Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
Zastanawia mnie jeszcze jedno.
Profilu lab używasz tylko do podglądu (jeśli tak się da, bo nie wiem), czy używasz konwersji do tego profilu na stałe?
Po wydrukowaniu zdjęcia, wygląda ono jak na podglądzie lab, czy tak jak "wyszło" z LR
Póki co nie konwertuję zdjęć do profilu ICC z fotolabu bo nie mam pewności co się dzieje w labie z takimi zdjęciami. Z LR eksportuję więc w sRGB i tak wysyłam do fotolabu. Przyznam, że nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi czy konwertować do profilu fotolabu czy nie. Tak więc profil fotolabu wykorzystuję jedynie do podglądu w PS.
Monitor mam nieźle skalibrowany a odbitki z fotolabu są bardzo zbliżone do podglądu z wykorzystaniem profilu ICC z fotolabu, tak że dokładnie wiem czego się mogę spodziewać. Problem w tym, że różnice pomiędzy zdjęciem w sRGB a podglądem w profilu fotolabu są na tyle duże, że należałoby skorygować zdjęcie w podglądzie w celu upodobnienia do "oryginału". Poszukuję jakiejś formy zautomatyzowania tej czynności np w formie akcji w PS albo chociaż wskazówki jak się do tego metodycznie zabrać. Czy aby na pewno trzeba to robić "na oko" mając obok siebie zdjęcie w podglądzie i oryginał?