Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 46 z 46

Wątek: Pierwsza lustrznka, co wybrac ... 50D ?

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ::ART:: Zobacz posta
    Wreszcie rozwiałem swoje wątpliwości.
    Dziś zrobiłem porównanie ilości szumów między 40D a 50D.
    Porównałem sRAW z 50D do RAW z 40D. Oba aparaty ta sama czułość, czas, przysłona, warunki fotografowania i oczywiście ten sam obiekt.
    Stwierdziłem że poziom szumów jest porównywalny dla ISO1600 i 3200. Więc jeśli chodzi o jakość obrazu to według mnie nie warto dopłacać do 50D.
    Zgadza się. Jeżeli chodzi o jakość obrazu nie warto dopłacać do 20D.

Poza niewielkim wzrostem rozdzielczości główna różnica między 20D a 50D to ponad 2x większe pliki. To dobrze, bo ludność jest zmuszona do zakupu nowych dysków i komputerów, przyczyniając się do postepu technologii.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 10-06-2009 o 10:08

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiTTer Zobacz posta
    Jest tu jakiś Moderator? Chyba za dużo dresiarskich odzywek ze strony tego pana...
    Kolega dostał odpowiedniej wartości kartkę, przestańcie słać zgłoszenia. Post zostaje by pokazać poziom tego Pana.

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DAWIDSON Zobacz posta
    Podchodzisz do tego szablonowo, masz wyrobione zdanie i nie przyjmujesz innych możliwości/tłumaczeń. Jesteś skrajnym tradycjonalistą, nie postępowym człowiekiem. Jeżeli mam do wybory 40D lub 50D - kupuję nowszy model - nie wytłumaczalne jest dla mnie kupowanie czegoś starszego.A jeżeli już tak Ci o onanizm chodzi - to,tak wolę onanizować się czymś nowszym, mającym wiecej funkcji -niż głaskać bezustannie "starą" czterdziechę i wmawiać sobie że jest lepsza od 50D.
    Ja bym to podsumowal tak: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dysonans_podecyzyjny

Ja kupowalem 40D jeszcze za czasow, gdy 50D nie bylo i nie mam tego problemu W sumie jakbym mial teraz na cos przechodzic, to na pelna klatke, tudziez dokupil 5D jako drugie body. Szkla zdecydowanie bardziej kusza niz jakies *******ki w body (no moze procz micro adjustment, ktore moze sie rzeczywiscie przydac).
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

warto wziąć 40d + kit + 50 1.8 (ewentualnie lepsze szkło zamiast kita i 50). to początek, wiele pstryków byle czego, dla poznania aparatu, technik, kombinowania te 100tys klapnięć szybko leci :P z czasem dokupić szkło, za tę*różnicę w cenie z 50d. mpx nie są Ci potrzebne, zaczynasz... a 40d to doskonały aparat, z dobry autofocusem (tak tak d300 ma lepszy, ale jakoś ja mając 20d i 30d nie narzekam, sądzę że niektórzy mają wysokie wymagania...) i należy pamiętać*o cenie - nie jest drogim body.
    5dII, 30d, 20d, parę l, pws II plus, st-e2 i kompletny brak czasu... i tak naprawdę dopiero zaczynam.
    http://www.flickr.com/photos/piotrpawlowski/

DAn-design
    Guest

Domyślnie

Witam wszystkich
    Ja sie tylko wtrace z pytaniem troche na i troche nie na temat

Powiedzmy, ze zdecydowalem sie na 40D. Do niego chce miec 3 szkla: 17-85 IS, 75-300 IS i 50/1.8. Z tego co widze tutaj na forum to wszyscy lubuja sie w eLkach. Ale czy taki zestaw bedzie zaspokajal moje potrzeby? Chodzi mi o zdjecia glownie przyrody i dzieciakow, moze jakies wyscigi F1 czy pokaz lotniczy. Czasami moze wydrukuje jakies zdjecie, ale nie w wiekszym formacie niz A4. Chcialbym tez zaglebic sie w zdjecia nocne i moze astrofotografie [tutaj planuje tez zakup teleskopu, bo uwielbiam gapic sie w niebo]. Jakies opinie?

Jesli chodzi o temat to moim zdaniem fajnie byloby miec 50D ale jak dla mnie 40D wystarczy. Ogladalem wczoraj ten film: http://www.lynda.com/home/DisplayCourse.aspx?lpk2=605 i bardzo mnie on przekonal do 40D. Koles w nim pokazuje zdjecia pochadzace z 40D wydrukowane na A0 i mowi, zeby nie dac sie wciagnac w wyscig megapixeli.
    Jesli ktos tego nie widzial to szczerze polecam

pzdr

Dopiero zaczyna Awatar FONos
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qb4hkm Zobacz posta
    Skoro od dawna fotografujesz analogami, to jak się przesiadać na cyfrę, to na pełną klatkę... kup używkę 5D i do tego na początek 50/1.8... Zaoszczędzi Ci to nerwów związanych ze zmianą przyzwyczajeń analogowych, oraz szoku maciupkiego wizjera...
    Witam ....
    watek juz stary ale tak gwoli wyjasnienia i podziekowania wszystkim
    za rady ... kupilem jak radzil qb4hkm uzywke 5d .. po dluuugim
    studiowaniu roznych opcji ta propozycja wydala mi sie dla mnie optymalna,
    dzieki
    5d, 24-105/4, 50/1.4

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów