Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 54

Wątek: Czy to sztuka?

xmartyx
    Guest

Domyślnie

Hehe, to jest syndrom dzieci cyfry! Ludzie wystawiaja zdjecia na tym czy innym forum, gdzie jeszcze inni zachwycaja sie nad ich pracami, wszystko to odbywa sie wirtualnie, i potem jeden z drugim dziwi sie, jak to mozliwe, ze wszyscy kochaja moja zdjecia, a jakis inny autor zrobil nieostre zdjecia i jeszcze wystawili mu to to w galerii...

Prawa jest tez taka, ze tego typu fotografia ma swoja waska grupe odbiorcow, inna niz ta cala paplanina ktorej pelno w internecie, inni ludzie przychodza na takie wystawy, inni kupuja takie zdjecia, a jeszce inni wystawiaja. Ale to trzeba znac to srodowisko, interesowac sie sztuka, nie odbierac wszystkiego jak widzimi, tylko zaglebic sie, pozna druga strone, porozmawiac z autorem, zobaczyc zdjecie na papierze...
    Ostatnio edytowane przez xmartyx ; 10-06-2009 o 22:53

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    Ciekawi mnie [bez urazy] jakie by były komentarze forumowiczów widzących w powyższych tworach sztukę z przekazem, ładunkiem, gdyby jakiś inny forumowicz prędzej podpisał się pod nimi (lub podobnymi, mniej znanymi dziełami sztuki) i poddał ocenie w dziale 'galerie użytkowników'...
    To jeszcze nie zauważyłeś, że opinie w dziale galerie użytkowników są totalnie do niczego? Przecież tam nikt nie szuka przekazu i walorów artystycznych zdjęcia, za to szuka się CA, ostrości, szumów, odstających kłaków, uciętego włosa i wszystkiego co nie jest rzemieślniczo poprawne. Tylko, że rzemiosło ma mało wspólnego ze sztuką. Ale to takie forum

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    To jeszcze nie zauważyłeś, że opinie w dziale galerie użytkowników są totalnie do niczego? Przecież tam nikt nie szuka przekazu i walorów artystycznych zdjęcia, za to szuka się CA, ostrości, szumów, odstających kłaków, uciętego włosa i wszystkiego co nie jest rzemieślniczo poprawne. Tylko, że rzemiosło ma mało wspólnego ze sztuką. Ale to takie forum
    Dlatego nie zamieściłem tu żadnych swoich zdjęć choćby trochę bardziej ambitnych niż dotychczas zamieszczone. Nie planuję tego również w przyszłości. Jednak to jest forum sprzętowe więc już mnie to tak bardzo i często nie razi (najczęściej techniczne, "rzemieślnicze" komentarze zdjęć).
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Dlatego i ja tutaj nie zamieszczam zdjęć, bo nie widzę większego sensu
    Niestety komentarze techniczne są mało interesujące, bo takie wady potrafię sam odczytać...

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dobre spostrzeżenie. Widziałem niektóre Twoje prace z koncertów (pod wrażeniem!, nie powiem), podobnie rzecz się ma z reporterką sportową a nawet ślubną, gdzie kluczową rolę odgrywa ukazanie różnego rodzaju ludzkich emocji. W tych dziedzinach waga przekazu stoi dla mnie na pierwszym miejscu, walory artystyczne - z tym to różnie bywa, w sporcie pojawiają się rzadziej Tym niemniej, jakiego przekazu powinienem się doszukiwać np. w fotografii architektury (takie zboczenie zawodowe)? - tam aspekt techniczny jest o wiele ważniejszy i pozostawia mało miejsca na artyzm.

Co do rzemiosła - tak jak pisałem wcześniej - chyba już trzeba mówić w czasie przeszłym, bo miało wiele wspólnego ze sztuką, a wręcz było z nią zintegrowane. Ktoś kto nie był dobrym rzemieślnikiem, nie mógł stać się wielkim artystą, tylko dlatego że miał "wizję" - teraz może

"Zaświecę" swoim skromnym przykładem - wyznaję klasyczny pogląd na sztukę, chciałbym więc opanować warsztat do tego stopnia, że fotografia stanie się równie naturalna jak oddech a każdy kadr będzie malowany światłem, do tego z przekazem! Ale to może za życia moich wnuków, podobnie jak wrocławskie drogi?...

Streszczenie: nie ma artysty bez (dobrego) warsztatu
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Bywalec

Domyślnie

Sila autorytetu. Prace ludzi z nazwiskiem ocenia sie inaczej.

Jak autorytet na mownicy powie bzdure, to ta bzdure sie rozpatruje jako idee, jak byle kto powie bzdure to sie go nazwie idiota.

Miasto
    GDAŃSK

Cool

Może warto wrócić do zasadniczego pytania postawionego na początku. Czy zamiana zdjęcia kolorowego na zdjęcie czarno białe przyczynia się do wzrostu jego jakości artystycznej.
    Odpowiedź: przyczynia się, o ile ta technika (tu - redukcja ilości środków artystycznych) jest trafniejsza dla prezentowanych treści.

I druga sprawa: Jeżeli treści były banalne a zastosowana technika ukazała je w nowym artystycznym ujęciu, nadając im nowe znaczenie, to możemy mieć do czynienia z dowartościowaniem artystycznym. Należy jednak pamiętać, że mamy też do czynienia z całkowicie odrębną dziedziną sztuki plastycznej.
    Na przykład: to, że możemy technologicznie zamienić sfotografowane malarstwo olejne na linoryt nie zmienia reguł specyficznych dla linorytu i reguł specyficznych dla malarstwa olejnego. Nie wszystkie wizualnie dostępne tematy nadają się do linorytu, nie wszystkie do malarstwa olejnego. Trafny dobór techniki dla przekazu treści ma znaczenie - i to jak najbardziej. I dotyczy to omawianego przypadku.

I trzeci wątek. Czy nieudolne technicznie zdjęcie kolorowe zamienione na czarno białe może być dziełem sztuki. W wyniku bezpośredniej zamiany raczej nie, ale przy twórczej edycji w kategoriach sztuki graficznej (fotografi cz.b.) - jak najbardziej. Proszę zwrócić uwagę na dodaną wartość artystyczną w ramach edycji według specyficznych reguł, tu (foto) - graficznych.
    Ostatnio edytowane przez BELFER ; 11-06-2009 o 17:47
    450D, 24-105 L, 75-300 IS, kit, 2 lampy Canon.

Coś już napisał
    Miasto
    Włodawa

Domyślnie kot

Kot do mnie przemawia swoją ekspresją, ale ten portret jest nijaki...

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Myślę, że to jest szersze zjawisko, spowodowane bardzo ułatwionym, w ostatnich latach, dostępem do narzędzi generujących w prosty sposób efekty, zarezerwowane do niedawna dla fachowców. Aparat fotograficzny, w którym wszystko trzeba było ustawiać ręcznie, wymagał wiedzy i umiejętności. Aparat dopasowujący automatycznie nastawy odległości, ekspozycji i odprawiający wszystkie egzorcyzmy samodzielnie, spowodował zejście fotografi jeszcze nie pod strzechy, ale do kręgów zamożniejszych ignorantów. Cyfra spowodowała, że pstrykanie stało się i łatwe i tanie, a więc dostępne wszystkim. Stąd zalew lepszych i gorszych obrazków, wśród których coraz trudniej wyłuskać naprawdę wartościowe. Cyfrowy aparat fotograficzny zrobił dokładnie to samo, co w muzyce powstało dzięki kibordom z funkcją aranżera - DiscoPolizację.
    Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 13-06-2009 o 17:58
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Coś już napisał
    Miasto
    Włodawa

Domyślnie The Krasnals

Generalnie macie rację, że są "artyści" sztucznie wypromowani, a tym bardziej zdjęcia, które "jadą" na znanym nazwisku. Większość fotek, które zyskały miano sztuki zazwyczaj krzyczy z daleka i nie trzeba żadnej ideologii, żeby to potwierdzić. Odbiorca nie musi wiedzieć na czym polega to silne oddziaływanie, ale zazwyczaj to czuje. Co innego autor zdjęć - jeśli zna tajniki, to nie robi dobrych zdjęć przez przypadek.
    Może w fotografii też zacznie działać ruch The Krasnals?

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów