źle przeczytałeś, wróć i przeczytaj ponownie -napisałem szeroki kąt+24-105.
I nie onanizm chłopcze, tylko rozsądek(body ma mi na dłużej wystarczyć -czy ktoś kto ma 40d chciałby mieć 30d lub 20d?), 50d ma więcej funkcji i wg.mnie jest wart dopłacenia. Onanistą może ty jesteś jeżeli tak osądzasz innych -zapamiętaj -nie sądź po sobie.
Ostatnio edytowane przez DAWIDSON ; 05-06-2009 o 12:48
50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS
faktycznie - sie pospieszylem i umknal mi ten +.
Typowe tłumaczenie. Jak mozn napisac ze nie czerpie sie satysfakcji z posiadanego sprzetu tylko dlatego, że ma sie swiadomosc istnienia czego co ma wiecej funkcji? Onanista dzis bedzie czerpal przyjemnosc z uzywania 50D a jutro wyjdzie 60D z funkcja rozpoznawania twarzy i 50 megową matrycą i sen minie. Oczywiste ze wiekszosc kieruje sie budzetem i jest to pierwsze jesli nie jedyne kryterium. Nie stac m nie na 50D biore 40. W koncu 50D jest prawie 40% drozszy. Faktycznie moze i 50D ma tam jakies nowe ficzery ale na pewno nie daja takiej przewagi na obrazku a juz na pewno nie tak zeby po nocy nie spac. Dosc oftopiczenia.
Lepiej w szklo zainwestowac.
Ostatnio edytowane przez tpop ; 05-06-2009 o 14:05
Podchodzisz do tego szablonowo, masz wyrobione zdanie i nie przyjmujesz innych możliwości/tłumaczeń. Jesteś skrajnym tradycjonalistą, nie postępowym człowiekiem. Jeżeli mam do wybory 40D lub 50D - kupuję nowszy model - nie wytłumaczalne jest dla mnie kupowanie czegoś starszego.A jeżeli już tak Ci o onanizm chodzi - to,tak wolę onanizować się czymś nowszym, mającym wiecej funkcji -niż głaskać bezustannie "starą" czterdziechę i wmawiać sobie że jest lepsza od 50D. Albo jesteś uparty, albo po prostu lubisz się oszukiwać -współczuję Ci.
Proponuję nie wymyslać i nie przypisywać epitetów osobom, które mają inne zdanie niż my:-) Otóż tpop mówi całkiem do rzeczy, najpierw zanim kupisz aparat w przypływie gorączki nowości musisz sobie odpowiedzieć czy faktycznie te nowości, które zostały wprowadzone w nowym modelu wymienie wpłyną na jakość robionych przez nas zdjęć. Nie warto chyba doplacać ok 1000 zł za model, w którym jedyne nowości jakie wprowadzono to LV, czyszczenie matrycy, czy wykrywanie twarzy (przyklad hipotetyczny, ale obrazujacy co mam na myśli).
Przed chwilą napisałeś, że to tpop nie przyjmuje żadnych tłumaczeń..Jeżeli mam do wybory 40D lub 50D - kupuję nowszy model - nie wytłumaczalne jest dla mnie kupowanie czegoś starszego.![]()
A kto powiedział, że nowsze jest lepsze? W nowszych puszkach można się spodziewać coraz większych rozdzielczości matryc i coraz mniejszego DR, aż dojdziemy do standardów oferowanych przez kompakty.. Plus oczywiście inne dodatki jak wykrywanie twarzy i nagrywanie filmów, które to z modelu na model będą wciąż "ulepszane":wink:
Nie musisz mu współczuć, z tego co wiem, tpop ma sie dobrze..Ci o onanizm chodzi - to,tak wolę onanizować się czymś nowszym, mającym wiecej funkcji -niż głaskać bezustannie "starą" czterdziechę i wmawiać sobie że jest lepsza od 50D. Albo jesteś uparty, albo po prostu lubisz się oszukiwać -współczuję Ci.
ale cieszę się, że dochodzimy do konkretów. Tak się składa, że jestem amatorem, który mysli o przesiadce na xxD i nie wie dlaczego 50D miałby być lepszy od 40D. Żeby było jasne, to co pisałem powyżej to były same ogolniki, nie muszące znaleźć wcale swojego odwzorowania w niniejszym porównaniu.
Pozdrawiam
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Slider-Jeżeli się zastanawiasz nad 40D lub 50D -to kup 40D, 50D jest słaby i dla onanistów. Gdybyś dokładnie przeczytał i zrozumiał wątek, wiedział byś że to Twój kolega przypisuje innym użytkownikom onanizm sprzętowy, ale cóż jesteś stronniczy, więc nie wiarygodny.Ja nigdy nie atakuję, odpowiadam tylko na pseudo agresję, pseudo forumowiczów.
Ale ja doskonale wiem, że to tpop pierwszy porównał tendencję do pogoni za nowościami podręcznikowym onanizmem, cóż, może to za mocne słowa, ale mnie to nie obchodzi, bo ja nie o tym..
Chodzi mi tylko o kwestię, czy faktycznie 50D jest wart dopłaty w stosunku do 40-tki za to co oferuje. To że jest stosunkowo nowy, to rozumiem, ale czy coś poza tym? Mogłeś darować sobie ironię, bo pytam poważnie (skoro masz inne zdanie), a stronniczy absolutnie nie jestem, chciałem tylko, by ktoś przekonał mnie w którąś ze stron. Wcześniej dużo dobrego naczytałem się o 40D, kiedy było jego 5 minut, ale z kolei nie było 50D więc nie mogłem bezpośrednio porównać..
Pozdrawiam
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Panie DAWIDSON gdybys to jednak pan przeczytal DOKLADNIE to co napisalem to byc moze zauwazylbys ze nikomu nie przypisalem onanizmu. Zacytowalem twoje zdanie i napisalem ze to bardzo onanistyczne stwierdzenie. Na tym zakonczylem ocene. Nigdzie nie napisalem ze jestes onanista (uderz w stol...).
jak sie chwile zastanowic to moze faktycznie racja bo i do tego forum czesto przylegalo stwierdzenie ze jest onanistyczne a skoro ja taki anty-onanista na onanistycznym forum to i pseudo forumowicz
i znowu smierdzi mi to z daleka onanizmem ale ja niepostępowy jestem i zamiast cos swierzutkiego kupic to wsadzilem kase w stara piątke. Poza tym nikt tu nie twierdzi, ze 50 jest gorsza.
nie no jasne i do tego pseudo forumowicz :-?
A zeby juz tak calkiem nie na temat nie bylo to powiem ze kazdemu kto ma dylemat 40/50 polece 40 + dobre szkla. Szkla to podstawa. Raz ze to one decyduja o jakosci obrazka a dwa ze nie traca tak na wartosci jak body.
Ostatnio edytowane przez tpop ; 05-06-2009 o 21:38
Ja bym to podsumowal tak: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dysonans_podecyzyjny
Ja kupowalem 40D jeszcze za czasow, gdy 50D nie bylo i nie mam tego problemuW sumie jakbym mial teraz na cos przechodzic, to na pelna klatke, tudziez dokupil 5D jako drugie body. Szkla zdecydowanie bardziej kusza niz jakies *******ki w body (no moze procz micro adjustment, ktore moze sie rzeczywiscie przydac).
FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
"I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin