Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 76

Wątek: Canon 20D plusy i minusy

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Ja też nie czaję. Ale zgrywam katalogi w Commanderze, potem zaznaczam wszystkie pliki z danego katalogu i robię ''Przesuń" do katalogu nadrzędnego. Szybciej idzie niż zgrywać po kolei każdy katalog.
    niezmiennie polecam jakiś mini-sofcik (choćby ten dostarczony z canonem na płycie) do zgrywania fotek automatycznie po wsadzeniu CFa do czytnika - bez konieczności wykonania żadnego ruchu myszą czy klawiaturą :-D
    nie ma przy tym też problemu z tymi podkatalogami.

tylko q..de, coś mi się po...ło w kompie i wczoraj ściągał CF 1GB ponad 20 minut
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja też nie czaję.
    Ale tu nie ma nic do czajenia. Po wstawieniu konkretnych wartości, w moim wypadku np. po wpisaniu cp /usbdisk/dcim/*canon/* . i wciśnięciu ENTER w aktualnym katalogu znajdą się wszystkie pliki JPG i ewentualne CRW z aparatu. Koniec. A po jednokrotnym zapisaniu tej komendy razem z trzema innymi w pliku tekstowym, mogę wpisywać tylko foto_copy i zdjęcia się ściągają/obracają same. To taka trochę inna filozofia mniej klikania, zaznaczania itp

Zresztą w Windows to się też powinno dać - wiem, że istnieje coś takiego jak Windows Scripting Host, można sobie takie małe makro wydłubać, podstawić je pod ikonkę albo i wręcz pod zdarzenie "podłączono kartę". Ale o szczegóły to już nie do mnie. W każdym razie takie rozwiązanie ma jedną zasadniczą przewagę nad dowolnym innym software: działa dokładnie tak jak potrzebujesz.

Cytat Zamieszczone przez mxw
    nie trzeba tam jeszcze wstawić -r ?
    Nie trzeba Kopiują się same pliki - spójrz dokładnie na maskę. W przypadku 10D ostatnią gwiazdkę można ewentualnie zastąpić [cj]*, bo tam są te dziwne pliki THM. Albo można je też kopiować

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Muflon, mówisz do mnie szyfrem, a jam prosty chłop. Wkłądam kartę i co, na kartce mam komendę napisać ? :P Wolę swoją metodę, już mnie tak nie denerwuje jak zgrywanie katalog po katalogu, tym bardziej że ostatnio staram się oszczędzać spust i nie walić byle więcej..
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Muflon, mówisz do mnie szyfrem, a jam prosty chłop. Wkłądam kartę i co, na kartce mam komendę napisać ?
    Cichy, rzeczywiście, zdecydowanie nadajemy na różnych falach Ale mogę Ci podrzucić jednego hinta "dla klikaczy": zamiast wchodzić po kolei do każdego katalogu na karcie, zapuść na niej wyszukiwanie plików *.jpg (to trzeba wpisać w polu w okienko, które pokazuje się chyba po wciśnięciu Alt-F7 (? - zgaduję, ale jakoś tak). Powinny w panelu wyskoczyć Ci wszystkie zdjęcia z podkatalogów jak leci - możesz je wtedy zaznaczyć szybko wciskając gwiazdkę na klawiaturze numerycznej i następnie skopiować jednym ruchem (F5) gdzie trzeba.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    A wracając do plusów i minusów 20D. Mnie przeszkadza jeszcze jedna duperela, którą prawdopodobnie można zmienić software'owo. Nie cierpię zgrywać zdjęć z katalogów po 100 sztuk. Dużo dałbym za możliwość wrzucania wszystkich zdjęć z karty do jednego worka.
    Czyli potrzebny ci jakis programik klasy Downloader. Typu Cam2PC, Cam4you czy podobno najlepszy ale platny Downloader Pro Breeza. Ja sobie radze Total commanderem oprzez kilka przeniesien po skopiowaniu i jeszcze nie zauwazylem by te dodatkowe pare sekund mnie wnerwialo.

I jeszcze jeden minus, który zdaje się już wszyscy zaakceptowali: AF działa słabo na innym niż środkowy punkcie ustawiania ostrości.. A używanie automatycznego wybierania to czysta loteria (z mniejszym prawdopodobieństwem trafienia niż w lotto).
    A tu sie ciutke nie zgodze... AI Servo, automatyczny dobor punktow AF + szybkie (pod wzgledem AF jak i swiatla 2.8 ) szklo na pokaz lotniczy/rajd itp dziala bezblednie - przelacza sledzony obiekt pomiedzy punktami AF bez problemu i blyskawicznie co pozwala uniknac czasem centralnych kadrow przy takim sledzeniu.
    Sprawdzalem na razie raz (na rolkowcach) ale muflon pewnie potwierdzi na samolotach 8)

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Czyli potrzebny ci jakis programik klasy Downloader. Typu Cam2PC, Cam4you czy podobno najlepszy ale platny Downloader Pro Breeza. Ja sobie radze Total commanderem oprzez kilka przeniesien po skopiowaniu i jeszcze nie zauwazylem by te dodatkowe pare sekund mnie wnerwialo.

A tu sie ciutke nie zgodze... AI Servo, automatyczny dobor punktow AF + szybkie (pod wzgledem AF jak i swiatla 2.8 ) szklo na pokaz lotniczy/rajd itp dziala bezblednie - przelacza sledzony obiekt pomiedzy punktami AF bez problemu i blyskawicznie co pozwala uniknac czasem centralnych kadrow przy takim sledzeniu.
    Sprawdzalem na razie raz (na rolkowcach) ale muflon pewnie potwierdzi na samolotach 8)
    Vitez, przy pokazach samolotowych możesz się walnąć nawet o 10 metrów i nitk tego nie zauważy. Ja używam szkieł przy f/3.5 z odległości najczęściej 1m. Chyba nie muszę pisać, co się dzieje ze zdjęciem, na którym aparat pomyli się o 1cm...
    Jarek

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    przy pokazach samolotowych możesz się walnąć nawet o 10 metrów i nitk tego nie zauważy. Ja używam szkieł przy f/3.5 z odległości najczęściej 1m. Chyba nie muszę pisać, co się dzieje ze zdjęciem, na którym aparat pomyli się o 1cm...
    No ale biorąc pod uwagę GO, to to jest z grubsza ten sam przedział dokładności. Co więcej, 10m z odległości "samolotowej" to często mniejszy ruch pierścienia AF niż 1cm z metra - zatem precyzja AF jest bodajże jeszcze ważniejsza.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A, denerwuje mnie jeszcze jedno (w 10D tego nie było). Jak kasuję zdjęcia, to aparat zostawia puste katalogi (te z numerkami) nie usuwając ich. Szukałem w instrukcji i nie znalazłem. Zakładając zgranie 10x tej samej karty na DB i kasowanie w aparacie, to po ostatnim zrzucie karty mam przynajmniej 20 katalogów z czego tylko 2 pełne. Szukałem w instrukcji, czy da się to jakoś usuwać, ale nie ma takiej możliwości.
    To, co wyżej koledzy piszą o dopisaniu kodu - no cóż... ja nie mam zielonego pojęcia o czym do mnie piszecie.. Prościej byłoby mi zmienić aparat, niż kombinować z tymi dopiskami
    Jarek

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    No ale biorąc pod uwagę GO, to to jest z grubsza ten sam przedział dokładności. Co więcej, 10m z odległości "samolotowej" to często mniejszy ruch pierścienia AF niż 1cm z metra - zatem precyzja AF jest bodajże jeszcze ważniejsza.
    Z tą tylko różnicą, że samolot nie da Ci w twarz, jak zobaczy ostry nos a nieostrą kabinę pasażerską..
    Jarek

Bywalec
    Miasto
    Wrocław, Radosmko

Domyślnie

Do zgrywania plikow rowniez polecam downloadera pro dziala bardzo dobrze znajdujue sam wszytkie pliki na karcie i po nacisnieciu przyciski download zdrywa do podanego wczesnie w opcjach katalogu.
    eos 10D, zenit TTL
    kilka obiektywów, statyw, wężyk home made...

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów