Ostatnio edytowane przez dziq85 ; 06-06-2009 o 21:52
Zawsze można na Allegro zaryzykować i kupić Samyanga 500/f5,6 i przetestować. Może Cichy się pokusi jeśli ma dobre układy z firmą?
Foty u Cichego jak zwykle zachęcają do kupna. Interesuje mnie jednak jaka jest powtarzalność jakości tych obiektywów. Jaka jest szansa, że kupując obiektyw w ciemno (wysyłkowo) dostanę egzemplarz równie dobry jak ten testowany.
Ostatnio edytowane przez Cypis ; 08-06-2009 o 07:17
Pzdr
Tomek
Stosując grubszy adapter możemy przybliżyć minimalną kosztem nieskończoności. To akceptowalny kompromis szczególnie jeśli nastawiamy się na fotografię zwierząt. Pytanie tylko czy jakość obrazu jest co najmniej tak dobra jak w tym z f8.
BTW. Do fotografii dzikich zwierząt minimalna 50m to wcale nie tak daleko.![]()
Pzdr
Tomek
A ja jestem w kropce bo nie wiem czy kupować ten obiektyw.
Mam Canon`a 400D, i tak chciałbym ten obiektyw kupi a z drugiej strony się boję.
i co tu zrobić.?!
Aż się prosi o cięta ripostę...
A tak poważnie - kup, najwyżej sprzedasz z niewielką stratą.
Tak ale raczej do fotografi dokumentalnej, niz na pokaz
Np. majac 400mm abym mogl pokazac ladne ujecie ptaka z jego detalem musze podejsc na ok max. 8metrow.
Ostatecznie jakies duze, powolne* zwierze w dali, np. jelen itd. Wtedy 50m moze byc ok. Ale takze bez atrakcyjnej jakosci (GO itd)
* w sensie, ze idzie i nas nie widzi![]()
Mimo wszystko ja byłbym zainteresowany takim obiektywem
Szczególnie do fotografii sportowej-jak ktoś nie ma kasy-to nauczy się i manualnie ostrzyć
W takim razie czekam na teścik 5.6-i porównania go do tego modelu-8.0 szczególnie pod względem światła(pewnie dużo ja śniejszy) oraz abberacji itp,.
/ 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio
Ciekawe to są ceny tych obiektywów w porównaniu do cen osłon
310zł Samyang 500mm f/8 MC PRESET
89zł Samyang osłona p/s do 500mm f/8 Preset MC
Kawałek plastiku, którego wykonanie nie jest bardzo trudne, stanowi 30%
ceny obiektywu.
pokusilem sie i kupilem S 500/6,3 + TCx2, jak na razie zrobilem kilkanascie zdjec. Zachodzace slonce nawet z TC ladnie wyszlo (jak na 1600/13 z cropem), bez TC lepiej. Ale chyba i tak zenitowki jupiter 200/4 z kadrowaniem jest lepszy![]()