Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Matówka w 40D

Mieszany widok

Domyślnie Matówka w 40D

hej,
    mam pytanko o matówkę w 40d. używa ktoś "matówki z siatką" ? Rozumiem, że jest to jakaś niestandardowa matówka ?
    Jakby ktoś kto ma taką matówkę albo korzystał z niej napisał czy to pomaga czy przeszkadza to będę wdzięczny.

Domyślnie

ja używam matówki Ef-D w moim 40D. Na początku miałem mieszane odczucia, ale szybko się przyzwyczaiłem. W dużym stopniu ułatwia kadrowanie, także śmiało polecam.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja rowniez jej uzywam, od poczatku bardzo zadowolony bylem, nie wiem czy w jakis sposob te linie moga przeszkadzac, wrecz przeciwnie czesto sie przydaja, a jak nie sa potrzebne to raczej nie ma problemu zadnego, nie zaslaniaja nic ani zadnych podobnych historii z nimi nie ma
    40D - T17-50 f/2.8; C85 f/1.8; C430EX MkII; Benro 228n6 KS-0, YONGNUO OC-E3, CTR-301P trigger; Lowepro MicroTrekker 200

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Bardzo pomagaja przy fotografowaniu architektury i innych plenerowych ujec.

Domyślnie

dzięki, nie widziałem tego na oczy więc dlatego pytam czy dodatkowe linie nie zasłaniają obiektów, czuję się uspokojony

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja używam matówki z Katzeyeoptics z 'Rule of Thirds grid lines' : http://www.katzeyeoptics.com/page--C...gridlines.html i te linie są strasznie przydatne przy kadrowaniu. Bardzo niewygodnie by mi się teraz na 'gładkiej' pracowało.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Ja używam matówki z Katzeyeoptics z 'Rule of Thirds grid lines'
    A przydatność klina i rastra jak oceniasz przy takim (stosunkowo małym) wizjerze?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    A przydatność klina i rastra jak oceniasz przy takim (stosunkowo małym) wizjerze?
    Ciężko ocenić skoro nie ostrzę manualnie... Kupowałem tę matówkę dla linii, nie dla klina i rastra .
    Co do korekty pomiaru światła - ustawiłem w C.Fn. korektę jak dla którejś Canonowej matówki i dobrze działa:

http://www.katzeyeoptics.com/item--C...-prod_40D.html

"We recommend use of the Ef-A selection in the camera’s focusing screen type custom function for most accurate results."

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Ja używam matówki z Katzeyeoptics z 'Rule of Thirds grid lines' : http://www.katzeyeoptics.com/page--C...gridlines.html i te linie są strasznie przydatne przy kadrowaniu. Bardzo niewygodnie by mi się teraz na 'gładkiej' pracowało.
    Miałem klin do 350D. Musiałem korygować światło bo przepalało fotki. Masz podobnie ze swoją?
    A co do matówki z liniami do 40D to polecam. Po przejściu na gładką w 5D czułem się trochę dziwnie W sumie do 5D też jest taka ale zmieniłem finalnie na taką do jasnych szkieł.
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 12-06-2009 o 11:42
    .

Domyślnie

to ja dolorze jeszcze dwa pytania
    czy matowke mozna wymienic samemu?
    jak sie ma do tego gwarancja aparatu?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów