najlepsze zdjęcia z mojej 50-tki wychodzą tak na przysłonach f/1,4-1,8, ale sam nie wiem dlaczego :P
(uwaga: żart i offtop!)
najlepsze zdjęcia z mojej 50-tki wychodzą tak na przysłonach f/1,4-1,8, ale sam nie wiem dlaczego :P
(uwaga: żart i offtop!)
Ostatnio edytowane przez adzi ; 11-06-2009 o 16:51 Powód: Automerged Doublepost
Bardzo prosto. Jeśli masz jakies szkło (np 35 f/2.0) i wiesz np że to szkło jest najostrzejsze po przymknięciu o 3 pełne działki przysłony (czyli 3EV), tzn, że najwieksza rozdzielczośc będzie notowało dla f/5.6:-)
f/2.0 + 1EV = f/2.8 + 1EV = f/4.0 + 1EV = f/5.6
Sorry, co do kita, posłużyłem się lekkim zaokrągleniem z tym 2EV, bo na ogniskowej 18mm (jasnośc f/3.5) u mnie najostrzejszy jest na f/8, więc liczymy:
f/3.5 + 1/3EV = f/4.0 + 1EV = f/5.6 + 1EV = f/8.0 (po przymknieciu o 2 i 1.3EV)
a na 55mm (jasnośc f/5.6):
f/5.6 + 1 EV = f/8.0 + 1EV = f/11 (równo o 2EV)
Merde zapodał wykres z 50 f/1.8 i z niego odczytujemy, że najostrzejszy jest na f/5.6, co daje nam, że musimy go przymknąć o 3 i 1/3 działki przysłonya na 50mm f/1.8 ile to bedzie :P? podajcie algorytm :>
Algorytmu nie da się podać, bo szkła pod tym wzgledem zachowuja się różnie, toteż najlepiej sprawdzic na swoim egzemplarzu. te teorie o przymykaniu o 2 czy 3 EV powstały tylko dla pewnego uproszczenia(!)
Nie rozjaśnić (obraz), tylko przymknąć (przysłonę). Schemat j.w:wink:to mam w opcja rozjasnic +1 lub +2 ?
Pozdrawiam
PS: Sorry, jesli zbytnio zagmatwałem:wink:
Ostatnio edytowane przez Slider ; 11-06-2009 o 17:37
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Samyang Fisheye 8mm f/3.5, a ten bedzie na ile ? Nie bardzo rozumiem to EV, bo przyslone jak najbardziej![]()
W wielkim uproszczeniu ev to przysłona (bo ev to jednostka naświetlenia, ale zakładamy, że czas sobie dobierasz do przysłony i jasność zdjęcia sie nie zmienia).
Dla samyanga można założyć że 5,6 bedzie ok![]()
Ale w dziale "testy sprzętu" jest o tym samyangu dyskusja - poczytaj, posprawdzaj, bedziesz wiedział najlepiej![]()
6DII + 17-200/2,8L
wiem, ze jest, bo planuje jego zakup w trybie przyspieszonym ^^