Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Uszkodzony Canon 24-70L? Jaki koszt naprawy?

Domyślnie Uszkodzony Canon 24-70L? Jaki koszt naprawy?

Witam,
    Mam problem z C24-70L. Przy przesłonie 2.8 daje bardzo duże mydło. Dobrze jest dopiero od F4. Po nabyciu 50D jak dla mnie F2.8 w tym obiektywie jest praktycznie bezużyteczne. Ostrzejsze zdjęcia wychodzą na starym dziadowskim kitcie 18-55 przy minimalnej przesłonie...

W poniższej lokalizacji jest kilka przykładów zrobionych F2.8 (dla porównania na wyższych przesłonach też):

http://picasaweb.google.pl/Tranzystor35/Tmp

w szczególności dobrze problem widać przy zdjęciach z balonami, pszczołami i dorożką.

Proszę o ocenę. Chciałbym się upewnić, czy czasami się nie czepiam i może w tym szkle F2.8 jest standardowo do d...y? Ale żeby aż tak?

Mieliście tego typu problem? Dadzą radę na Żytniej coś takiego wyregulować?
    No i pytanie za ile, bo gwarancji na szkło już nie mam, a zbyt majętny też nie jestem...

pozdrawiam i dzięki za konstruktywne uwagi

5DMkII, 50D, 350D, EF 24-70/2.8 L, EF 100/2.8 Macro, EF-S 10-22, SpeedLite 430EX, parę drobiazgów i prośby do Boga o trochę talentu

Początki nałogu Awatar adikPL
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

nie ma exifów, ciezko stwierdzic na jakich ogniskowych je robiłeś.
    na 24mm-30 ew.35mm na f2.8 jest zazwyczaj gorzej bez wzglegu na egzemplarz, srodek i 70mm jest ok. Przynajmniej u mnie (sztuka z 2006r) w srodku zakresu i na 70mm na 2.8 jest (C40D) bardzo dobrze i jestem bardzo zadowolony. choćby tutaj:
    http://img132.imageshack.us/img132/4665/dziadziawww.jpg
    obie fotki zrobione na 70mm na f2.8

w mojej sztuce staram się unikać tylko kombinacji 24mm-35mm + f2.8, ze wszystkiego poza tym jestem zadowolony.

Co do regulacji optyki na Żytniej to nie wydaje mi sie, by cokolwiek mogli pomóc. Do dołu trzeba przywyknąć, ale jesli srodek i góra zakresu Cię nie zadowala to po prostu trafiłeś na gorszą sztukę. Tak mi się przynajmniej wydaje.
    Jesli chodzi o fotki z picassy to tragedii nie ma, ale najlepsza sztuka tego szkla na swiecie to tez nie jest.
    Ostatnio edytowane przez adikPL ; 09-06-2009 o 00:30
    www.adriankordas.blogspot.com
    -------------------------------
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Przecież są EXIFy. Spróbuj pokombinować coś z AF microadjustment. Na dorożce i pszczole wydaje się, że ostrość poszła za bardzo z przodu obiektów. Cofnij więc ją ustawieniami w aparacie i przestrzel.
    .

Początki nałogu Awatar adikPL
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

hmmm, ExifRead mi ich nie odczytuje, BridgeCS4 tez nic nie widzi.
    głupim?
    www.adriankordas.blogspot.com
    -------------------------------
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Niee. W pliku informacji nie ma. Ale Picassa ma panel Informacje o zdjęciu. Jak go rozwiniesz to wszystko jest.
    .

Domyślnie

Próbowałem bawic się microadjustment'em, ale jak go włączę, to mi wtedy jakoś dziwnie ostrość "pływa" - tzn. nie jest powtarzalna. Raz wychodzi FF, a raz BF.
    Przy wyłączonej funkcji jest dobrze na przesłonach > F4 niezależnie od ogniskowej. Zastanawiałem się, czy to czasami nie puszka, tyle, że na stałce makro jest rewelacja. Tak czy inaczej w 24-70, na 2.8 jest mydło...
    A, i jeszcze jedno: jak słoik był nowy (czytaj: miałem gwarancję) to nie zauważyłem niczego niepkojącego na F2.8 - tyle, że na starym 350D. Dopiero na 50D wzrok mi się pogorszył.

Czyli rozumiem, ze nic się z tym nie zrobi :-(
    Ostatnio edytowane przez Tranzystor ; 09-06-2009 o 11:40

5DMkII, 50D, 350D, EF 24-70/2.8 L, EF 100/2.8 Macro, EF-S 10-22, SpeedLite 430EX, parę drobiazgów i prośby do Boga o trochę talentu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

No jak microadjustment nie pomaga to już samemu niewiele zdziałasz. Jeśli jesteś niezadowolony, możesz próbować z serwisem. Nie wiem co oni mogą, nie mam doświadczenia, może inni się wypowiedzą...
    .

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mi to wygląda na FF, ostrość jest wszędzie przed obiektem. Pobaw się microadjustacją, ale nie szybko tylko powoli Zmień ustawienia i zrób serię zdjęć, zmieniaj co 1 a nie co 10.

Testy zrób na statywie, bo może się kiwasz (obiektyw jest ciężki) i dlatego łapie pstrość nie tam gdzie celujesz. Celujesz OK, ale w momencie naciskania migawki możesz się bujnąć i masz błąd, choć nie z winy sprzętu.

Uprawnienia umieszczania postów