Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Przygotowanie zdjęcia do wydruku w Labie.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jakbau Zobacz posta
    tez mnie uczono o 5mm spadzie, to nie jest zadna nowosc! 1 milimetr to raczej bardzo malo
    W poligrafii nakład jest przycinany gilotyną w dużym stosie, często po sfalcowaniu arkusza w składki - nie ma cudów, by dało się idealnie wystosować kilka tysięcy arkuszy a potem idealnie je ciachnąć, a już absolutnie nie ma cudów, by dało się to zrobić ze sfalcowanymi składkami - dlatego w przygotowaniu do druku stosuje się spore (3-5mm) spady.

W minilabie każda odbitka przycinana jest osobno, więc nie potrzeba tak dużej tolerancji.

Domyślnie

Pozwolę sobie odświeżyć temat bo mam problem, chcę wywołać staaare zdjęcia z małpki Kodaka i prosze o instrukcje jak je przygotowac do wywołania. Na pewno muze wykadrowac do stusunku boków 3:2, normalnie stawiłabym 300dpi i rozmiar 1200x1800 pixeli, ale..
    dowiedziałam sie ze maszyna, którą ma lab gdzie chce zniesc zdjęcia to NORITSU QSS-37HD, która wywołuje w 640dpi w związku z tym jak mam ustawic rozmiar zdjęć w pixelach?

Czyli będzie to wtedy 6x4cali (chce wywołac 10x15) czyli 640x4=2560, 640x6=3840 czyli plik ma miec az 2560x3840 pixeli i 640dpi?

Lab, w którym chce wywołac to www.labhd.pl nie ma tam wlasnie podanych wymaorów w pixelach wiec bede wdzieczna za rady..
    40d | c18-55 IS | c24/2.8 stm

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MagdaS Zobacz posta
    Na pewno muze wykadrowac do stusunku boków 3:2
    Nie musisz, sporo labów robi teraz odbitki w proporcjach 4:3 (tzw dynamiczne cięcie).

Lab, w którym chce wywołac to www.labhd.pl nie ma tam wlasnie podanych wymaorów w pixelach wiec bede wdzieczna za rady..
    Skoro wiesz w którym labie chcesz wywołać to poproś ich o konkretną instrukcję. Że masz pliki z takiego a takiego aparatu, o takich a takich wymiarach i co dalej...
    To im powinno zależeć na kliencie, by był zadowolony z ich odbitek. A tu na forum dostaniesz 10 różnych porad od któych wcale nie zmądrzejesz, źle przygotujesz labowi zdjęcia i możesz być z nich niezadowolona...

Domyślnie

No tak do labu napisałam czekam na odpowiedź, tutaj napisałam w międzyczasie sądząc, że może dowiem się czegoś nowego

A zdjęcia i tak musze wykadrować bo chcę je włożyć do tradycyjnego albumu więc muszą być 10x15 bo większe mi nie wejdą.

denver
    Guest

Domyślnie

Jak robisz 10x15 to nie przeżywaj, ja traktuję ten format jako typowo amatorski. Jak się posiedzi nad zdjęciem to szkoda go wołać w takim malym formacie ( ja wołam w conajmniej 15x23). Przykadruj sobie do 10x15 nawet w picassie. Wiele labów ma program do zamawiania przez net w którym mozna przykadrować. A poza tym w tak małym formacie nie widać za bardzo róznicy pomiędzy dobrym zdjęciem a pstrykiem z kompaktu.

Domyślnie

Macie racje tym bardziej, że akurat te zdjęcia, które chcę wywołac to są typowo amatorskie, bardzo amatorskiej jakości z bardzo amatorskiej małpki, często ich jakość pozostawia wiele do zyczenia, ale wystarczą do spełnienia swojej roli czyli zapełnienia rodzinnych albumów. Będe wysyłała przez neta zdjęcia dlatego szybciej byłoby nie w pelnym rozmiarze i z tąd pytanie do jakiego zmniejszyć, ale dzięki za odp.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Wykorzystam temat wątku chociaż, mój problem dotyczy dostosowania zdjęcia do profilu labu.
    Wykonuję obróbkę w LR i eksportuję zdjęcie do JPG w przestrzeni sRGB i wymaganych wymiarach. Po wczytaniu do PS oglądam obrazek w podglądzie z wykorzystaniem profilu labu (niestety LR tego nie umozliwia). Różnice są dosyć poważne - zdjęcie jest wyraźnie ciemniejsze, chłodniejsze i ma mniejszy kontrast.
    I teraz problem co z tym zrobić. Jakoś nie jest dla mnie oczywiste w jaki sposób dokonać korekty i updobnić soft proof zdjęcia do postaci pierwotnej. Przydałaby się jakaś automatyzacja tego zabiegu. Nie doszukałem się procedury postępowania w tym zakresie.
    Przecież konwersja do profilu labu przeprowadzana jest w sposób programowy, powinna więc istnieć procedura "odwrotna", która zapewni, że zdjęcie po konwersji do profilu labu będzie maksymalnie zbliżone do postaci pierwotnej. Czy rzeczywiście jedynym sposobem jest wizualne upodobnianie obu zdjęć: oryginału i podglądu ? Jeszcze nie wypraktykowałem czy można upichcić jakąś uniwersalną akcję, która trochę zautomatyzuje ten zabieg.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Po wczytaniu do PS oglądam obrazek w podglądzie z wykorzystaniem profilu labu (niestety LR tego nie umozliwia). Różnice są dosyć poważne - zdjęcie jest wyraźnie ciemniejsze, chłodniejsze i ma mniejszy kontrast.
    Dużo zależy od tego jakiej metody konwersji używasz (w PS są do wyboru 4) i od tego jaka jest różnica w przestrzeni osadzonej, a docelowej.
    Nigdy nie konwertuję do tego profilu więc nie wiem. Ja zawsze RAW-y do TIIF PhotoPro RGB 16 bit, a docelowo po końcowej obróbce i wyostrzeniu do jpg sRGB. Do fotolabu próbowałem innych profili, jednak nie widziałem żadnej różnicy. W fotolabie i tak wrzucają swój profil, który ma chyba jeszcze bardziej okrojoną przestrzeń barw niż sRGB.
    A tak z ciekawości po co podglądasz w profilu Lab?
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    A tak z ciekawości po co podglądasz w profilu Lab?
    Jako "profil labu" rozumiem profil ICC dla danej maszyny i papieru, tak więc podgląd w tym profilu traktuję jako soft proof.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Jako "profil labu" rozumiem profil ICC dla danej maszyny i papieru, tak więc podgląd w tym profilu traktuję jako soft proof.
    Rozumiem Ja oddaje do fotolabu, który nie udostępnia swojego profilu ICC.
    Choć szczerze mówiąc wcale mi to nie przeszkadza, zdjęcia wyglądają podobnie jak na monitorze i to mi wystarcza
    Zresztą i tak najpierw musiał bym wymienić monitor i go skalibrować - ale to drogi "interes" - więc nauczyłem się "żyć" z tym co mam.

Zastanawia mnie jeszcze jedno.
    Profilu lab używasz tylko do podglądu (jeśli tak się da, bo nie wiem), czy używasz konwersji do tego profilu na stałe?
    Po wydrukowaniu zdjęcia, wygląda ono jak na podglądzie lab, czy tak jak "wyszło" z LR
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów