Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Przygotowanie zdjęcia do wydruku w Labie.

Domyślnie

Format prawidłowy to 152x216 mm i choć 300piks/cal , maszyna wtedy nie ma problemu .

Awatar gosiaQ
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

bebesky- nie tak... Jako, że inni zrozumieli nie tłumacze ponownie.
    Co do pełnego kadru- Masz rację. Tyle że nie każdy lubi te białe paski Ja zrozumiałam że chodzi o wypełnienie całej klatki przez fotę.
    szymekgd i czornyj- Dokładnie o to mi chodziło.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

wiem gosiu
    tyle że autorowi raczej chodzi o co innego:

"Canon EOS 50D, matryca w nim ma proporcje 3:2. Wszystkie zdjęcia przetwarzam do 300dpi. Oczywiście z max. możliwą rozdzielczością po obróbce. I teraz tak:
    Mam np zdjęcie o wymiarach 4752 X 3168 ( 3:2 ). Jednak np. tabela w Fotojoker
    pokazuje , że minimalny wymiar zdjęcia dla odbitki 15X21 ( dokładny wymiar zdjęcie 15,2 X 21 ) to 1520x2100. Ta wartość kompletnie nie daje stosunku boków 3:2."
    "Po obróbce do tego stosunku ( 3:2 ) boków dłuższy bok ma 2100 a krótszy 1400."
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Awatar gosiaQ
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Któś z fotojokera nie pomyślał i wpisał wartości tak se?
    Oki! generalnie, to nie wiemy czy pomogliśmy, bo założyciel wątku się nie odezwał.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Tzn nie dołożył, że to rozdzielczość 100dpi o ile się nie mylę... Bo ja jak tworzę nową warstwę to dla 100dpi 1500x2100 daje 15x21. Już się nie udzielam więcej. No zaczynam filozofować. Mam nadzieję że pomogliśmy!
    Ostatnio edytowane przez gosiaQ ; 12-06-2009 o 21:54 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gosiaQ Zobacz posta
    Tzn nie dołożył, że to rozdzielczość 100dpi o ile się nie mylę... Bo ja jak tworzę nową warstwę to dla 100dpi 1500x2100 daje 15x21. Już się nie udzielam więcej. No zaczynam filozofować. Mam nadzieję że pomogliśmy!
    I Ty jesteś fotolaborantem ? Napisz gdzie żeby przypadkiem tam nie trafić - bez obrazy ale albo nie potrafisz wykonywać podstawowych operacji matematycznych albo nie wiesz co to jest dpi (co jest wyjaśnione jeden post nad Twoim)...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Awatar gosiaQ
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Ok. Mój błąd. Faktycznie pokręciło mi się. Przepraszam.
    Wiem co to dpi tylko nie za bardzo umiem przekazać to co chcę.
    a nowa warstwa to nie w dpi-pkt/cal tylko piks/cm i wtedy faktycznie daje 1500x2100.
    Zwracam honor. Moja wina, moja bardzo wielka wina...
    PS: Na brak klientów-również profesjonalistów nie narzekam więc nawet jak tu trafisz to pewnie będziesz zadowolony

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gosiaQ Zobacz posta
    więc nawet jak tu trafisz to pewnie będziesz zadowolony
    Patrząc na avatar to jestem pewien,że byłby zadowolony.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artek80 Zobacz posta
    Witam,
    Nie mam w zwyczaju zakładać nowych tematów, ale mam poważny problem.
    Proszę o dokładne wytłumaczenie jak powinno być przygotowane zdjęcie do wydruku w labie. Fotografuję aparatem Canon EOS 50D, matryca w nim ma proporcje 3:2. Wszystkie zdjęcia przetwarzam do 300dpi. Oczywiście z max. możliwą rozdzielczością po obróbce. I teraz tak:
    Mam np zdjęcie o wymiarach 4752 X 3168 ( 3:2 ). Jednak np. tabela w Fotojoker
    pokazuje , że minimalny wymiar zdjęcia dla odbitki 15X21 ( dokładny wymiar zdjęcie 15,2 X 21 ) to 1520x2100. Ta wartość kompletnie nie daje stosunku boków 3:2.

Po obróbce do tego stosunku ( 3:2 ) boków dłuższy bok ma 2100 a krótszy 1400.
    Jak w takim razie mam przygotowywać zdjęcia do wydruku. Zawsze myślałem , że przy matrycy 3:2 wystarczy zdjęcie przekonwertować do 300dpi i oddać taki plik do druku.
    Gdzie popełniam błąd. Przeczytałem już masę postów na tym i innych forach ale nadal nie daję sobie z tym rady.
    Proszę o zrozumiałą pomoc.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam,
    Artur
    Nie uważasz, że trochę filozofujesz w tym momencie. Od czego jest Photoshop a w nim narzędzie "kadruj". Jeśli chodzi Ci o dokładne wymiary jakie powinieneś wpisać w opcjach kadrowania to idź w labie spytaj jaką długość cięcia mają ustawioną(w różnych labach waha się ona od 210 do 216mm), bo szerokość jest w tym wypadku stała(taka jest szerokość rolki papieru) i wynosi 152mm. Nie baw się ustawianiem wielkości obrazka na podstawie ilości pikseli bo to mija się z celem.

denver
    Guest

Domyślnie

A ja oferuję 2 opcje klasycznie 15x21 oraz 15xCut - maszyna sama przelicza ile papieru potrzeba uciąć tak aby było 100% kadru i to bez żadnych pasków.

Ktoś powyżej napisał że 1 mm to dla niego zbyt duża tolerancja. Ja się przyzwyczaiłem że robiąć projekt dla drukarni trzeba dawać po 5 mm na spad z każdej strony. Ciekaw jestem jakież to projekty waymagają aż takiej dokładności.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

tez mnie uczono o 5mm spadzie, to nie jest zadna nowosc! 1 milimetr to raczej bardzo malo
    C A1 + C 40d +...

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów