Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Canon 1000D a 300D

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gento Zobacz posta
    Robiłem dziesiątki zdjęć przy różnych ustawieniach korektach WB za każdym razem zdjęcia, szare, mdłe, zaszumione.
    ..i nieostre.

Ale to wtedy nie jest wina WB. Może to wina szkła. Jest tu parę wątków o tym, że kolory z kita są mdłe, słabo nasycone itp, itd. Nie wiem jak jest w Pentaxie, ale może podobnie. W 1000D masz Picture Style, w którym sobie je odpowiednio podrasujesz (nie wiem, czy w Pentaxie tego nie było).

Jeśli natomiast wrócimy do kwestii, że to jednak wina WB, czy chodziło Ci o takie kolory?

Zdjęcie z Canona
    Zdjęcie z Pentaxa

Kolory mogą się nieco różnić, bo widać, że w przypadku Pentaxa modelka była bliżej ściany, toteż jej kolor nieco rzutuje na odcień skóry w cieniach (np w okolicach włosów, oraz bezpośrednio na nich). Skoro jednak warunki były "zbliżone", to efekty sa analogicznie "zbliżone"..:-)

Nie wiem na jakie setki sposobów modyfikowaleś te Pentaxowe zdjęcia, ale u mnie program (PSP) odrazu po załadowaniu zdjęcia ustawił "poprawny" kolor skóry, trzeba było trochę zdjąć saturacji, bo kolory były mocniej wysycone w stosunku do Canona, oraz zrobic minimalna korektę WB (Niebieski --> Czerwony, Magenta --> Zielony), żeby się zbliżyc do zdjęcia robionego Canonem

To tyle

Pozdrawiam

PS: Jak nie trafiłem w Twoje oczekiwania, to sorry, uściślij bardziej, to może uda mi się pomóc:-)
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

gento
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotomih Zobacz posta
    Jak dobrze zadasz pytanie to na pewno znajdziesz tu osobę która Ci na nie odpowie.

Może coś pomijasz ? Nie masz tych samych ustawień we wszystkich aparatach. Obiektywy też mają znaczenie. Miałem 350D mam 30D, używałem sporadycznie kilka innych luster ale nigdy nie przyszło mi do głowy żeby oceniać jakość zdjęć po "cieple kolorów". Może to zwykłe przyzwyczajenie ? Też bardzo lubiłem swoją 350
    "ciepło kolorów" to taka metafora, wstawiłem zdjęcia aby tą metaforę zamienić na realną wartość, możne całe zdjęcie lepiej by pokazało o co mi się rozchodzi, ale sądzę, że te fragmenty tez wiele mówią.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    ..i nieostre.

Ale to wtedy nie jest wina WB. Może to wina szkła. Jest tu parę wątków o tym, że kolory z kita są mdłe, słabo nasycone itp, itd. Nie wiem jak jest w Pentaxie, ale może podobnie. W 1000D masz Picture Style, w którym sobie je odpowiednio podrasujesz (nie wiem, czy w Pentaxie tego nie było).

Jeśli natomiast wrócimy do kwestii, że to jednak wina WB, czy chodziło Ci o takie kolory?

Zdjęcie z Canona
    Zdjęcie z Pentaxa

Kolory mogą się nieco różnić, bo widać, że w przypadku Pentaxa modelka była bliżej ściany, toteż jej kolor nieco rzutuje na odcień skóry w cieniach (np w okolicach włosów, oraz bezpośrednio na nich). Skoro jednak warunki były "zbliżone", to efekty sa analogicznie "zbliżone"..:-)

Nie wiem na jakie setki sposobów modyfikowaleś te Pentaxowe zdjęcia, ale u mnie program (PSP) odrazu po załadowaniu zdjęcia ustawił "poprawny" kolor skóry, trzeba było trochę zdjąć saturacji, bo kolory były mocniej wysycone w stosunku do Canona, oraz zrobic minimalna korektę WB (Niebieski --> Czerwony, Magenta --> Zielony), żeby się zbliżyc do zdjęcia robionego Canonem

To tyle

Pozdrawiam

PS: Jak nie trafiłem w Twoje oczekiwania, to sorry, uściślij bardziej, to może uda mi się pomóc:-)
    Ten sam obiektyw PORST 50/1.7 M42 zdjęcia robione przy przysłonie 1.7

To wklej to zdjęcie jak mozesz, ja nie chcę poprawnego koloru skóry chcę ustawić identyczny efekt jak z Canona.

To zdjęcie w świetle dziennym też mi wychodziło po korekcji w Camera Raw przede wszystkim chodzi mi o zdjecia w swietle zarowym
    Ostatnio edytowane przez gento ; 08-06-2009 o 09:38 Powód: Automerged Doublepost

gento
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    ..i nieostre.
    Tak zgadzam się z Tobą nieostre, popołudniu przyślę ostre.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gento Zobacz posta
    To wklej to zdjęcie jak mozesz, ja nie chcę poprawnego koloru skóry chcę ustawić identyczny efekt jak z Canona.
    1. Weź tablicę testową (np. GreTag MacBeth'a)
    2. Sfotografuj jedną i druga puszką, ważne! przy tym samym oświetleniu oboma aparatami
    3. w wywoływarce RAW pomachaj suwakami na drugim zdjęciu tak, by tablica wyglądała tak samo
    4. zapisz profil.
    et voila!
    Zdjęcie żywej osoby w naturalnym oświetleniu zależy od zbyt wielu czynników, by kalibrować na jego podstawie aparat.

zdravki!
    Fotograf platoniczny

gento
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    1. Weź tablicę testową (np. GreTag MacBeth'a)
    2. Sfotografuj jedną i druga puszką, ważne! przy tym samym oświetleniu oboma aparatami
    3. w wywoływarce RAW pomachaj suwakami na drugim zdjęciu tak, by tablica wyglądała tak samo
    4. zapisz profil.
    et voila!
    Zdjęcie żywej osoby w naturalnym oświetleniu zależy od zbyt wielu czynników, by kalibrować na jego podstawie aparat.

zdravki!

Wielkie dzięki, niby to proste, a na to nie wpadłem.

Przesyłam jeszcze obiecane ostre pliki

http://img150.imageshack.us/img150/9633/85266073.jpg
    http://img150.imageshack.us/img150/2563/62927022.jpg

Nie wiem czy Pentaxowi "pomoże" jakakolwiek tablica, ale pomysł genialny przy ustawianiu 1000D

cholera jak się teraz przyglądam temu zdjęciu z Pentaxa to znów jest nie ostre, mało tego, że są zadymione to jeszcze nie ostre. Na każdym zdjęciu, które oglądam nie ma ostrości w żadnym punkcie, jest jeszcze możliwość że łapałem ostrość przed czołem, nic dzisiaj wieczorem to sprawdzę
    Ostatnio edytowane przez gento ; 08-06-2009 o 17:47

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów