Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 22 z 22

Wątek: Lampa błyskowa + światło zastane ???

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

każdy lubi co innego, mnie niebieskie swiatlo dziennie irytuje bardzo

ja mam na lampy zolte nakladki, cos jak stofeny jednak nie jest tak idealnie ze ustawiamy w aparacie 3200K i wszystko ladnie wyglada - niestety, zdjecia sa zielonkowate (sporo zalezy od koloru scian)

potem z RAWA jednak idzie wyciagnac porzadany efekt, gdzie swiatlo zarowek jest prawie biale, jednak troche czasami meczenia jest z kolorem skory

jesli przez okno wpada duzo swiatla dziennego nie bawie sie w zadne nakladki, biore z zastanego co mozna i tylko lekko dopalam lampa - jesli potrzeba
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dandi Zobacz posta
    Witam,
    jak robi się w RAW'ie to temparatura swiatla nie jest problemem bo mozna to skorygowac programem przed konwersja do TIFF'a.
    Wiec nie bardzo rozumiem czemu dla RAW'ow to jest problem.
    dandi
    Jezeli ustawi sie w aparacie BW na zarowke, a robi sie na sloneczku, to poprawienie temp kolorow zdjecia jest drobiazgiem, ale gdy mamy np 4 rozne zrodla swiatla o roznych temperaturach, to trzeba pokroic obrazek na 4 czesci, skorygowac i posklejac. Nie zawsze sie to da, gdy swiatla sie mieszaja np na wypuklosciach twarzy. Na powyzszym przykladzie jest fajnie bo jest w miare wyrazna granica pomiedzy dziennym i zarowka, ale na gornej czesci sukienki i rekach modelki temp. kolorow sie mieszaja... Gdyby obciac ta zdjecie o 1/3 z lewej to bylaby porazka.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów