co jest troche bez sesnu samo w sobie

odbiorniki PocketWizard z lampa nie wysylaja zadnych informacji do nadajnika, bo to nadajnik tylko i nie ma nawet jak odbierac owych informacji

przedblyski pomiarowe sa zawsze, nawet jak masz lampe na body - tak przeciez dziala ETTL

fotocele w lampach studyjnych wyzwalaja na drugi blysk (wiekszosc ma chyba ta opcje), ignorujac przedblysk

Domyślnie

lampa slave w systemie Canona nie komunikuje sie zadnymi przedblyskami z masterem, po pierwsze dlatego ze nie ma jak bo dziala tylko jako slave
    Nie będę wchodził w dyskusję, bo jednak w canonie może byc inaczej. Co za znaczenie ma to, że działa jako slave? Nie może dać przedbłysku? W nikonie komunikacja musi być. Może dlatego system nikona ma większe możliwości i jest bardziej skomplikowany.

a po drugie dlatego ze palnik na ogol jest zuplenie w inna strone a zeby sie kumunikowac musialby byc skierowany na mastera - co jest troche bez sesnu samo w sobie
    to nieistotne, w końcu światło może się odbijac i w pomieszczeniach system działa

przedblyski pomiarowe sa zawsze, nawet jak masz lampe na body - tak przeciez dziala ETTL
    Jeśli sie pracuje w M to nie ma przedbysków pomiarowych, bo sa niepotrzebne. Ale jeśli lampa jest zdjęta - to przedbłyski są. Nie pomiarowe, a komunikacyjne.

fotocele w lampach studyjnych wyzwalaja na drugi blysk (wiekszosc ma chyba ta opcje), ignorujac przedblysk
    większość nie ma tej opcji, a te co mają to .... mozna o tym zapomniec, bo przedbłysków jest znacznie wiecej niż jeden. Są fotocele uczące się ilości przedbłysków, ale tez najczęściej nie zdają egzaminu.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 28-11-2009 o 15:38

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

straszne glupoty piszesz

Nie będę wchodził w dyskusję, bo jednak w canonie może byc inaczej. W nikonie komunikacja musi być. Może dlatego system nikona ma większe możliwości i jest bardziej skomplikowany.
    co do systemu Nikona to nie mam pojecia, wiec nie bede o nim pisal ale raczej jest tak jak Canonie, przeciez taki SB 600 moze dzialac tylko jako Slave, wiec jak ma wysylac cokolwiek?

to nieistotne, w końcu światło może się odbijac i w pomieszczeniach system działa
    no jasne, a na swierzym powietrzu odbija sie od atomow azotu i tlenu , jeszcze wyjasnij mi jak 430EX komunikuje sie z innymi lampami jak ma mozliwosc dzialania tylko jako slave

Jeśli sie pracuje w M to nie ma przedbysków pomiarowych, bo sa niepotrzebne. Ale jeśli lampa jest zdjęta - to przedbłyski są. Nie pomiarowe, a komunikacyjne.
    blysk komunikacyjny pojawia sie w czasie normalnego blysku drugiej lampy (jesli master jest wylaczony), a nie przed - widac go na zdjeciach

większość nie ma tej opcji, a te co mają to .... mozna o tym zapomniec, bo przedbłysków jest znacznie wiecej niż jeden. Są fotocele uczące się ilości przedbłysków, ale tez najczęściej nie zdają egzaminu.
    w ETTL przedblysk jest jeden, blysk komunikacyjny trwa w czasie normalnego blysku i tez jest jeden

no i jak pisalem w Pocketwizardzie nie ma zadnych blyskow komunikacyjnych - w Radiopoperze sa bo Radiopoper wykorzystuje sterowanie Canona, Pocketwizard ma swoje sterowanie.

Domyślnie

straszne glupoty piszesz
    hm, swój system znam dobrze. Dlatego właśnie usiłuję się wycofać z dyskusji o niuansach działania systemu canona. Jest rozwiązany inaczej. Co z kolei niekoniecznie znaczy, że ty masz racje.
    co do systemu Nikona to nie mam pojecia, wiec nie bede o nim pisal ale raczej jest tak jak Canonie, przeciez taki SB 600 moze dzialac tylko jako Slave, wiec jak ma wysylac cokolwiek?
    jak? swoim palnikiem?

no jasne, a na swierzym powietrzu odbija sie od atomow azotu i tlenu ,
    po co ta ironia? System canona nie działa we wnętrzach? No to moje kondolencje.
    jeszcze wyjasnij mi jak 430EX komunikuje sie z innymi lampami jak ma mozliwosc dzialania tylko jako slave.
    slave nie komunikuje się z innymi lampami, tylko z body. W nikonie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

jak? swoim palnikiem?

po co ta ironia? System canona nie działa we wnętrzach? No to moje kondolencje.

slave nie komunikuje się z innymi lampami, tylko z body. W nikonie.

- palnik to nie wszystko, musi on emitowac jakas wiazke podczerwieni przeciez

- gdzie ja napisalem ze system Canona nie dziala we wnetrzach? zasegurowales ze slave nie skierowany w master moze sie z nim komunikowac przez odbicvie wiazki od scian, ja sie tylko pytam co w plenerem gdzie owa wiazka nie ma sie od czego odbic?

- i jak ta komunikacja z body sie odbywa w Nikonie? bo w sumie jestem ciekaw

Strona 12 z 65 PierwszyPierwszy ... 210111213142262 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów