Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Na co zamienić Sigmę 17-70 f2.8-4.5

Coś już napisał

Domyślnie Na co zamienić Sigmę 17-70 f2.8-4.5

Hej,

Sigmę mam już ponad rok czasu i ostatecznie nie spełnia moich oczekiwań. Dobre zdjęcia wychodzą tylko na przesłonie 5.6-8. Przy 17mm jest dla Sigmy najtrudniejsze a czasem widoczki chciałoby się zrobić. Chciałbym ją rozmienić na dwa obiektywy o mniejszym zoomie.
    Mam już zaplanowany zakup Tamrona 90mm f2.8 do portretów i makro. Będzie mi brakować czegoś do widoczków i spacerów. Co wybrać żeby być zadowolonym i nie przepłacić?
    Myślę nad Tamronem 17-50 F2.8
    Canon eos

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

kup tego tamrona chyba ze macro nie jest tak wazne to polecam C85 a do widoczków albo tamron abo cos nieco szrszego. Ja jestem b. zadowolony z tamrona - Ostry od pełnej dziury
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

no 17mm w tamronie to też nie będize spełnienie Twoich marzeń... ta ogniskowa to też największa bolączka tamrona. Znaczy jeżeli chodzi o bliskie plany to spoko, ale przy ostrzeniu na ~nieskończoność pojawiają się problemy więc pewnie to samo co masz teraz w tej sigmie. I to nie jest tylko moja odosobniona opinia. A tak swoją drogą to do widoczków po co Ci AF??;-> Co prawda miałem tego tamrona an wyprawie na bałkany rok temu i nie mogę powiedzić żeby mnie zawiódł ale trzeba wiedzieć jak go używać żeby było dobrze(ostrzenie na 50mm i zjerzdżanie na 17mm lub live view itp.)
    Lepiej dozbierać i kupić 17-55 Canona albo jak odpada ze względów finansowych to tamrona 28-75 - ma o wiele lepsze opinie od 17-50 a do zalepienia dziury na szerokim KITa - do widoczków po przymknięciu będzie dobry. No chyba, że szeroki to nie tylko widoczki to 17-50 też fajne szkiełko tylko trza się z nim umieć obchodzić
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Dozbieraj do canona 17-55. Jasny, ostry od pełnej dziury i w całym zakresie ogniskowych, stabilizacja. Mam ten obiektym i mogę go śmiało polecić. Jedyny mankament to cena.
    pozdrawiam

Domyślnie

Może Sigma 10-20 do widoczków? Ew. odpowiednik Canona, jeśli cena nie jest problemem.
    Mnie się tam bardzo podoba 17mm w Sigmie 17-70 :P

Bywalec Awatar Jasper

Domyślnie

Nie będę oryginalny ale zdecydowanie Canon 17-55. Miałem ową Sigmę, potem Tamiego 17-50 i po próbach ( bo C to cenowo niemal trzy razy Tamron) zdecydowanie dołożyłem do Canona. Jest znaczna różnica.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Sigma moim zdaniem jest bardzo dobra w większości przypadków, ale zawiodła mnie w kilku momentach, gdy potrzebowałem użyć dłuższej ogniskowej w kiepskich warunkach oświetleniowych. Dlatego kupiłem C 17-55 IS. Sigmę mam nadal, ponieważ w porównaniu z Canonem jest mała, co czasem się przydaje.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Tak jak i przedmowcy radze C.17-55/2.8 IS, uzywam go od pierwszych miesiecy kiedy byl dostepny w Polsce.

Bywalec Awatar fotomih
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A może canon 20mm i 50mm lub 85mm ?
    Dwie stałki sympatyczne.

Coś już napisał

Domyślnie

Canon za drogi - nrazie mam wolne ok 1,5k a obiektywy szybko nie tanieją, więc zamiast czekać wolę sprzedać Sigmę i mieć dwa obiektywy.

Na Tamrona 90mm f2.8 jestem już zdecydownay.
    a co myślicei o Tokina 12-24/f4 AT-X PRO ?
    Nie wiem jak bardzo warto jest się opierać na testach rozdzielczości optyczne.pl ale wynika z nich że jest tak samo dobra a nawet lepsza jak Canon 10-22/3,5-4,5 a za to tańsza

Chyba ją wybiorę do widoczków na wyjazdy... ma ciekawy zakres i powinna być ostra ... ? Moje wymagania ostrosci zaczynają się od poziomu Tamrona 28-75 F2.8

Goomis - czemu ostrzyłeś na 50mm i zjeżdzałeś na 17? czy to jakaś popularna praktyka ?
    Ostatnio edytowane przez herbatniczek ; 12-06-2009 o 22:00
    Canon eos

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów