Cytat z instrukcji obsługi nissin Di 622"Jeśli lampa używana jest w trybie slave,lampa nie przejdzie w tryb stand-by,ale wyłaczy się automatycznie po co najmniej 60 minutach."
Cytat z instrukcji obsługi nissin Di 622"Jeśli lampa używana jest w trybie slave,lampa nie przejdzie w tryb stand-by,ale wyłaczy się automatycznie po co najmniej 60 minutach."
Ostatnio edytowane przez Jutrzas86 ; 25-06-2009 o 01:51
wiesz co-a nie prościej w słońcu użyć blendy 2X ? -najprostrza blenda-to taki koc ratowniczy -możesz go kupić na CPNie i dwa kije![]()
Chyba nie bardzo. Chociażby dlatego, że blenda strasznie oślepia a błysk nie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Podoba mi się to pytanie, jakoś też się nie natknąłem na taki przypadek. Może rzeczywiście ktoś podzieli się doświadczeniami - jak to spisuje się w plenerze? Da się zagrać i różnicą ekspozycji i głębią jednocześnie?
Ostatnio edytowane przez iREM ; 25-06-2009 o 08:05 Powód: Automerged Doublepost
Ja uzywam czasem ND8 - jak sie chce miec synchro 1/200 i przyslone 2.8/2.0 a minimalne ISO to 100, to nie ma wyjscia - tylko filtr szary. Oczywiscie lampa musi to nadrobic i blysnac wieksza moca, ale za to masz rozmyte tlo.
Co do odcinania osoby z tla (ktore jest na -1,5-2EV) - cien, pochmurny dzien. To w takich warunkach mozna uzyc lamp bez zadnych parasolek czy softboxow. Motyw glowny przeciez tez jest oswietlony - a lampami potrzebujesz tylko podnies na nim jasnosc o te 2 EV. Poprobuj sobie z jedna gola lampa na kablu odsunieta o te 2 metry na bok od aparatu.
Wiecej mocy i zmiekczenia potrzeba gdy tlo jest w sloncy, a motyw w cieniu. Czesto tak sie robi. Wtedy roznica bedzie EV bedzie duzo wieksza i blyskiem trzeba to podniesc - w dodatku zmiekczonym.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
O co chodzi z tym Phottix Strato
http://allegro.pl/item668484478_pilo...5d_1ds_1d.html
Dlaczego odbiornik pod lampe ma stopke z pelna informacja (piec stykow). Przeciez nadajnik do tego pobiera z aparatu tylko synchro i lampa dziala w manulu.
Pomijajac mozliwosc wyzwalania aparatu na odleglosc czym to sie rozni od zwyklych phottixow
http://allegro.pl/item671446890_wyzw...dbiorniki.html
Ostatnio edytowane przez szwayko ; 25-06-2009 o 09:27 Powód: Automerged Doublepost
poniżej wynik próby z 430EX odległość 3m, dzień pochmurny (jak ostatnio wiele dni w warszawie)
ekspozycja: 1/160 f/7.1 ISO100
430EX na Full mocy!!! pozostawia to troche do życzenia. zastanawiam sie nad lampami plenerowymi Quantum z bateriami 300Ws niby nie jest wiele ale to jeszcze sprawdze z lampami znajomego o podobnej mocy i postaram się podesłać przykładowe zdjęcia.
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
niestety nie mam filtrow ND aby zejsc do tak małej przyslony a światła jest dużo
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
odgrzeje trochę temat, jak to w końcu ze strato i nissin'em ? Lampe już mam, zastanawiam się tylko czy zamawiać phottixa
Reklama (z łac. reclamo, reclamare) to informacja połączona z komunikatem perswazyjnym. Zazwyczaj ma na celu skłonienie do nabycia lub korzystania z określonych towarów czy usług, popierania określonych spraw lub idei (np. promowanie marki).
http://noop.pl <-homesite