Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Wątek: Pierwsza lustrznka, co wybrac ... 50D ?

Mieszany widok

Domyślnie

Wreszcie rozwiałem swoje wątpliwości.
    Dziś zrobiłem porównanie ilości szumów między 40D a 50D.
    Porównałem sRAW z 50D do RAW z 40D. Oba aparaty ta sama czułość, czas, przysłona, warunki fotografowania i oczywiście ten sam obiekt.
    Stwierdziłem że poziom szumów jest porównywalny dla ISO1600 i 3200. Więc jeśli chodzi o jakość obrazu to według mnie nie warto dopłacać do 50D.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ::ART:: Zobacz posta
    Wreszcie rozwiałem swoje wątpliwości.
    Dziś zrobiłem porównanie ilości szumów między 40D a 50D.
    Porównałem sRAW z 50D do RAW z 40D. Oba aparaty ta sama czułość, czas, przysłona, warunki fotografowania i oczywiście ten sam obiekt.
    Stwierdziłem że poziom szumów jest porównywalny dla ISO1600 i 3200. Więc jeśli chodzi o jakość obrazu to według mnie nie warto dopłacać do 50D.
    Zgadza się. Jeżeli chodzi o jakość obrazu nie warto dopłacać do 20D.

Poza niewielkim wzrostem rozdzielczości główna różnica między 20D a 50D to ponad 2x większe pliki. To dobrze, bo ludność jest zmuszona do zakupu nowych dysków i komputerów, przyczyniając się do postepu technologii.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 10-06-2009 o 10:08

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Chociażby nowszy procesor DIGIC VI dzięki któremu między innymi szybkostrzelność aparatu
    pozostała na (mniej więcej) tym samym poziomie pomimo sporo większej rozdzielczości matrycy.
    Na starym procesorze przy takiej matrycy szykość serii spadłaby zapewne.
    Jak dla mnie, to troszkę naciągany argument, co innego gdyby szybkość wzrosła...
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Domyślnie

Jezeli wybor jest pomiedzy 40D i 50D-to oczywiscie 50tka. 40D nalezy traktowac jako rozwojowa 30tke z lekko wieksza matryca, wejsciem w modele z LiveView i wiekszy (ale dosyc slaby) ekran. 50D z perspektywy czasu to lepiej niz czterdziestka, przemyslany i opracowany nastepca 30tki.

Przy zachowanej z 40D guzikologii dookola ekranu,wciaz tym samym gripie od kilku modeli, masz wieksza rozdzielczosc wspomnianego ekranu (praktyczniejszy przy podgladzie fotek i liveV.) i wieksza rozdzielczosc matrycy (choc jak pisalem trzeba juz zadbac o szklo). No i AF tez znowu odrobine lepszy niz 40D.No to gdzie te zalety 40tki? Cena? Czy to ,ze trzeba mniej kart CF bo mniejsza rozdzielczosc? :-)
    ║ 50D i 30D + graty ║

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Obiektyw Zobacz posta
    40D nalezy traktowac jako rozwojowa 30tke
    a 50D jako rozwojowa 40. Generalnie nigdy nie było rewolucyjnych zmian w stosunku do bezposrednich poprzednikow.

Cytat Zamieszczone przez Obiektyw Zobacz posta
    No to gdzie te zalety 40tki? Cena?
    50D jest jakies 40% drozszy od 40D jak juz tu wspominalem a zatem dla osob ktore maja ograniczony budzet to powinien byc oczywisty wybor. Oczywisty nie jest bo i tak wiekszosc bierze najnowszy model + kit lub stare graty z analoga. Od razu mozna pozniej poznac po tytulach watkow kto przyoszczedzil na szkle a szarpnala sie na body.
    Jesli jednak budzet nie stanowi problemu to jasne ze bierzemy nowości.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qb4hkm Zobacz posta
    Jak dla mnie, to troszkę naciągany argument, co innego gdyby szybkość wzrosła...
    Hmmm, a potrzebujesz więcej??? bo ja nie.
    W Olku mam jakieś 3kl/s i czasami było dyskomfortowo, teraz jest...

Poza tym niczego nie naciągam, przytaczam fakty o których się zapomina
    komentując różnicę ceny pomiędzy tymi modelami.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów