Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Obróbka zdjęć przed wysłaniem do fotolabu

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie Obróbka zdjęć przed wysłaniem do fotolabu

Witam,

poradźcie mi - robicie cos ze zdjęciami przed wyslaniem do labu ? Chodzi mi tu głównie o wyostrzanie.

Właśnie dostałem odbitki. Zdjęcia wyslalem pomniejszone przez pomyłke - nie wiem jak tego dokonałem i wyszly srednio ładnie. Ale, na przyszłość - czy maszyna sama sobie pomniejszy zdjęcie z 8mpix do 10x15 i będzie to znośnie wyglądało z 18-55 Kita ?

Może jakieś uwagi? Nie chce znów mieć zonka
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Coś już napisał
    Miasto
    Zgierz

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

nic nie kadrowac jak masz 3:2 to z tego bedzie 10x15

Coś już napisał
    Miasto
    Zgierz

Domyślnie

@tadek
    a co bedzie jak fotka krzywa, lub usunac zbedny fragment ktre moze przedszkadzac w odbiorze, to wystarczy ustawic parametry i wykadrowac ja np ze swojej wysluzonego kompakta 4 mpix wykadrowalem tak ze zamowilem odbitki 30x45cm a jakos jest akceptowalna jak dla mnie (nie ma tych kwadracikow)

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Mnie chodzi raczej o to czy wyostrzac w PS czy nie? Mam 18-55 i zakładając ze zrobił maksymalnie ostrą fotkę na swoje możliwości to czy odbitka będzie ostra przez fakt pomniejszenia wielkości czy też nie ?
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Myśle, że sporo zależy od tego, jakim softem traktują w labie te fotki. Najlepiej spróbować. Wysłać dwie foty i porównać naocznie.

Ja przy jakiejś okazji zauważyłem, że można nawet przeostrzyć, a na papierze wciąż będzie dobrze.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ogolnie wiekszosc labow ma tak ze jesli klient nie zaznaczy "bez korekcji" to mu wyostrza, podciagna jasnosc, kontrast itp - wszystko to z automatu chyba ze zautomat zawiedzie to czasem laborant pare klikow wykona.
    Szczegolnie gdy klient robi do 10x15 (format amatorsko-turystyczny - taki stereotyp) to tym bardziej poprawiaja by "ladnie wygladaly" .

Jesli sam sobie w PS zmniejszysz (tzn dostosujesz wymiary w pikselach vs dpi vs docelowy rozmiar zdjecia) , wyostrzysz i inne korekcje (poziomy, krzywe, kontrasty, balans kolorow)zastosujesz (w sRGB najlepiej) - to do labu najlepiej oddawac z zastrzezeniem "bez korekcji" bo moga ci spaprac (np zdjecie nastrojowe zrobione wieczorem rozjasnia ci tak jakby bylo poludnie myslac ze ekspozycja/fotograf zawiodl).

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Przepraszam za maly OT wlasciciela ale wkrotce bede musial skorzystac z labu i mam watpliwosci co do rozdzielczosci, prosze bez docinkow to moj pierwszy raz chodzi mi o rozdzielczosc zdjec przed oddaniem do labu, potrzebuje zdjec w formacie 18 x 21 i zastanawiam sie czy zmniejszac ich rozdzielczscosc bo zatraca sie na odbitkach pewne szczegoly ? czy wrecz przeciwnie jesli zmniejsze rozdzielczosc to bede mial gorsza jakosc... mysle oczywiscie o oryginalnym JPEG Fine - 3k x 2k pixli
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin
    chodzi mi o rozdzielczosc zdjec przed oddaniem do labu, potrzebuje zdjec w formacie 18 x 21 i zastanawiam sie czy zmniejszac ich rozdzielczscosc bo zatraca sie na odbitkach pewne szczegoly ?
    Ja nie zmniejszam. Lab sobie dobrze radzi ze skalowaniem a przy wlasnorecznym zmniejszaniu istnieje ryzyko lekkiego niedopasowania rozmiarow co objawic sie moze niedokladnie tym samym kadrem.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów