Dobra, a orientuje się ktoś jaki minimalny czas można osiagnąc przy 430EX II? Patrzyłem na instrukcję, szukałem chwilkę w internecie, ale nigdzie tego nie zamieszczają.
Dobra, a orientuje się ktoś jaki minimalny czas można osiagnąc przy 430EX II? Patrzyłem na instrukcję, szukałem chwilkę w internecie, ale nigdzie tego nie zamieszczają.
Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4
Czytałem, że HSS zależy od kontrukcji lampy błyskowej, a puszka może to osługiwać, badź też nie. Chciałem sie dowiedzieć co to HSS, ale Google wyrzuca mi dużo dziwnych rzeczy, jak "Have Safe Sex". Korzystam z 450D.
Przecież napisałem powyżej iż HSS (High Speed Sync) jest to system (funkcja) umożliwiająca zsynchronizowanie błysku lampy ze wszystkimi czasami naświetlania, oferowanymi przez dany korpus.
Jeżeli chcesz się zagłębić w szczegóły to polecam lekturę :
http://www.rpphoto.com/howto/view.asp?articleID=1026
W takim przypadku minimalny czas z jakim możesz zsynchronizować 430EX wynosi 1/4000 s.
Ostatnio edytowane przez axk ; 08-06-2009 o 17:20
EOS + Speedlite
Dzięki za linka, przydatna strona. Zdecydowałem się na kabel synchronizacyjny E-TTL wraz z 430EX II oraz biała rozpraszająca parasolka lub softbox. W przypadku tego drugiego myślałem o wymiarach 60x60, ale nie wiem czy istnieje możliwość kupna z mocowaniem do lamp pokroju 430EX, czy trzeba piersćień do studyjnych jakoś specjalnie przerabiać.
Zakupiłem już zamiennik OC-E3 (5 m) do zdjęć sportowych oraz Phottix'a do całej reszty nie wymagającej tak krótkich czasów. Do tego softbox na 430EXII (40x40cm) i biała parasolka na Nissina 350T.
Niby zestawik fajnie śmiga, jednak mam problem ze zrobieniem fotki w nocy. Czerwona lampka pomocnicza lampy świeci na zewnętrzną strone softboksa, przez co nie mogę robić zdjęć, gdzie panuje półmrok. Co muszę wiedzieć, aby móc zrobić taką fotkę?
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Zapomniałem dodać, że problem ten mam na zamienniku OC-E3. Czyli tylko 430EX II na kablu z 450D.