Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Tamron 17-50 a Canon 50 1,8

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Tomeksad2, widze, ze masz tego Tamrona, jak on Ci sie sprawuje?
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Mam go od grudnia 2007 i kupowałem u Cichego. Zarówno na 400D jak i na 40D nie miałem z nim problemów. Jaki jest Tamron to wiadomo czyli budowa, AF trochę słychać no i nie jest tak szybki jak USM. Ogólnie za te pieniądze to bardzo dobry wybór. Od kiedy mam 24-105L to leży grzecznie w torbie. Jednak kultura pracy L-ki, czyli cichy i szybki AF oraz budowa to te szkła dzieli przepaść.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Miasto
    Wronki

Domyślnie

Najbardziej zależy mi na ostrości i jakości optycznej, ważny jest też Af, jeśli jest taki jak w kicie to wystarczy. Budową mniej sie przejmuje, bo to obiektyw, a nie cegła, co by nim rzucać.

Zablokowany

Domyślnie

a Co myślicie o sigmie 28-70 2.8 ? czy jest sens zaczynać od 17mm ? czy lepiej na cropie od 28 ?

Bywalec
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

przyklad pracy C50 na 1.8 masz tu
    zdjecie zmniejszone do 2000px na dluzszym boku, bw presetem lightrooma i tyle.
    dla mnie genialne szklo jak na swoja cene.
    "Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli"

Miasto
    Wronki

Domyślnie

Oj, widze, że źle odbieracie tytuł tematu. Ja nie wybieram pomiędzy tamronem a C50. Potrzebuje uniwersalnego dobrego optycznie obiektywu zamiast kita. 50tke pewnie kupie, ale w przyszłości. Ja tylko pytałem o to, jak tamron wypada w porównaniu z 50tka.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomeksad2 Zobacz posta
    Popitolone na pewno nie są. To są wycięte kadry. Zdjęcia nie były robione ze statywu z dokładnie tego samego miejsca więc na pewno były minimalne różnice w odległości do obiektu no i punkt łapania ostrości mógł być minimalnie przesunięty. W końcu to nie był test BF czy FF, ale zdjęcia te robiłem kilka miesięcy temu z ciekawości jaka jest 50 - ka Canona w porównaniu z T.
    W takim razie to bardzo ciekawy materiał do analizy :-D
    Zwróć uwagę na zdjęcia C3,2 i T2,8. Szczególnie na napis po prawej M-A-S. Na obu zdjęciach ostrość jest w zasadzie taka sama (kończy się na S). Można więc przyjąć że AF trafił w to samo miejsce na obu. Skoro z tyłu głębia jest taka sama to zobaczcie z przodu na dole na napis Case Logic. Mimo że C50 był przymknięty do 3,2 dał mniejszą głębię niż T50 2,8! :grin: Przy C50 2,8 jest już przepaść.
    Jeśli ktoś ma oba obiektywy i może zweryfikować moje spostrzeżenia to niech sprawdzi. Na chłopski rozum jeśli głębia jest inna na takiej samej przesłonie i ogniskowej to albo producent kłamie i F2,8 to jest tylko w przeliczeniu dla jego obiektywów , albo to nie 17-50 a 17-40 (jak L ) co jednak jeszcze łatwiej sprawdzić.

Pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

to w takim razie w temacie
    Kupujac canona rowniez zastanawialem sie co wziac jako kita.
    zastanawialem sie nad T17-50 i C17-85. W moim przypadku zwyciezyla szybkosc AF i wzialem Canona pomimo nieprzychylnych opini na jego temat. Z wyboru jestem zadowolony, daje rade przy 3 letnim perszingu
    "Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli"

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Niestety nawet przy najlepszych chęciach, nie da się porównać ostrości obiektywów bez Live View i na ogół, statywu.

Normalny, przypadkowy rozrzut AF, (nawet nie BF/FF) zwłaszcza z takimi obiektywami jak EF 50 f/1.8 albo Tamrony, przy dużych otworach, jest o wiele, wiele, wiele większy niż różnice ostrości szkła.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów