Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 53

Wątek: [test] tele SAMYANG 500mm ED MC f/8 Preset

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a gdzie widzisz napisane MFD 50 metrów?
    w poszukiwaniu innych szkieł Samyanga polecam stronę http://samyang.pl/kategoria,1,obiektywy
    Ostatnio edytowane przez airhead ; 08-03-2010 o 23:01
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

emet_b
    Guest

Domyślnie

a czym się one różnią??

ryszardo
    Guest

Domyślnie

Po przeczytaniu testu Pana Cichego zdecydowałem się na kupno tego obiektywu.Z dołączonym adapterem nie ostrzył na nieskończoność.W firmie Foto akcesoria z Lublina zamówiłem adapter jaki by mnie interesował.Taki też mi wykonano,i obiektyw teraz OK!Ze zdjęć jestem zadowolony,nie są oszałamiające ale są dobre,księżyc też fajnie wychodzi.
    Dla zainteresowanych zmianą adaptera podaję ,że na Allegro ten pan występuje jako / ciecio7 / i mówił ,że więcej takich wykona.
    Pozdrawiam Ryszard.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a mógłbyś gdzieś w internecie zamieścić nam te zdjęcia?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Też kupiłem ten obiektyw - przez sklep cyfrowe.pl
    Tu trzeba dobrze uważać, co się dostaje, bo na początku dostałem taki obiektyw, tylko z przesłoną f/8... bez możliwości jej zmiany.
    Z ciekawości przestetowałem taką wersję i szczerze odradzam (jak ktoś trafi). Z tarasu widokowego PKiN w Warszawie praktycznie każdy budynek wychodził nieostro.
    Sklep wymienił mi obiekrtyw na taki jak mieli w opisie, czyli taki jak jest w tym wątku przetestowany. Jedyna różnica - całkowicie mam czarny model.

Co do zdjęć to póki co nie mam się czym pochwalić, ale wiem, że można robić ładne ujęcia tym cudem. Mój błąd polegał na fotografowaniu z ręki i nawet przy czasach 1/4000 miałem zdjęcie nieostre... tam gdzie powinno być.
    Obiektyw jest ciężki. Ustawianie ostrości niezbyt dokładne.
    Fotografowałem ptaszka oddalonego ode mnie o 100-150m, który siedział na drzewie po drugiej stronie rzeki. Zrobiłem ok 40 ujęć i tylko dwa były w miarę ostre, ale nic by tu zamieścić.

Natomiast robiłem również zdjęcia samolotom, które leciały kilometry nad ziemią. 500mm wystarczyło by uwiecznić je ostre, choć na zdjęciach widać głównie dym i zarys maszyn. Złapałem dwa. Jumbojeta (4 silniki) i jakiegoś innego Boeinga.
    Księżyca jeszcze nie próbowałem robić. Ale z powyższego widać, że tą nieskończoność obiektyw rejestruje ostro. Może to zależy od modelu?

Chciałbym sie jeszcze odnieść do dziwnych pokręteł zmiany przesłony.
    Są dwa. Jedno działa skokowo, drugie płynnie.
    Mamy możliwosć ustawienia od F/8 do F/32 pokrętło skokowe działa jak ogranicznik. Np ustawiając wartość f/16 możemy tym płynnym pokrętłem zmieniać przesłonę tylko w zakresie F/16-32.
    Bardzo dziwne ograniczenie, ja wolę pernamente ustawienie na F/8 i potem płynną zmianę w całym możliwym zakresie. Tu trzeba dodać, że naprawdę odbywa się to płynnie - nie wiadomo jakiej przesłony się używa, ale obraz w miarę zmniejszania przesłony - ciemnieje.

Aha - u mnie nie ma gwintu na filtry.

Abberacja jest straszna - nie ma co się łudzić, tam gdzie jest ostro nawet nie widać tego przy wicinku 1:1, ale tam gdzie ostrości nie ma, aż w oczy kłuje.
    C 50D+grip | C 70-200/4 IS L | C 85/1.8 | T 17-50/2.8 | T 90/2.8 | S 8/3.5

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek-AK Zobacz posta
    Chciałbym sie jeszcze odnieść do dziwnych pokręteł zmiany przesłony.
    Są dwa. Jedno działa skokowo, drugie płynnie.
    Mamy możliwosć ustawienia od F/8 do F/32 pokrętło skokowe działa jak ogranicznik. Np ustawiając wartość f/16 możemy tym płynnym pokrętłem zmieniać przesłonę tylko w zakresie F/16-32.
    Bardzo dziwne ograniczenie, ja wolę pernamente ustawienie na F/8 i potem płynną zmianę w całym możliwym zakresie. Tu trzeba dodać, że naprawdę odbywa się to płynnie - nie wiadomo jakiej przesłony się używa, ale obraz w miarę zmniejszania przesłony - ciemnieje.
    To akurat bardzo przydatna opcja dla szkiełek manualnych,
    choć nie wszystkie ją posiadają.
    Skokowym ustawiasz wartość na której wiesz że będziesz robił fotki, do tego ustawiasz resztę parametrów,
    następnie drugim pierścieniem otwierasz przysłonę by mieć "jasność" w wizjerze podczas ostrzenia.
    Ostrzysz domykasz do zadanej wartości i robisz zdjęcie.
    Brzmi może zawile, ale w sumie jest proste i wygodne.
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Zablokowany

Domyślnie

ale jaki sens jest przymykać powyżej f 8 skoro spada jakość ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    To akurat bardzo przydatna opcja dla szkiełek manualnych,
    choć nie wszystkie ją posiadają.
    Np starsze obiektywy Zenita posiadaly te funkcjonalnosc. Zdaje sie przy wersji 44M-3. IMO bardzo przydatna rzecz.

Jednak nie bardzo moge zrozumiec powodu zakupu szkiel typu Falcon/Samyang 500mm. Przeciez taki 3M-5CA 500/f8 MC, kladzie te ustrojstwa na lopatki. O obiektywach takich jak Takumar 300/f4, czy Tair-3S 300/f4.5 juz nawet nie wspomne. A ceny praktycznie porownywalne.
    Ja nie wiem, moze chodzi o to, ze nowe dostajemy ze sklepu?
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Z tego co wiem to wykonując fotki ze statywu przy takiej ogniskowej jestesmy narazeni na drgania sprzetu przy wyzwalaniu migawki przydaje sie więc węzyk jak i MLU w body.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Domyślnie

Testował ktoś ten obiektyw na jakichś pokazach samolotów ? Posiadam Tamrona 70-300 i w niektórych sytuacjach jest po prostu za krótki. Myślałem właśnie nad tym SAMYANG 500mm ED MC f/8 Preset + T2 z potwierdzeniem ostrości tylko nie wiem jak on sobie będzie dawał radę. Jak ktoś testował ten obiektyw na podobnych pokazach prosił bym o podzielenie się wrażeniami.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów