Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Zestaw oświetlenia plenerowego na Lampach Nissin Di622

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

nie sprawdzalem strato, a zwyczajny radiowy z jednym bolcem podajacym impuls. m.in. dostepnym tutaj:

http://allegro.pl/item647161513_wyzw...dbiorniki.html

jest to mega manual, bo konstrukcja jest taka sama jak fotocel, wiec skoro dziala w manualu 430EX to i Di622 z tym powinna dzialac i reagowac na impuls wyzwolenia.

Di622 beda działały tylko w manualu bo na pewno nie bede ich podpinal pod 5D, juz 430EX jest bardziej funkcjonalna.

strato to próba phottix'a do stworzenia alternatywy dla pocketwizard'a i jego nowego systemu ControlTL, ale zwykle manualne wyzwalanie musi dzialac
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Domyślnie

Pomysł przedni. W pełni popieram. Zastanowiłbym się tylko nad wielkością softboxów. Przez 3 lata miałem studio i w praktyce, do odcinania modeli od tła, czy tez oświetlenia z góry - najlepiej sprawdzały się softboxy np 25 na 90...czyli podłużne. Kwadratowe do portretu, ale wyłącznie od przodu podające światło. Teo nie tylko moje spostrzeżenia, ale też wiadomości podawane na szkoleniach elfo. Co do parasolek, to zrezygnowalem z nich całkowicie. Nie rozpraszają światła tak dokładnie jak softboxy(nieraz na zdjęciach pojawiają się różne cienie). W plenerze uważaj też z wysokimi statywami!!! Lampa wiadomo nie waży dużo, softbox w sumie też nie, ale cały zestaw plus wiatr i zazwyczaj(ze względu na koszty) - lekki statyw, to wywrotka murowana. I znowu polecałbym b. stabilne statywy elfo(z tzw poduszka powietrzną, która nie przycina palców przy opuszczaniu lampy). Są produkowane jako 2 i 3 sekcyjne. Cenę trzeba by sprawdzić, ale oscyluje pewnie koło 200zł. Ja wybierając się w plener często montowałem lampy na normalnych statywach jakich używam pod aparat. Mam manfroto i 2 x goldphoto z głowicami. Wiem, ze to nie jest 230cm, ale z drugiej strony odcinając tło, nie musisz świecić z góry-tyłu na modela, wystarczy z tyłu i będzie fajnie odcięty od tła. Często do zdjęć plenerowych z lampami(lub bez), używam owalnych blend i ramienia do zamocowania ich do statywu. To ramię możesz też wykorzystać do zamocowania lampy i softboxa(takie ramiona mają najczęściej możliwość zamocowania przeciwwagi). Miłych testów. Podziel się spostrzeżeniami.

Uprawnienia umieszczania postów