Strona 10 z 65 PierwszyPierwszy ... 891011122060 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 641

Wątek: Quantuum R+ Dual Power

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Pięć lat temu nie do pomyślenia było aby kupić markowy sprzęt poniżej 25oozł za lampę. Dzisiaj w zestawie z akcesoriami i statywami można kupić dwie markowe lampy za 1700zł brutto. Kwestią czasu jest aby zestawy akumulatorowe osiągnęły ceny segmentu amatorskiego.
    Bez urazy ale Quantuum nie jest i nigdy nie będzie "markowym" światłem,
    dodatkowo podróbka nazwy znanego z US producenta Quantum bardzo
    źle świadczy o tej firmie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    ..BTW. na nocnej sesji z modelką w lesie nie widziałem w ogóle modelki [..."widzę ciemność"].
    ...

można było to zrobić inaczej pewnie,ale zrobiliśmy tak.Sesja była powodowana ciekawością jak się pracuje w takich warunkach,być może następnym razem będzie inaczej ,[warto mieć więcej światła pomocniczego]nie wiem.

Ważne że można bez problemów robić tymi lampami i tak.Można kombinować z pilotami zasilanymi z dodatkowych żródeł,można wiele.Ja po prostu wziąłem softbox 180/40[nie rozebrany];srebrną parasolkę ,dwie lampy,statywy, plecak foto,w samochód osobowy i mając dwa miejsca wolne pojechałem na zdjęcia.
    Świeciliśmy sobie latarką by zobaczyc czy nie obcinamy kadrem modelki Tak fajnie nam sie rozmawiało, że za późno zaczeliśmy zdjęcia i zamiast przy zachodzie słońca robiliśmy sesję w nocy

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    A są już 600 Ws z aku ?
    Mnie w pomieszczeniu ~~ 7 na 6 m czasem brakuje możliwości przymknięcia do 1/32 [mają 1/16] myslę o dokupieniu jednej w wersji nie dual aby miec wiekszą regulację na minus.
    Właśnie się pokazały 600WS na akku.
    Bardzo istotne to co napisał janmar. Te lampy mają 1/16 a nie 1/32 mocy jako moc minimalną!!! W przypadku 600 WS okaże się, że lampy sa za silne do portretu na małych GO.
    blum - nie musisz mieć doświadczenia wystarczy chwilę ( szacunek ) pomyśleć. Jeśli użyjesz światła słonecznego ( w słoneczny dzień ) jako kontry to powiedzmy przy czasie naświetlania 1/200sek i ISO 100 będziesz miał przysłonę 16. Jeśli ustawiasz oświetlenie proporcjonalnie to światło główne powinno świecić z mocą przysłony 11 i 1/3 tak, że 600Ws może być mało.
    Podałeś juz skrajnie niekorzystną sytuację, najczęściej się w takich nie pracuje. Przy pracy w słabszym świetle niż pełne słońce latem na plaży takie lampy wystarczą. Oczywiście bardzo dużo zależy od tego jak daleko ostawimy lampę od modelki i co będziemy używać - duży softbox, parasolka, czy zwykły reflektor.
    Jak sądzę dla początkującego użytkownika najważniejsza jest uniwersalność, a więc generalnie pewnie praca w domowym studiu. Taka moc lamp (300-600) będzie wystarczająca, a nawet za duża.

PS
    Ci co mają wyższe wymagania (np robią na 6x6 itp) pewnie wiedzą co potrzebują i te info to nie dla nich
    Jak masz za wiele mocy to za parę groszy można kupić foliowy szary filtr, który ją ograniczy.
    Masz na myśli filtr na lampę, a nie na szkło jak sądzę. Są wady - filtr na obiektyw ograniczy i słoneczne i błyskowe, więc niewiele da (chyba, że pozwoli na uzyskanie czasu synchro). Filtr na lampę - gdy sie stosuje softboxy to to jest całkiem spory kawał folii, nie taki tani.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 31-10-2009 o 23:52
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Domyślnie

A co polecacie do rozpraszania takich lampek 600ws parasolka blenda Softbox i jakie wymiary jak największy

Coś już napisał
    Miasto
    Kędzierzyn Koźle

Domyślnie

na pewno nie jak największy - możesz żałować zakupu wtedy.
    Najlepiej poszukaj kogoś kto pokaże Ci jak jakie akcesoria działają. Ja kupiłem 80x120 i jest dla mnie za duży, teraz w planach jest coś mniejszego
    Sam musisz spróbować błyskać różnymi zabawkami, wtedy będziesz wiedział czego Ci potrzeba

Sejthan
    Guest

Domyślnie

Planuję kupić 300kę DualPower. Mam obecnie 580 EX II i chcę je połączyć. Tak myślę, że jakiś radiowy sterownik do 580 ustawionej na manuala i Q300WsDP na fotocelę powinno śmigać. Jeśli się mylę to mnie poprawcie

Pytanie mam jaki polecacie sprzęt do wyzwalania 580ki w normalnej cenie, chyba najlepiej radiowo. Na ogromnych odległościach mi nie zależy, byle działało w małym studiu i w plenerze z 5 metrów

Druga sprawa to czy parasolki 91cm będą wystarczające

Pzdr

Coś już napisał
    Miasto
    Kędzierzyn Koźle

Domyślnie

próbował ktoś 300tkę wyzwalać jakimś tanim wyzwalaczem radiowym, np. tym wyzwalaczem Quantuuma ? Jeśli tak to z jakimi efektami ?

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam_k Zobacz posta
    Bez urazy ale Quantuum nie jest i nigdy nie będzie "markowym" światłem,
    dodatkowo podróbka nazwy znanego z US producenta Quantum bardzo
    źle świadczy o tej firmie.
    Nie miałem na myśli Quantum ale aby nie robić kryptoreklamy nie wymieniłem marek...
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yakuza Zobacz posta
    próbował ktoś 300tkę wyzwalać jakimś tanim wyzwalaczem radiowym, np. tym wyzwalaczem Quantuuma ? Jeśli tak to z jakimi efektami ?
    tak, działało.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Moskwa

Domyślnie

no i dobrze temat ucichł, a już są w sprzedaży 600Ws ktoś dysponuje tym sprzetem, lub miał okazję pracować w terenie ? czekam na śnieg i na stoku chce wykorzystać ją. A moze lepiej kupić drugą 580EXII i świecić dwiema jednocześnie na max ....
    "Nie jest miarą zdrowia być dobrze przystosowanym do głęboko chorego społeczeństwa."

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wedluk Zobacz posta
    no i dobrze temat ucichł, a już są w sprzedaży 600Ws ktoś dysponuje tym sprzetem, lub miał okazję pracować w terenie ? czekam na śnieg i na stoku chce wykorzystać ją. A moze lepiej kupić drugą 580EXII i świecić dwiema jednocześnie na max ....
    ja swiece czasami nawet trzema na raz 580EX

jak masz mozliwosc i chce Ci sie nosic caly osprzet, akumulatory/generatory, statywy itd to bez zastanowienia bierz lampe studyjna

szczegolnie, ze przy ladniej pogodzie i sniegu to mocy 580EX moze zabraknac

mi poki co nosic sie tego nie chce, wole kompaktowe 580EX, w przyszlosci moze to sie zmieni, ale cena sesji pojdzie mocno w gore
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Strona 10 z 65 PierwszyPierwszy ... 891011122060 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów