Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Lampa błyskowa + światło zastane ???

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar barkam43

Domyślnie Lampa błyskowa + światło zastane ???

Witam!!!
    Zastanawiam się czy jest jakaś ogólna reguła dotycząca ustawienia proporcji pomiędzy światłem lampy a światłem zastanym w taki sposób aby nie zdominować światła zastanego światłem lampy (rozpatruję scenę o w miarę jednolitym naświetleniu).Czytając różne fora doczytałem, że powinno się niedoświetlać ekspozycję dla światła zastanego około 1-2EV.
    Proszę o porady.
    450d + Grip + Tamron 28-75/2,8 + Canon 430ExII + Hama Star 63
    www.bartoszkaminski.mojezdjecia.net

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

A palnik w górę i TTL wchodzi w grę ? Polecam, spróbuj.
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Domyślnie

Miałem na myśli światło lampy błyskowej odbite od ściany czy sufitu jeżeli tylko istnieje taka możliwość (lampa ustawiona w TTL).

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

zamkniete pomieszczenia prosza sie o -1 1/3 EV minimum bo wyzej to temperatura barwowa flash'a znacznie odbiega od temperatury barwowej zarowek i lamp fluorescencyjnych. niestety uzyskasz tylko lekkie doswietlenie i troche zamrozenia ruchu. wyjsciem jest kupno filtru pomaranczowego(sa dostepne na allegro) i przyslonic nim palnik, wtedy problem temperatury parwowej znika i mozesz foci jak ci sie podoba (trzeba tylko balanas bieli na żarówke ustawić)
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Domyślnie

Zdjęcia robię wyłącznie w RAWach więc uważam, że nie powinno być problemu z późniejszym ustawieniem odpowiedniego balansu bieli podczas obróbki.:-D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barkam43 Zobacz posta
    Zdjęcia robię wyłącznie w RAWach więc uważam, że nie powinno być problemu z późniejszym ustawieniem odpowiedniego balansu bieli podczas obróbki.:-D
    Nie chodzi o to , werek pisze o czymś innym.
    Tzn, jak łapiesz światło zastane(np z żarkówki) i dopalasz flashem, to światło żarówki ma np tempretaure ~3000K a Flash ma ~5500K, Co za tym idzie, będziesz miał różne kolory. Np ustawisz balans na flash, to swiatło żarówki będzie pomarańczowo-czerwone, jak ustawisz balans na światło żarowe to światło z flasha będzie niebieskie.
    Rozwiązaniem są właśnie filtry na lapme

Domyślnie

Czyli jeżeli dobrze rozumiem chodzi o to aby uzyskać zbliżoną temperaturę barwową światła z flesha do temperatury barwowej światła zastanego a uzyskać ten efekt można tylko przez odpowiedni kolor nakładki na palnik.(?)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barkam43 Zobacz posta
    Czyli jeżeli dobrze rozumiem chodzi o to aby uzyskać zbliżoną temperaturę barwową światła z flesha do temperatury barwowej światła zastanego a uzyskać ten efekt można tylko przez odpowiedni kolor nakładki na palnik.(?)
    można walić pełną mocą z lampy, tylko trzeba odpowiedni filtr na lampę nałożyć, tak aby światło flesza miało temperaturę zastanego [no chyba że chce się uzyskać inny efekt, zależnie od sytuacji będą to różne filtry].

Pozdrawiam.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Dopiero zaczyna Awatar Artur79
    Miasto
    Kraków/Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez werek Zobacz posta
    zamkniete pomieszczenia prosza sie o -1 1/3 EV minimum bo wyzej to temperatura barwowa flash'a znacznie odbiega od temperatury barwowej zarowek i lamp fluorescencyjnych. niestety uzyskasz tylko lekkie doswietlenie i troche zamrozenia ruchu. wyjsciem jest kupno filtru pomaranczowego(sa dostepne na allegro) i przyslonic nim palnik, wtedy problem temperatury parwowej znika i mozesz foci jak ci sie podoba (trzeba tylko balanas bieli na żarówke ustawić)
    dzieki werek, takie rady najbardziej mi się podobają, konkrety z odrobiną przystępnej teorii. ten filtr, to chodzi o taki żelowy ?

Canon 40D | C 28-135mm f/3.5-5.6 | C 50mm f/1.4 | C 580 EX II | Eizo 2433W | Ubuntu 9.04/Win XP

Dopiero zaczyna Awatar dandi
    Miasto
    Zabrze

Domyślnie

Witam,
    Czytalem gdzies że jak robi się w RAW'ie to temparatura swiatla nie jest problemem bo mozna to skorygowac programem przed konwersja do TIFF'a.
    Wiec nie bardzo rozumiem czemu dla RAW'ow to jest problem. Jak jest kilka źródeł swiatła o różnej temeraturze to dostajemy jakąś tam wypadkową temperaturę. W programie korygujemy to suwakiem i po problemie.
    Tak zawsze myślałem, ale jeśli jest inaczej to proszę mnie wyprowadzić z błędu :-?

dandi

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów