Świeciliśmy sobie latarką by zobaczyc czy nie obcinamy kadrem modelki
Tak fajnie nam sie rozmawiało, że za późno zaczeliśmy zdjęcia i zamiast przy zachodzie słońca robiliśmy sesję w nocy
![]()
Właśnie się pokazały 600WS na akku.
Bardzo istotne to co napisał janmar. Te lampy mają 1/16 a nie 1/32 mocy jako moc minimalną!!! W przypadku 600 WS okaże się, że lampy sa za silne do portretu na małych GO.
Podałeś juz skrajnie niekorzystną sytuację, najczęściej się w takich nie pracuje. Przy pracy w słabszym świetle niż pełne słońce latem na plaży takie lampy wystarczą. Oczywiście bardzo dużo zależy od tego jak daleko ostawimy lampę od modelki i co będziemy używać - duży softbox, parasolka, czy zwykły reflektor.
Jak sądzę dla początkującego użytkownika najważniejsza jest uniwersalność, a więc generalnie pewnie praca w domowym studiu. Taka moc lamp (300-600) będzie wystarczająca, a nawet za duża.
PS
Ci co mają wyższe wymagania (np robią na 6x6 itp) pewnie wiedzą co potrzebują i te info to nie dla nich
Masz na myśli filtr na lampę, a nie na szkło jak sądzę. Są wady - filtr na obiektyw ograniczy i słoneczne i błyskowe, więc niewiele da (chyba, że pozwoli na uzyskanie czasu synchro). Filtr na lampę - gdy sie stosuje softboxy to to jest całkiem spory kawał folii, nie taki tani.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 31-10-2009 o 23:52
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
A co polecacie do rozpraszania takich lampek 600ws parasolka blenda Softbox i jakie wymiary jak największy
na pewno nie jak największy - możesz żałować zakupu wtedy.
Najlepiej poszukaj kogoś kto pokaże Ci jak jakie akcesoria działają. Ja kupiłem 80x120 i jest dla mnie za duży, teraz w planach jest coś mniejszego
Sam musisz spróbować błyskać różnymi zabawkami, wtedy będziesz wiedział czego Ci potrzeba![]()
Planuję kupić 300kę DualPower. Mam obecnie 580 EX II i chcę je połączyć. Tak myślę, że jakiś radiowy sterownik do 580 ustawionej na manuala i Q300WsDP na fotocelę powinno śmigać. Jeśli się mylę to mnie poprawcie
Pytanie mam jaki polecacie sprzęt do wyzwalania 580ki w normalnej cenie, chyba najlepiej radiowo. Na ogromnych odległościach mi nie zależy, byle działało w małym studiu i w plenerze z 5 metrów
Druga sprawa to czy parasolki 91cm będą wystarczające
Pzdr
próbował ktoś 300tkę wyzwalać jakimś tanim wyzwalaczem radiowym, np. tym wyzwalaczem Quantuuma ? Jeśli tak to z jakimi efektami ?
no i dobrze temat ucichł, a już są w sprzedaży 600Ws ktoś dysponuje tym sprzetem, lub miał okazję pracować w terenie ? czekam na śnieg i na stoku chce wykorzystać ją. A moze lepiej kupić drugą 580EXII i świecić dwiema jednocześnie na max ....
"Nie jest miarą zdrowia być dobrze przystosowanym do głęboko chorego społeczeństwa."
ja swiece czasami nawet trzema na raz 580EX
jak masz mozliwosc i chce Ci sie nosic caly osprzet, akumulatory/generatory, statywy itd to bez zastanowienia bierz lampe studyjna
szczegolnie, ze przy ladniej pogodzie i sniegu to mocy 580EX moze zabraknac
mi poki co nosic sie tego nie chce, wole kompaktowe 580EX, w przyszlosci moze to sie zmieni, ale cena sesji pojdzie mocno w gore