Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Obiektyww tamrona

beksa
    Guest

Domyślnie Obiektyww tamrona

mam takie pytanie mam okazje kupic tanio obiektyw tamrona 70-300mm co canona. tylko ze jest uszkodzony a mianowicie ma uszkodzona prowadnice zmiany ogniskowej co uniemożliwia zmianę ogniskowej poprzez obrót pierścienia (czyli tak jak się to robi
    normalnie). Można zmieniać ogniskową wysuwając obiektyw.
    i moje pytanie brzmi czy oplaca sie kupic taki obiektyw i czy poprzez taka zmiane ogniskowej nie popsuje sie nic wiecej?
    Pozdrawiam
    PS
    chodzi o Tamron 70-300 LD Di Macro
    cena ok 150zl

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przy takiej zmianie ogniskowej będziesz miał bardzo duże problemy z ostrością, bo będzie kłopot z utrzymaniem stabilnego ustawienia soczewek.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

beksa
    Guest

Domyślnie

tzn najpierw bede musial ustawic ogniskowa a pozniej fotka nie bedzie mozliwe plynne zmieniane ogniskowej i robienie zdjec -dobrze rozumie?

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie wiem, jaką konstrukcję ma ten obiektyw, ale można się spodziewać, że ustawisz ogniskową, potem wyostrzysz (tylko AF, bo będziesz musiał trzymać przednią część, żeby się ogniskowa nie zmieniła) i może zrobisz zdjęcie - ale wystarczy minimalna zmiana położenia soczewek i ostrość pójdzie w krzaki.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Bywalec Awatar fotomih
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

hmm, ja właściwie kupuję tylko używane szkiełka. Ale uważam że na uszkodzone szkoda kasy. Za jakiś czas zacznie Cie to denerwować i przestaniesz go używać. 150zł zacznie się kurzyć. Lepiej wstrzymaj się i za jakiś czas kup sprawny.

beksa
    Guest

Domyślnie

BARDZO DZIEKUJE ZA POMOC dzieki Wam nie kupilem tego Tamrona za 150zl!!! ale..
    przechodzilem kolo komisu (w krakowie na karmelickiej) dzis wchodze a tam Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO Macro chcial za nia 350zl ale udalo mi sie zbic cene do 250 zl czyli bomba jeszcze raz dzieki bo jakbym kupil tego tamrona to na pewno bym nie wszedl dzis do tego komisu
    Pozdawiam
    Ostatnio edytowane przez beksa ; 09-06-2009 o 18:12

beksa
    Guest

Domyślnie

a mam pytanie co do tego obiektywu sigmy (jest ona z czerwonym paskiem )
    a mianowicie troche ciezko chodzi pierscien zmiany ogniskowej czy jest mozliwosc nasmarowania go albo cos w tym stylu zeby lzej chodzilo ? czy mozna zrobic to samemu jeśli tak to jak czy nalezy wyslac do jakiegos serwisu ?

Uprawnienia umieszczania postów