Cytat Zamieszczone przez ::ART:: Zobacz posta
Mnie pełne RAW’y nie są potrzebne, a wystarczą tylko sRAW’y, których rozdzielczość jest odpowiednia. Warunkiem jednak jest niski poziom szumów a dokładnie w pełni używalne ISO 3200 bo 6400 już na pewno będzie masakrowało zdjęcie.
Mówię oczywiście o prawidłowo naświetlonym zdjęciu którego potem nie trzeba zbytnio rozjaśniać w np. PhotoShop'ie
Ja wybrałem 50kę między innymi właśnie z powodu sRAW. Pliki znacznie mniejsze niż RAW i jest to moim zdaniem idealna rzecz dla kogoś robiącego zdjęcia amatorsko-hobbystycznie - sRAW + L JPEG/lub sam sRAW.

Dodatkowo wysmiewany lepszy LCD jest dla mnie bardzo użyteczny chociazby do szybkiej weryfikacji ujec, a ponieważ korci mnie ciągle Sigma 100-300/4 także i kalibracja miała znaczenie.

Poza tym chyba łatwiej będzie sprzedać za jakiś czas 50D niż 40D - ale to już zweryfikuje rynek . Zgadzam się jednak, ze gdybym mial kupic 50kę kosztem optyki, to wybrałbym 40D z dobrym obiektywem. Jesli obiektyw bedzie ten sam w obu puszkach - wybór jest chyba znacznie łatwiejszy.