..i nieostre.
Ale to wtedy nie jest wina WB. Może to wina szkła. Jest tu parę wątków o tym, że kolory z kita są mdłe, słabo nasycone itp, itd. Nie wiem jak jest w Pentaxie, ale może podobnie. W 1000D masz Picture Style, w którym sobie je odpowiednio podrasujesz (nie wiem, czy w Pentaxie tego nie było).
Jeśli natomiast wrócimy do kwestii, że to jednak wina WB, czy chodziło Ci o takie kolory?
Zdjęcie z Canona
Zdjęcie z Pentaxa
Kolory mogą się nieco różnić, bo widać, że w przypadku Pentaxa modelka była bliżej ściany, toteż jej kolor nieco rzutuje na odcień skóry w cieniach (np w okolicach włosów, oraz bezpośrednio na nich). Skoro jednak warunki były "zbliżone", to efekty sa analogicznie "zbliżone"..:-)
Nie wiem na jakie setki sposobów modyfikowaleś te Pentaxowe zdjęcia, ale u mnie program (PSP) odrazu po załadowaniu zdjęcia ustawił "poprawny" kolor skóry, trzeba było trochę zdjąć saturacji, bo kolory były mocniej wysycone w stosunku do Canona, oraz zrobic minimalna korektę WB (Niebieski --> Czerwony, Magenta --> Zielony), żeby się zbliżyc do zdjęcia robionego Canonem
To tyle
Pozdrawiam
PS: Jak nie trafiłem w Twoje oczekiwania, to sorry, uściślij bardziej, to może uda mi się pomóc:-)