Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: 50D a M42

Coś już napisał

Domyślnie

no właśnie , szklarnia jest, zobaczymy jak z tym co najważniejsze czyli umiejętnościami
    dzięki za przykładową fotkę, Twoja pociecha?
    coraz bardziej jestem przekonany żeby się pobawić tymi szkiełkami
    Repsol
    Jakaś puszka, jakieś szkło, jakoś idzie

Bywalec Awatar fotomih
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Siostrzeniec
    Zdjęcie zrobione jeszcze 350D chyba ze 2 miesiące po zakupie pierwszej lustrzanki
    Tu jeszcze przeważały chęci nad umiejętnościami

Coś już napisał

Domyślnie

aaaa to gratuluje siostrzeńca do niedawna też używałem 350d , dopiero od niecałego miesiąca używam 50D wiec tak naprawdę to jeszcze dokładnie nie zdążyłem nad nim zapanować i wyczuć maszyny
    a jeszcze takie pytanko...rozumiem, że przy adapterze M42 czasy trzeba dobierać ręcznie czy być może jeśli jest z elektroniką to zrobi to elektronika?
    Repsol

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań / Mogilno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Repsol Zobacz posta
    aaaa to gratuluje siostrzeńca do niedawna też używałem 350d , dopiero od niecałego miesiąca używam 50D wiec tak naprawdę to jeszcze dokładnie nie zdążyłem nad nim zapanować i wyczuć maszyny
    a jeszcze takie pytanko...rozumiem, że przy adapterze M42 czasy trzeba dobierać ręcznie czy być może jeśli jest z elektroniką to zrobi to elektronika?
    Aparat sam dobiera czasy w trybie Av

Coś już napisał

Domyślnie

no to dobrze, bo z ręcznym ustawianiem byłoby troche zabawy, ale z drugiej strony czego się nie robi ...
    Repsol

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

Repsol
    jak już w innym wątku pisałem potrzeba cierpliwości aby opanować manualne ostrzenie, jednak koszty 85mm i 135mm z dobrym światłem rekompensują trudy ustawienia ostrości na statycznych kadrach

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja kupiłem przejściówkę za 49zł (bez potwierdzenia ostrości). Sam nie wiem czy żałować czy nie, że nie poczekałem na tą z potwierdzeniem. Generalnie zabawa jest ciekawa. Mam heliosa 50 f2 i taira 300 f4. Z tym drugim trudniejsza zabawa ale myślę, że nie ma co żałować tych kilku złotych na przejściówkę, skoro szklarnia w domu prosi się o próby

Aha, a jak mam kłopot z doostrzeniem ręcznym to się posiłkuję live view z zastosowaniem powiększenia i zdaje to egzamin
    Ostatnio edytowane przez tryton ; 08-06-2009 o 22:18
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Coś już napisał

Domyślnie

wytropiłem na allegro przejściówkę z potwierdzeniem ostrości za ok 130zł, ale nasunęło mi się jeszcze jedno pytanko...widzę, że koledzy są posiadaczami 24-105L , które to szkło i ja posiadam... zastanawiam się jak się ma jakość fotek z tego obiektywu do fotek np z heliosa 85 mm ? kolega enter pewnie może powiedzieć sporo ponieważ posiada obydwa szkiełka ale uwag pozostałych kolegów chętnie wysłucham
    Repsol

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

nie da się porównać heliosa 85mm z eLką na przysłonach od 1,5-3,99 w tym przypadku helios wypada zdecydowanie lepiej dlatego mam oba

Coś już napisał

Domyślnie

tyle siana za L-kę a ta poległa z heliosem haha aż boję się pomyśleć co potrafi L-ka 85mm/1,2
    Repsol

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów