Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Phottix Tetra PT-04 II + Speedlite 430EX II + Nissin 350T?

Początki nałogu

Domyślnie Phottix Tetra PT-04 II + Speedlite 430EX II + Nissin 350T?

Wygrzebałem jakiś czas temu z rupieciarni lampę Nissin 350T. Chciałbym wykorzystać ją jako drugą lampę, obok Speedlite 430EX II. Myślałem nad fotocelą i wyzwalaczem radiowym, trochę czytałem, ale nie mogę pojąć wielu zagadnień z zakresu oświetlenia. Dlatego ze względu na złe działanie fotoceli w słoneczny dzień jestem bardziej skłonny ku radiówce. Myślałem o wyżej wymienionym Phottix Tetra PT-04 II w zestawie z dwoma odbiornikami. Czy taki zestawik ma prawo działać, czy lepiej wywalić 350T do kosza i korzystać tylko z 430EX II?

Z tego co wyczytałem, chińskie radiówki dają sobie radę maksymalnie z czasem 1/250s, co może być za długie na skateboarding. Czy w takim wypadku (tylko Speedlite 430EX II) lepiej będzie kupić kabel synchronizacyjny?
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

kundelyo
    Guest

Domyślnie

i z tym i z tym da radę, znam ludzi co mają 430ex II i jakiegoś starego metza i daję radę!

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ten kabel to chcesz podłączyć do 430EX II? Jeśli tak, to może być problem, bo ta lampa nie ma stosownego wyjścia.

Dopiero zaczyna Awatar alloqba
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Pewnie chodzi o przedłużenie gorącej stopki, a to można zrobić z każdą lampą, nawet bez wyjścia.

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To się zgadza ale i tak to nie będzie miało wpływu na skrócenie czasu synchronizacji.

Początki nałogu

Domyślnie

Chodziło mi oczywiście o przedłużenie stopki, jak zaznaczył alloqba, co dało by mi możliwość ustawienia lampy na statywie. Czyli z miejsca odrzucić kablowe łączenie i kupić Phottix'a? Nie będzie problemów z synchronizacją tak starej lamy, z nową?

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Może to Ci pomoże w podjęciu decyzji: http://www.cyberfoto.pl/pytania-o-os...-czy-warto.htm

Początki nałogu

Domyślnie

Czytałem ten i podobne wątki na różnych forach dotyczące tego Nissina. Gdybym znalazł w nich odpowiedź, na moje, chyba proste pytania, to nie zaśmiecałbym forum. Po prostu nie wiem czy te dwie lampy będą razem działać bez problemu z tym modelem wyzwalacza. Na nic lepszego na razie mnie nie stać, a chce się poważniej zapoznać z tematem oświetlenia ;-)

Dopiero zaczyna Awatar alloqba
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Rzeczywiście, Phottix daje czasy jak przy fleszu bez automatyki, czyli u mnie (450d) i czyba zawsze u Canona do 1/200s. Jeżeli przedłużysz kablem wszystkie styki TTLa to będziesz mógł ustawić dokłądnie taki czas, jaki obsługuje Twoja lampa. Dokładnie tak, jakby była podpięta pod puszkę.

Zresztą, tu masz wszystko ładnie opisane: http://canon-board.info/showthread.php?t=12708

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panmateusz Zobacz posta
    Wygrzebałem jakiś czas temu z rupieciarni lampę Nissin 350T. Chciałbym wykorzystać ją jako drugą lampę, obok Speedlite 430EX II.
    Nissin ma jedną wadę, jeżeli chodzi o użycie poza aparatem - brak regulacji mocy lampy. Będziesz skazany na program zielony / czerwony, lub tryb manualny o pełnej mocy. Wydaje mi się, że w fotografii sportowej to może być problem.
    ...Oczywiście możesz kombinować z domowej roboty przysłoną palnika jako regulacją (ewentualnie z filtrami ND).
    Fotograf platoniczny

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów