Sigmy 12-24 używam z tym, co mam w stopce.
Jakość optyczna na 1D3 na pełnej dziurze - ok, po przymknięciu do 'krajobrazowych' f8-9 jest bardzo dobrze.
Jednak jakość na np. 40D jest już niższa - różnica jest naprawdę duża.
Moja sztuka ma duży FF czy tam BF i ma wielkie problemy z powtarzalnością trafienia - przy każdym ostrzeniu wynik może się zawierać pomiędzy np. ok. 1.5m a nieskończonością
Problemy są tak duże, że nawet na 12mm widać, jak obiektyw "przestrzeli".
W miarę pomogło microadjustment w 1D3, ale tak naprawdę 'jadę' z tą sigmą na hiperfokalnej i jest mi prawie wszystko jedno, jak działa AF![]()
Aparaty, obiektywy, lampy.
Interesujący TEŚCIK
i smaczny cytacik na zachętę:
DISTORTION:
the Sigma 12-24 is nothing short of outstanding - it has zero distorstion; in this respect it is way better than Canon 17-40 and still better than 16-35!
Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE
Dzieki panowie za odpowiedzi !
Sigma juz siedzi u mnie w plecaku![]()
Najserdeczniejsze gratulacje!
No to wrzuć coś do "najlepszych" a jak nie najlepsze to wrzuć tutaj.![]()
Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE
Również gratuluję. Nie zdążyłem dopisać tego co IMHO: nic nie zastapi "szerokości" gdy ściana za plecami; widok tak szeroki że "dech zapiera"; ciasno w pomieszczeniu czy potrzeba "materiału" by coś podshiftować programowo. Problemy z ustawianiem ostrości giną wobec priorytetu: zobaczyć więcej - tym bardziej że jak tu już napisano - lepiej sporo przymknąć przysłonę no i z technicznej natury - głębie ostrości są fenomenalne. Analiza jakości technicznej szczegółów na takich zdjęciach traci sens wobec bogactwa treści. Fantastycznie kreatywne szkło! Co do jakości układu AF - faktycznie jest to jedyne szkło które z moim FF wymagało korekty Microadjust - ale to wyłącznie wychodziło w testach technicznych.
Praktycznie: szkło cudownie szerokie (jak uśmiech użytkownika) bez zastrzeżeń. Zdecydowanie namawiam - szczególnie na FF!
[QUOTE=Yova;658709]Witam
Ja swoją sigmę kupiłem w FJ i też praktycznie w ciemno bo był tylko jeden egzemplarz, ale nie narzekam. Zarówno na 20d jak i eosie300 wszystko działa jak należy, ale tutaj tak jak koledzy wspomnieli przy tym kącie ciężko o jakieś strasznie zauważalne FF czy BF. Ogólnie jestem bardzo zadowolony i mimo że na analogu nie ma możliwości zastosowania filtrów,
Wkradla sie drobna niescislosc, owszem mozna stosowac filtry zelowe wewnatrz obiektywu. Pzdr
Zastanawiam sie nad 12-24 lub jak wyjdzie Samyang 14/2.8. Mam pytanie do userow 12-24 majacych FF - czy ktos moze mi zrobic to samo zdjecie/kadr w 12mm i w 14mm? Musze finalnie przemysles sprawe tych 2mm. Jakis czas temu zastanawialo mnie porownanie kadrow Juzy http://www.juzaphoto.com/shared_file...mm_vs_16mm.jpg Widzialem podobna "ramke" porownawcza, ale roznica miedzy 12 a 14mm nie byla az tak duza jak to pokazuje Juza...
Wiadomo, ze roznica miedzy tymi szklami to nie tylko 2mm, ale i swiatlo. 14mm w 2.8 da juz swietne GO na FF przy obiekcie znajdujacym sie niedaleko od szkla, a 12mm w 4.5 to juz raczej kosmetyczne rozmycie. No i cena - nowy Samyang bedzie za ok 1100zl, a uzywki S12-24 to 1800-2200. Jak ktos bedzie mily i posiada sigme z ff to prosze o dwie fotki - bede wdzieczny.
Zwróć uwagę jeszcze na kąt widzenia tych obiektywów, bo ogniskowa to nie wszystko...
-C
EOS R5+kilka szkiełek Canona
Jak chceszPogoda byle jaka za oknem, ale na szybko mogę tylko potwierdzić ramkę Juzy.
Sam się zastanawiam nad tym samyangiem.
Jest szansa, że optycznie może być lepiej, a te 14mm to i tak wystarczająco szeroko jest.
C-F-K - forever