Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 59

Wątek: Co wybrać: 5D mark II czy 1d mark III ?

meschiash
    Guest

Domyślnie

@arapaho - pytanie o poradę a nie kpinę.
    "Jedynka" jutro będzie w moich rękach i zaczynam zabawę. EF 500mm w planach na marzec 2010

Dziękuję za wszelkie porady (wyłącznie porady).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

dobry wybór

Cytat Zamieszczone przez arapaho Zobacz posta

... gratuluje - tak glupiej wypowiedzi, ze nie wiem czy plakac czy smiac sie !
    mozesz plakac, ale widocznie nigdy jedynek w rekach nie miales, ja mam i 5D i 1D i juz nigdy nie kupie niczego ponizej 1D, przepasc w wykonaniu jest za duza
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    /.../5D to zabawka, wydmuszka plastykowa
    ...ale da się lubić!
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

mozesz plakac, ale widocznie nigdy jedynek w rekach nie miales, ja mam i 5D i 1D i juz nigdy nie kupie niczego ponizej 1D, przepasc w wykonaniu jest za duza
    Kolegę trochę zbyt poniosły emocje ale trochę racji ma . Zwyczajnie zbytnio generalizujesz - nie każdy potrzebuje aparatu do "wbijania gwoździ", a piątka ma swoje niezaprzeczalne zalety 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

dobry wybór

slowo przepasc to przesada jednak
    no comment...

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

3 tyś zdjęc na dwoch akku? to coś masz nie tak bo ja robie minimum 4 tys na jednym, bardzo dużo ogladajac LCD, a przy mniejszym uzywaniu LCD potrafie nawet ponad 6 tyś zdjec zrobic na jednym akumulatorze

ja z dwoch zawartych w temacie aparatow wybal bym zdecydowanie 1D, to inna klasa sprzetu, 5D to zabawka, wydmuszka plastykowa
    Jeżeli foci się seriami to pewnie można i 6 tysięcy uzyskać. Nigdy nie zastanawiałem się nad tym. Ja robię na One Shot, prawie każde zdjęcie sprawdzam na podglądzie a wieczorem robię czystkę w dziennym udoju. Poza tym jak się przymierzam to ostrzę kilka razy, pracuje IS, często rezygnuję z naciśnięcia spustu do końca jak nie jestem przekonany, że to ma sens i tak mi wychodzi. Nigdy nie ścigałem się na maksymalną liczbę zdjęć z jednego ładowania.

meschiash
    Guest

Domyślnie

"Jedynka" już jest i powiem tylko tyle: mam nową miłość

Zablokowany

Domyślnie

A ja właśnie podjąłem decyzję o zakupie 5dmkII dla uzupełnienia 1dsII. Czekam tylko na ruch cenowy, oby nie w górę...

Bywalec Awatar Voith
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

dobry wybór

To też ale ja spotkałem sie z takimi opiniami właśnie ze 1 jest po prostu aparatem reporterskim a 5 nadaje sie do studia ze względu na szybkość, gorsze wykonanie niz 1 oraz ładne kolory - tak przynajmniej chłopaki w wyborczej mi powiedzieli bo mają i 5 i 1.
    Mniej sprzętu, więcej talentu.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A obrabiasz czasem zdjęcia, czy tylko macasz te aparaty? Bo ja zimą sprzedałem ten cudowny 1D3, dopłaciłem i kupiłem 5D2.
    Przepaść w jakości obrazu była tak ogromna, że nie mogłem tego nie zrobić.

Braki w precyzji AF można nadrobić umiejętnościami, ale dodatkowych szczegółów sobie nie dorysujesz. Obraz z 1D3 przy 1600 trzeba bardzo mocno obrabiać, żeby nadawał się na zwykłe 20x30cm. Nawet w starem 5D było lepiej.
    Jarek

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów