tez mnie uczono o 5mm spadzie, to nie jest zadna nowosc! 1 milimetr to raczej bardzo malo
tez mnie uczono o 5mm spadzie, to nie jest zadna nowosc! 1 milimetr to raczej bardzo malo
C A1 + C 40d +...
W poligrafii nakład jest przycinany gilotyną w dużym stosie, często po sfalcowaniu arkusza w składki - nie ma cudów, by dało się idealnie wystosować kilka tysięcy arkuszy a potem idealnie je ciachnąć, a już absolutnie nie ma cudów, by dało się to zrobić ze sfalcowanymi składkami - dlatego w przygotowaniu do druku stosuje się spore (3-5mm) spady.
W minilabie każda odbitka przycinana jest osobno, więc nie potrzeba tak dużej tolerancji.
Pozwolę sobie odświeżyć temat bo mam problem, chcę wywołać staaare zdjęcia z małpki Kodaka i prosze o instrukcje jak je przygotowac do wywołania. Na pewno muze wykadrowac do stusunku boków 3:2, normalnie stawiłabym 300dpi i rozmiar 1200x1800 pixeli, ale..
dowiedziałam sie ze maszyna, którą ma lab gdzie chce zniesc zdjęcia to NORITSU QSS-37HD, która wywołuje w 640dpi w związku z tym jak mam ustawic rozmiar zdjęć w pixelach?
Czyli będzie to wtedy 6x4cali (chce wywołac 10x15) czyli 640x4=2560, 640x6=3840 czyli plik ma miec az 2560x3840 pixeli i 640dpi?
Lab, w którym chce wywołac to www.labhd.pl nie ma tam wlasnie podanych wymaorów w pixelach wiec bede wdzieczna za rady..
40d | c18-55 IS | c24/2.8 stm
Nie musisz, sporo labów robi teraz odbitki w proporcjach 4:3 (tzw dynamiczne cięcie).
Skoro wiesz w którym labie chcesz wywołać to poproś ich o konkretną instrukcję. Że masz pliki z takiego a takiego aparatu, o takich a takich wymiarach i co dalej...Lab, w którym chce wywołac to www.labhd.pl nie ma tam wlasnie podanych wymaorów w pixelach wiec bede wdzieczna za rady..
To im powinno zależeć na kliencie, by był zadowolony z ich odbitek. A tu na forum dostaniesz 10 różnych porad od któych wcale nie zmądrzejesz, źle przygotujesz labowi zdjęcia i możesz być z nich niezadowolona...
No tak do labu napisałam czekam na odpowiedź, tutaj napisałam w międzyczasie sądząc, że może dowiem się czegoś nowego
A zdjęcia i tak musze wykadrować bo chcę je włożyć do tradycyjnego albumu więc muszą być 10x15 bo większe mi nie wejdą.
40d | c18-55 IS | c24/2.8 stm