Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: 70-200 - co polecacie ?

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ThYX Zobacz posta
    Decyzja zapadła, będzie to Canon 70-200 f/4 L USM. Pozostaje jeszcze kwestia czy brać sporo droższy IS czy brać wersję bez IS.

Proszę o informację w jakich szczególnie sytuacjach przydaje się IS ? Chcę wiedzieć kiedy będę miał pożytek z IS. Nie chce mieć sytuacji takiej, że dziś kupię wersję bez IS a potem okaże się że najbardziej brakuje mi właśnie IS, lub odwrotnie .. kupię wersję z IS a potem włączę to raz czy dwa razy...

Co decyduje o tym czy włączacie stabilizację ? Jest tam jeden czy dwa tryby stabilizacji ?
    Powiem tak - zrobienie nieporuszonego zdjęcia przy czasie rzędu 1/60, przy ogniskowej większej niż 150 graniczy z cudem (to oczywiście zależy jeszcze od tego, jak pewną masz rękę) W takich momentach IS się przydaje, zatem jeśli przyjdzie Ci robić fotki w pomieszczeniach, to brak IS (biorąc pod uwagę światło F4) może być uciążliwy, no ale to tylko moje zdanie.
    Pozdrawiam

Bywalec Awatar noeee
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie

z autopsji ...
    na długim końcu na kropie (czyli 200x1.6=320)
    udaje mi się zrobić nieporuszone foty przy 1/20 sek ... z IS
    5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
    100 2.8 macro - sprzedam

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Decyzja zapadła, będzie to Canon 70-200 f/4 L USM. Pozostaje jeszcze kwestia czy brać sporo droższy IS czy brać wersję bez IS.

Proszę o informację w jakich szczególnie sytuacjach przydaje się IS ? Chcę wiedzieć kiedy będę miał pożytek z IS. Nie chce mieć sytuacji takiej, że dziś kupię wersję bez IS a potem okaże się że najbardziej brakuje mi właśnie IS, lub odwrotnie .. kupię wersję z IS a potem włączę to raz czy dwa razy...

Co decyduje o tym czy włączacie stabilizację ? Jest tam jeden czy dwa tryby stabilizacji ?
    Zdecydowanie wersja z IS.

Napisze jeszcze raz: wersja z IS ma tez inną (dużo lepszą) optykę i uszczelnienia. Zobacz jakies testy np.
    http://www.photozone.de/Reviews/overview
    lub
    http://www.the-digital-picture.com/R...0&LensComp=104 (tu możesz porównac OBRAZ z 2 szkieł !!!)

Robiac z ręki bez IS powinieneś stosować czasy krótsze niż odwrotnosc ogniskowej, czyli np. 1/200 s na długm końcu, żeby nie poruszyć. (w praktyce sa oczywiscie odchylenia w zaleznosci od ręki ) IS daje b. dużo szczegolnie przy tak długim szkle.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Zdecydowanie przychylam się do słów mojego przedmówcy. Zresztą jak ktoś nie dowierza, to polecam udać się do sklepu Foto i wypróbować działanie IS na jakimś zoomie. Już przez wizjer zauważy się jak w chwili ostrzenia na długiej ogniskowej obraz się "uspakaja". Stara zasada: dzięki IS mam zdjęcia ostre a dzięki USM zdążę je zrobić.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Jeżeli stać cię na wersję z IS to ją bierz. Co zrobisz gdy kupisz bez IS i będziesz potrzebował? Prędzej czy później się przyda.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    ................ Prędzej czy później się przyda.
    Raczej prędzej
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rypson Zobacz posta
    sigmy, tamrony, bombony i inne dziwnie brzmiace marki to strata pieniedzy...
    Cytat Zamieszczone przez rypson Zobacz posta
    canon to jest canon...
    Nie ma to jak rzeczowa argumentacja... Nie moglem sie powstrzymac.
    Czyli nie-sigmowe obiektywy dla lustrzanek Sigmy to tez bombony? :P

A wracajac do tematu: moge z czystym sumieniem polecic Tamrona 70-200/2.8, zwlaszcza do 40D. Bo o ile z 350D zdarzalo mu sie pudlowac, to z 40D jest miod.
    W ogole osobiscie uwazam, ze lepiej nie przeplacac i kupic za roznice cen np. drugie szklo (albo lampe, ogolnie cos, co poszerzy mozliwosci zestawu), a jak sie okaze, ze "tanszy" odpowiednik Canona nie wystarcza, to wtedy zmienic - szkla malo traca na wartosci. No ale tutaj kazdy ma inne podejscie.
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja również długo się zastanawiałem nad tym samym problemem. Osobiście uważam, że ogniskowej 200 nie będę raczej używał w pomieszczeniach. Tele kupuję z myślą fotografii na zewnątrz zwykle w słoneczny dzień. Ja się zdecydowałem na 70-200 f/4 bez IS, a różnicę wolę przeznaczyć na coś jasnego do zdjęć w pomieszczeniach, np 28/1.8 (obecnie mam 50/1.8 ale czasami trochę wąsko, chociaż do portretów bardzo fajny i ekonomiczny)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

też mam 70-200 f4 i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł ani jeden raz
    co canon to canon

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

IS jest przydatny. Ja kupiłem bez bo cena z IS była dla mnie nie do przeskoczenia. Ja IS i tak bym nie używał w 90% przypadków. Gdybym robił statyczne fotografie z wykorzystaniem IS to wybrałbym Tamrona 2.8

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów