Cytat Zamieszczone przez gento Zobacz posta
Robiłem dziesiątki zdjęć przy różnych ustawieniach korektach WB za każdym razem zdjęcia, szare, mdłe, zaszumione.
..i nieostre.

Ale to wtedy nie jest wina WB. Może to wina szkła. Jest tu parę wątków o tym, że kolory z kita są mdłe, słabo nasycone itp, itd. Nie wiem jak jest w Pentaxie, ale może podobnie. W 1000D masz Picture Style, w którym sobie je odpowiednio podrasujesz (nie wiem, czy w Pentaxie tego nie było).

Jeśli natomiast wrócimy do kwestii, że to jednak wina WB, czy chodziło Ci o takie kolory?

Zdjęcie z Canona
Zdjęcie z Pentaxa

Kolory mogą się nieco różnić, bo widać, że w przypadku Pentaxa modelka była bliżej ściany, toteż jej kolor nieco rzutuje na odcień skóry w cieniach (np w okolicach włosów, oraz bezpośrednio na nich). Skoro jednak warunki były "zbliżone", to efekty sa analogicznie "zbliżone"..:-)

Nie wiem na jakie setki sposobów modyfikowaleś te Pentaxowe zdjęcia, ale u mnie program (PSP) odrazu po załadowaniu zdjęcia ustawił "poprawny" kolor skóry, trzeba było trochę zdjąć saturacji, bo kolory były mocniej wysycone w stosunku do Canona, oraz zrobic minimalna korektę WB (Niebieski --> Czerwony, Magenta --> Zielony), żeby się zbliżyc do zdjęcia robionego Canonem

To tyle

Pozdrawiam

PS: Jak nie trafiłem w Twoje oczekiwania, to sorry, uściślij bardziej, to może uda mi się pomóc:-)