Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Ochrona LCD co kupić- Canon S5 IS ?

madmax332
    Guest

Domyślnie Ochrona LCD co kupić- Canon S5 IS ?

Witam wszystkich !

Proszę o radę, co kupić dla ochrony wyświetlacza LCD w Canon S5 IS ? Jak wiadomo jest on otoczony plastikową ramką nie leżącą na jednym poziomie z ekranem LCD. W necie znalazłem jak do tej pory takie rozwiązania:

1. Szklana uniwersalna ochrona nalepiana na LCD - ale to chyba raczej przeznaczone jest dla zupełnie płaskich ekranów a'la G9.

2. Folia - niestety te które znam (przeznaczone dla telefonów komórkowych) mają na swoim spodzie klej i mam pewne obawy co do jego reakcji z ekranem LCD ( mój jest jeszcze w stanie idealnym i taki chciałbym zachować).

3. Nakładka - oferowana do aparatów Sony i Nikon. Takie rozwiązanie było by dla mnie najlepsze ale nie znalazłem nic takiego do Canon'ów.

Z góry dziękuję za pomoc i cenne rady.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madmax332 Zobacz posta
    W necie znalazłem jak do tej pory takie rozwiązania...)
    (...)

4. Nic.

madmax332
    Guest

Domyślnie

Nic - też jest to jakieś wyjście :-D, ale denerwują mnie na LCD przypadkowo zostawiane na nim tłuste ślady palców i kurz - potem czyszczenie. No i dochodzi do tego jeszcze kwestia ochrony przed przypadkowym uszkodzeniem mechanicznym (np. uderzenie o guzik na koszuli itp.). Najlepiej aby była to jednak jakaś*metoda "bezklejowa" - nakładka zakładana mechanicznie na obudowę LCD (łatwo demontowalna). W ostateczności - jakaś folia nie zostawiajaca żadnych śladów na ekraniku po jej demontażu.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nic - też jest to jakieś wyjście :-D, ale denerwują mnie na LCD przypadkowo zostawiane na nim tłuste ślady palców i kurz - potem czyszczenie. No i dochodzi do tego jeszcze kwestia ochrony przed przypadkowym uszkodzeniem mechanicznym (np. uderzenie o guzik na koszuli itp.).
    W takim przypadku pozostaje opcja nr 5 - przeszklona, hermetyczna gablotka. Bardzo ładnie będzie się prezentować w salonie. Nie przesadzasz czasem? Aparat ma służyć do robienia zdjęć, jaka to ma znaczenie czy będzie miał jakąś ryskę? I to jeszcze w przypadku zwykłego kompakta, którego wartość rynkowa za dwa lata będzie zbliżona do wartości flaszki wódki.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

madmax332
    Guest

Domyślnie

No cóż - jak lubisz mieć sprzęt-syf to Twoja sprawa. Jeżeli stać cię na jego częste zmiany lub naprawy - wypada tylko się cieszyć. To ja mam robić*zdjęcia a aparat (obojętnie jakiej klasy i ile wart za X lat) ma być/jest tylko narzędziem, którego chcę używac zgodnie z własnymi upodobaniami. Tak więc moje pytanie pozostawiam dalej otwarte.

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

2. Folia - niestety te które znam (przeznaczone dla telefonów komórkowych) mają na swoim spodzie klej i mam pewne obawy co do jego reakcji z ekranem LCD ( mój jest jeszcze w stanie idealnym i taki chciałbym zachować).
    Oczywiście, nikt nie narzuci Ci "szorstkiego traktowania" Twojego sprzętu - ale powinieneś dopisać "taki chciałbym dłużej zachować"
    W ostateczności - jakaś folia nie zostawiajaca żadnych śladów na ekraniku po jej demontażu.
    Jeśli to Cię uspokoi - nie ma problemu ze środkiem klejącym, przez ostatnie parę miesięcy 3-4x zmieniałem folię i nie zauważyłem uszkodzeń ekranu, a nasączoną ściereczką (w zestawie) spokojnie wyczyścisz brud. Używam tanich folii "marki" Opticam, dostępnych w byle Fotopajacu. Komplet 5ark. x4 wycinanki 2,5" to 15-20PLN - do Twojego S5IS będą to standardowe formatki.
    Dodatkowo, wystająca ramka wokół ekranu powinna względnie chronić folię przez zaczepianiem brzegów (i konsekwencji odklejaniem i syfieniem) w trakcie użytkowania, np. jak się przewiesi sprzęt przez ramię.
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

do jakiego aparatu ta 'naklejka' ?
    mam 20d od początku powstania tj ponad 3 lata i 30d od 2007 i nawet rysy nie ma... wystarczy nosić w torbie fotograficznej a nie w siatce foliowej ,') jak przypieprzysz i tak nie pomoże folia...
    5dII, 30d, 20d, parę l, pws II plus, st-e2 i kompletny brak czasu... i tak naprawdę dopiero zaczynam.
    http://www.flickr.com/photos/piotrpawlowski/

Coś już napisał Awatar MIC_a
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ja na G5 mialem naklejona folie od nowosci (taki juz kupilem)
    gorzej przez ta folie widac itd...
    na 40D nie naklejalem nic i nic nie zakladam bo to bez sensu, ten ekranik jest generalnie nie do porysowania... i teraz uwaga, nie wiem jak to sie stalo ale mi sie porysowal
    nie wiem czym i kiedy :/
    co nie zmienia mojego podejscia i nie zamierzam tego oslaniac
    Canon 40D + 17-40L + C50/1.4 + 430EX + HOYA HMC
    Canon G5 + jakies filtry + duży plastikowy statyw
    HAMA DEFENDER 200

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Madmax, jeśli dobrze rozumiem, masz aparat z zamykanym wyświetlaczem - nie ma lepszej ochrony przed uszkodzeniami mechanicznymi. Zamykasz telewizorek i masz spokój. Szczególnie kiedy aparat dynda Ci na piersi - żadna folia Ci tego nie da, co warstwa solidnego plastiku :-)
    Dlaczego koniecznie chcesz coś założyć na ten ekranik? Polecam zamykanie go, ochrona o niebo lepsza od folii. Od kilku lat korzystam z PowerShota A95, telewizorek zamykam, gdy nie jest potrzebny i nie ma na nim żadnej ryski, paluchów też raczej daje się uniknąć.

Awatar filippoz
    Miasto
    Poznań, Kiedyś Edinburgh

Domyślnie

Miałem folię na głównym LCD jak i na górnym wyświetlaczu ustawień w 40D ale zdjąłem bo mnie denerwowały ..., Są zestawy do czyszczenia i w nich czasem można dostać kulka listków folii ochronnej (Kit 6w1 z FotoJokera).
    Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today! - by James Dean
    www.filipkrawczyk.pl
    www.OpenPhotography.pl :rolleyes:

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów