Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 33 z 33

Wątek: Pierwsze wesele - jak?

Alfx
    Guest

Domyślnie

W Katedrze.... a jakiej? Im większy Kościół, tym ciemniej (z reguły). Z informacji, jakie dotychczas zebrałem na temat fotografii ślubnej:
    1. obiektywy o jasności f 2,8 i jaśniejsze. Ciemniejsza może być tylko 10-20 do zdjęć grupowych.
    2. im mniej "spawania" tym lepiej (większość księży nie lubi błyskania podczas Mszy Św.)
    3. klienci jako efekt końcowy otrzymują album z odbitkami, więc ISO można śmiało ustawić wysokie (nie widać na papierze) - ja robię na 800-1600, a znam takich, co robią na 6400
    4. sala - najlepiej 24-70/f2,8 lub 28-75/f2,8 i palnik w górę
    5. "poszaleć" można w plenerze...

Powodzenia!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yacenty Zobacz posta
    Hej,
    za kilka dni wybywam na wesele.
    Mam do dyspozycji 40d, 24-105/4L i 430EX.
    Jak sie ustawiać? Kuzyn sugeruje manual: 1/30s i do tego przysłona 4.0 lub 5.6 zależnie od sytuacji.
    Jakie są wasze doświadczenia? Nie ide tutaj zarobkowo, tylko tak może sobie cykne kilka fot u kumpla, ale od czegos trzeba zacząć
    Witaj!

A daleko masz do tego kościoła i na salę? Ja gdy robiłem pierwsze zdjęcia na analogu to parę dni wcześniej wypstrykałem całą rolkę w kościele i w TYM DNIU byłem już spokojny o naświetlenie. To taka najprostsza metoda. Gorzej jak ma się do kościoła w którym będzie ślub daleko. Ale jeżeli jest to do 100 km i będziesz tym głównym fotografem to na pewno Ci się opłaci. Albo przyjedź wcześniej w tym dniu. To naprawdę oszczędza wiele nerwów. A ile późniejszej roboty z obróbką... O tym nawet nie wspominam :-) Naprawdę lepiej przyjechać tę godzinę wcześniej. Opłaci się.

pozdrawiam
    Krzysztof

EDIT
    Nie mówię już o tym, że jak nie będziesz musiał za bardzo myśleć o ekspozycji, bo korygować ewentualnie będziesz w małym zakresie, to bardziej skupisz się na kadrach, a tak to zjeść Cię może typowa bolączka początkujących fotografów - pstryk, spojrzenie na zdjęcie, histogram, korekta, znowu pstryk - O kurczę! Już po komuni świętej panny młodej a poprzednie tak kiepsko doświetlone!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    No i nie żałuj klatek. To nic, że znajdą się tacy co powiedzą, że to pachnie amatorszczyzną. Dobór kadrów i spokojne bicie serca przyjdą później same. A z większej ilości coś na pewno wybierzesz.
    I rada która już padła. Na pewno RAW. Ten format nieźle chroni tyłek :-)

Dobrego światła Ci życzę. K.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    He, he - piszesz za kilka dni. To pewnie w ten weekend. Piszę sobie a muzom :-)
    Ostatnio edytowane przez KrzysK ; 13-06-2009 o 09:42 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yacenty Zobacz posta
    tym canonkiem już popełniłem 2500 fotek
    hmmm
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów