Cytat Zamieszczone przez Obiektyw Zobacz posta
...na twoim miejscu zastanowilbym sie powaznie nad D300, bo to swietna maszyna.

Wyzszosc nad 50D? Np. tropikalizacja (uszczelnienia). Wciaz wystarczajaca matryca i programowo niwelowane szumy (co Nikon opanowal do perfekcji, bo do D200 Nikony "szumialy" mocno). Dobra jakosc zdjec przy wyzszymy iso..Bardzo ergonomiczny(guzikologia) i wytrzymaly korpus(wszystko z metalu a nie jak w canonie korpus z metalu a osada obiektywu w tworzywie).
50D jest wymagajacy jezeli jezeli chodzi o szkla. Zageszczenie pikselkow na matrycy APS-C moze dac sie we znaki, zwlaszcza z tanszymi szklami. Zapomnij o kicie.
Te uszczelnienia mnie takze przekonuja .... choc w szklach to z kolei w Canonie ponoc lepsze wiec patrzac na system to nie wiem juz kto tu akurat mialby przewage .... no wlasnie jak to jest z tym zestawieniem 50D i szkla .... ? ktore szkla ze stajni Canona dadza rade tak by dac wyrazna roznice w porownaniu z 40D lub D300 ?

Cytat Zamieszczone przez Obiektyw Zobacz posta
Jedna uwaga: fajnie miec super puszke, ale uwierz chlopakom z forum kladacym nacisk na szklo. Sto razy lepszy jest efekt fotki z np. 400D zrobiony chocby w zestawie z Tamronem transtandard 2.8 niz to samo z 50D z kitem... tzn., ze jezeli kupisz sobie tanszy kropus, ale dolozysz lepszy zoom (stalke? nie wiem co fotografujesz) i zobaczysz fotke na ekranie lub papierze (nie pisze o 10x15) to roznica moze zadziwic.

Ale zawsze mozesz sobie sprawic 50D z gripem i kitem.
Fotografuje jak pisalem ... oprocz zdjec rodzinnych czyli w kazdych warunkach glownie przyroda, krajobrazy, kwiaty (makro), powiekszenia powiedzmy do A0 .... wiec zalezy mi na ostrosci, ilosci detali, wiernosci (zwlaszcza jesli chodzi o kolory) i tu mam dylemat .... tansze body np 40D lub D90 i dobre lustra czy 50D i jeszcze lepsze lustra (tylko czy tych starczy w ofercie na docelowe pokrycie zakresu) a moze wlasnie D300 .... ale tu pozostaje zadane juz pytanie jak wyjdzie cenowo caly system D300+podstawowe lustro i 50D + podstawowe dobre lustro bo na poczatek tylko tyle chce kupic