Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Pierwsze wesele - jak?

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

heh jak jest z blyskaniem widac na tych 3 zdjeciach powyzej.. zdjecia robią się 'kompaktowe'. ale widzę tez, ze niektorzy potrafią na prawde ładnie błyskać. moze po prostu chodzi o moc? przy 1.4/1.8 błysk jest ledwo zauwazalny i na ogol tylko cienie rozswietla? a moze wlasnie jakis dyfuzorek, nie wiem, lumiquest?
    no i kwestia radzenia sobie z roznymi kolorami swiatla - zakladacie filtry korygujące na lampki?

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    śluby to specyficzny i trudny temat. Ja zaproponowałbym monopod, świetna sprawa jak na mój gust. Co do obiektywu to faktycznie ciemny troszkę. na pewno przysłona jak największa, zostawiłbym na 4 i nie ruszał. Czasy 1/100 a lampa(najlepiej z dyfuzorem) w ettl niech sama błyska ile chce. z ISO też bym nieprzesadzał bo 40d na 800 już szumi w ciemnych pomieszczeniach więc to jak dla mnie górna granica czułości. No i zdjęcia w RAW-ie oczywiście.
    powodzenia!
    fotka z tej soboty-najjaśniejszy Kościół w moim mieście
    i teraz przysłona jak radzisz 4.0 ,czas niestety 1/40 s i do Tego ISo 1000
    i jeszcze na FF -oczywiście nasz bohater 24-105L
    Więc nijak się raczej mają twoje expozycje -nie ma co się czarować-to szkło zapinamy przed samym wyjściem z kościoła,albo robimy na dużych ISo-a wiadomo jak to się kończy

Coś już napisał
    Miasto
    węgierska górka

Domyślnie

Dołącze się do tematu. Dla mnie to jest troche śmieszne takie gadanie. Prawda jest taka że każdy kościól jest inny, każda sala jest inna więc ciężko coś doradzić.... Ja tez mam 24-105 i jestem bardzo zadowolony. Narzie raczkuje w tematyce ślubnej ale zazwyczaj staram sie odbić światlo od sufitu, ściany.... Na imprezie ustawiam zazwyczaj wysokie iso (zazwyczaj 800) i czas spokojnie 1/20, przyslona oczywiscie najmniejsza możliwa, lampa zamrazaa mi główny obiekt a tło jest odpowiednio doświetlone. A tak w ogóle to podziele sie pewnymi spostrzezeniami odnośnie zdj ślubnych. Prawda jest taka że ludzie w 90% nie maja bladego pojęcia o zdj, najważniejsze żeby było widac że to oni, żeby było kolorowe i jasne... Ostatnio robiłem sesje i kombinowalem jak mogłem żeby porobic jakies fajne ujęcia, a i tak młodzi wybrali tez zdj że tak powiem bez artyzmu....

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prezes81 Zobacz posta
    Na imprezie ustawiam zazwyczaj wysokie iso (zazwyczaj 800) i czas spokojnie 1/20, przyslona oczywiscie najmniejsza możliwa, lampa zamrazaa mi główny obiekt a tło jest odpowiednio doświetlone.
    no to imra musi być Fest

Co do tego co napisałeś na samym dole to fakt-ludzie kompletnie się nie znają na fotkach-wolą takie na których oni wyszli ładnie,a nie dobrych technicznie

Coś już napisał
    Miasto
    węgierska górka

Domyślnie

niestety taka prawda, najważniejsze żeby klient byl zadowolony a reszte to dla wlasnej satysfakcji

budzikk
    Guest

Domyślnie

Czasy na pewno dłuższe jeżeli ma to być zamrożenie ruchu.
    Konkretnego nic Ci nikt nie powie, aczkolwiek ustaw priorytet przysłony (jeżeli nie czujesz się pewnie na manualu), ustaw przysłonę z 7.1, zobacz jakie czasy wyjdą na sali, ewentualnie koryguj (ISO, przysłona +/- itd.), no i dopadaj lampą na (tak samo kwestia umiejętności- ETTL, manual ).
    Powodzenia!

Aha, no i pamiętaj o tym, że przy panoramowaniu tańca masz ruch- większa przysłona daje większe prawdopodobieństwo ostrych zdjęć przy długich czasach...

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez budzikk Zobacz posta
    Aha, no i pamiętaj o tym, że przy panoramowaniu tańca masz ruch- większa przysłona daje większe prawdopodobieństwo ostrych zdjęć przy długich czasach...
    taaa-aj będzie robił zdjęcia trupom to owszem

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

ale jak priorytet przyslony bedzie to aparat bedize dawal casy takie zeby poprawnie naswietlić bez lampy o ile się nie myle.. więc to nie bedzie idealny czas..
    czy się gdzies pomyliłem?

Zablokowany

Domyślnie

no dobrze myślisz-jedyne wyjście to ustawić automatyczne ISo-nie wiem czy ten aparat ma.czas dać na 1/125s a przysłone o jeden ząbek przymknąć

Domyślnie

mam nadziej, ze slub bedzie w katedrze - piekny kosciol i z .... klimatem

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów