Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Tamron 17-50 a Canon 50 1,8

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie Tamron 17-50 a Canon 50 1,8

Witam, zbliża sie czas wymiany Kita na coś lepszego i zastępca bedzie wspomniany Tamron 17-50 2,8. W internecie i również tu na forum można znaleźć mnóstwo pozytywnych opinii o tym obiektywie, jeśli tylko trafi sie na dobrą sztuke. Bede zamawiał z pewnego żródła, więc póki co o to sie nie martwie. Ale mam inna kwestie. Jakis miesiąc temu pożyczyłem na pare dni 50 1,8 Canona i byłem pod wrażeniem jakości zdjęć (jeśli tylko af trafił) i tu moje pytanie. Jak wypada Tamron na tle tej 50tki. Oczywiście chodzi tu o porównanie ogniskowej 50mm, czy jest w stanie dorównać stałce? Za pomoc z góry dziękuje!

Coś już napisał Awatar venomer
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Nie widziałem zdjęć z Tamron'a, ale w ciemno mogę stwierdzić, że żaden zoom nie dorówna na dłuższym końcu stałej 50mm :>

Pozdrawiam.
    Moje skromne portfolio.
    Mój fecebook'owy profil
    ""Artysta czy nie, fotograf zawsze jest sensualistą. Wzrok porusza się w świecie uczuć, a nie intelektualnych dywagacji""

Zablokowany

Domyślnie

Tamron jest gorszy ale nadrabia pseudo szerokim kątem.jak jes ciemno to mydło do 5.6 .50-tka daje już rady od 1.8

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

I nie dorówna ale ... do portretów 50 ale do reporterki to już zoom. Biegając po ulicy czy na imprezie raz 17, raz 50 przydaje się bardziej niż stałki ... bo nie zawsze można zrobić kilka kroków do tyłu albo nie ma czasu na zmianę obiektywów
    397D

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Również nie miałem do czynienia z tym tamronem, choć wg testów można się nim poważnie zainteresować (choć niezbyt pocieszająca jest wizja, na jaki jakościowo egzemplarz się trafi). Co do 50/1.8... Dwa tygodnie temu udało mi się upolować wersję mk I z osłoną przeciwsłoneczną, w dodatku w idealnym stanie. Uniwersalność tego szkła jest na pewno niższa niż wspomnianego zooma, jednak jakość zdjęć POWALA. Rewelacyjny obiektyw portretowy pod cropa. Poza tym patrząc przyszłościowo - canona 50/1.8 podepniesz również pod FF, tamrona 17-50 niestety nie...
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

No z tym przyszłościowym myśleniem to w moim przypadku trudno, bo mam ledwo co 17 lat i finansowo małe pole manewru, więc szukam jak najlepszego zamiennika kita. Jak oglądałem zdjęcia z tego tamrona w wątku najlepsze zdjęcia to ostrość powalała! Ten obiektyw wszędzie jest bardzo chwalony jeśli tylko trafi sie na ostrą sztuke, a mam zamiar zamawiać "u Cichego" a on sprawdza sprzedawane egzemplarze i z tego co czytałem to wszyscy, którzy u niego nabyli ten obiektyw sa bardzo zadowoleni.

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Kupuj, kupuj. Tamron 17-50 obecnie za te pieniądze nie ma konkurencji. Jeżeli dostaniesz egzemplarz, w którym ostrość jest OK na 2.8 to się go nie pozbędziesz szybko. A 50/1.8 to też jest fajny obiektyw.
    Na pewno ogniskowa w 50 jest inna niż 17-50@50. Gdzieś dawałem przykłady. Ale różnicy dużej nie ma.
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mieszko_1vp Zobacz posta
    Tamron jest gorszy ale nadrabia pseudo szerokim kątem.jak jes ciemno to mydło do 5.6 .50-tka daje już rady od 1.8
    Nie pomylilo Ci sie cos ? 50/1.8 na 1.8 jest marna i w ogole jest dosc przecietna jak na stalke (nie patrzac na stosunek jakosci do ceny). Tamron na 2.8 jest ostry i jest to poki co najostrzejszy zoom z tej kategorii z jakim mialem do czynienia, tylko kolory niestety daje takie sobie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Zablokowany

Domyślnie

tamrona miałem przy minolcie,moja dziewczyna ma tamrona,mój kolega ma tamrona-a 50/1.8 wypróbowałem dwa razy (nawet w tym tygodniu ją miałem podpiętą do ff) i według mnie jest ostrzejsza dużo ta stałka-no i chyba logika nakazuje myśleć że na skrajnej przysłonie stałka zawsze będzie ostrzejsza od zooma.gdybym ja miał na wydanie tyle kasy co ten tamron kosztuje-to bym brał manuala na szerokim i 50-tkę-a reszte kasy sobie przeznaczył na coś innego

Bywalec Awatar Antolll
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mieszko_1vp Zobacz posta
    manuala na szerokim
    Tak z ciekawości... pokaż mi 17mm manuala I nie rybie oko :-D Bo sam szukam, i może zamiast sigmy 15-30 coś takiego sobie kupie
    6DII + 17-200/2,8L

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów