Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: Czy to sztuka?

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie Czy to sztuka?

Czasami odnoszę wrażenie, że wystarczy wziąć jakieś rozmazane zdjęcie cioci jedzącej kotleta, przerobić na czarnobiałe by zostać okrzykniętym artystą.

No to sorry, czy ja też będę mógł się podawać za artystę jeżeli wezmę parę nieudanych zdjęć i przerobię je na czarnobiałe?

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9055

A może jestem idiotą który nie zna się? Na szczęście sztuka to kwestia indywidualnego odbioru. Moim zdaniem ww zdjęcia nie są sztuką. A wy co o tym sądzicie?

Bywalec Awatar OsMax
    Miasto
    śląsk

Domyślnie

A ja sądzę, że jeśli 2 było podpisane jakimś znanym nazwiskiem to nikt by tego nie zanegował. Kot jak kot ale 2 fajna.
    Najlepszą metodą do zainspirowania odkrywczych myśli, jest zaklejenie koperty.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta

No to sorry, czy ja też będę mógł się podawać za artystę jeżeli wezmę parę nieudanych zdjęć i przerobię je na czarnobiałe?
    No to nie do końca tak działa, będziesz artystą gdy inni uznają Cię za artystę. Chociaż pojęcie sztuki jest tak niesprecyzowane, że na dobrą sprawę można parę nieudanych zdjęć przerobić na czarnobiałe i ktoś może uznać to arcydzieło. Ramy nie są ściśle określone, dlatego każdy może interpretować wszystko na swój sposób.
    Ostatnio też słyszałem, że sztuka staje się sztuką, kiedy przetrwa próbę czasu.

Jeśli chodzi o podany przykład, to dwa zdjęcia to chyba jednak za mało żeby powiedzieć coś o twórcy. Mi akurat te zdjęcia się nie podobają, mimo to możliwe że wielu ludzi uzna je za dzieło najwyższych lotów.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Grecy nazywali sztuką wszystko stworzone ręką człowieka, właściwie nie tylko ręką bo przemawianie też było sztuką, pod tą definicję zdjęcia się łapią. Dzisiaj sztuką jest wszystko co się za nią uważa, może być to obieranie ziemniaków w zachęcie, wsadzanie sobie lalki w... no wiadomo gdzie, wieszanie fiuta na krzyżu, może i nieostry kot. Gdyby takiego kota na CB pokazał jakiś nowicjusz, został by zjedzony, jak pod zdjęciem jest znany podpis to już mamy sztukę, ech...
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

mi się ten kot z uciętym ogonem (i łapą :P) zupełnie nie podoba, ale zwykle jest tak jak to napisano powyżej - jeśli znany artysta postawi klocka, i zrobi mu zdjęcie chociażby komórką a potem się pod tym podpisze, to zaraz znajdzie się rzesza wynoszących tą kupę pod niebiosa (albo twierdzących, że trzeba mieć wyczucie żeby rozumieć sztukę). Takie czasy, nic na to nie poradzisz.

Pozdrawiam,
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

myślę, że to wszystko zależy od puszki, którą robiono te zdjęcia ;]
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

kurcze a ja takie do kosza wywalam
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jesli autor w pospisie dal 1000D to pewnie go zbluzgaja, a jak podpisze 1Ds lub ostatecznie 5d, to beda na sile szukac jakiegos przekazu
    A tak powaznie, to jak dla mnie te dwie foty przekroczyly pewna granice, nie podobaja mi sie.

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    kurcze a ja takie do kosza wywalam
    A papierosy też odpalasz banknotami studolarowymi?
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Początkujący w temacie fotografii najczęściej za bardzo przywiązują uwagę do spraw technicznych (ostrość, CA itd.) zamiast do przekazu.
    Sztuką jest to co oddziałuje na widza. Na mnie oba zdjęcia działają i uważam że są niezłe, ale chyba mam inną wrażliwość niż przedmówcy.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów