Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: kiedy i czy warto: Canon 24-70 f/2.8L IS IS IS IS IS

tomekjasinski
    Guest

Domyślnie

z mojej strony chodzi o to że Piotr dał mi do myślenia, jak często będę miał potrzebę stabilizacji przy nawet 70mm (112mm na 1.6)
    i jak sobie pomyślałem, to przy jasności tego obiektywu to sobie poradzę bez..

a tak od razu powiem dlaczego wogule spytałem, ponieważ kupując 40D parę dni puźniej canon ogłosił 50D, i kupując speedlita 430EX miesiąc puźniej została ogłoszona v. II

Coś już napisał

Domyślnie

Rzadko kiedy warto czekać. Jak ci jest potrzebne, to kupuj to co jest, a nie czekaj. Czekać warto tylko wtedy, kiedy premiera jest np. za 1 mies. lub 2. Lepiej teraz robić fotki, a nie czekać latami i miesiącami na coś, co być może się kiedyś pojawi.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop Zobacz posta
    a coz to za smiala teza? Daje tyle samo co i na dlugiej. Pozwala wyeliminowac poruszenie zdjecie przy dluzszych czasach. Czy to ze 24-105 IS ma stabilizacje oznacza ze na 105 ona cos daje a na 24 nie?
    Podalem dwa przyklady: czyli 18-55 IS oraz 17-55 f/2.8 IS a jest jeszcze 17-85 IS.
    Słuszna teza jeśli przyjąć, że poniżej np. 1/60 sekundy i tak nie ma sensu robić zdjęcia z powodu poruszenia obiektu fotografowanego. Stabilizacja ma wtedy znacznie większy sens przy długich ogniskowych, bo 1/60 przy 17 mm utrzyma się z palcem w nosie, ale 55 na cropie już nie zawsze.

@tomekjasinski: i co z tego, że wyszła nowsza puszka? Stara przestała zdjęcia robić? Premiera nowego sprzętu to najlepszy moment na zakup modelu poprzedniego, bo cena z reguły najniższa.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekjasinski Zobacz posta

a tak od razu powiem dlaczego wogule spytałem, ponieważ kupując 40D parę dni puźniej canon ogłosił 50D, i kupując speedlita 430EX miesiąc puźniej została ogłoszona v. II
    Na szczęście zasady ortografii nie zmieniają się tak szybko, więc kupując słownik nie musisz się obawiać, że ktoś ogłosi v. II.
    Wydatek tańszy niż 24-70L, a na pewno bardziej przydatny.

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Premiera nowego sprzętu to najlepszy moment na zakup modelu poprzedniego, bo cena z reguły najniższa.
    Tyle, że nowa puszka wyszła kilka dni pÓźniej, a pewnie dopiero wtedy ceny poleciały.

Edit
    Widzę, że nie tylko mnie raziły błędy.
    Ostatnio edytowane przez comatus ; 03-06-2009 o 17:31

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Słuszna teza jeśli przyjąć, że poniżej np. 1/60 sekundy i tak nie ma sensu robić zdjęcia z powodu poruszenia obiektu fotografowanego.
    a co to za zalozenie ze sie zdjec przy 1/30 nie robi?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop Zobacz posta
    a co to za zalozenie ze sie zdjec przy 1/30 nie robi?
    Było "np.", możesz przyjąć sobie jakie chcesz minimum. Nie zmienia to ogólnej zasady, że im krótsza ogniskowa, tym mniejszy sens ma stabilizacja.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Wg mnie nie będzie nowego 24-70 z IS gdyż nie ma takiej potrzeby :wink: przy użytecznych ISO : 1600 lub więcej (nowsze puszki).,
    Przez długi czas używałem 24-70 z 5d i prawie nigdy nie potrzebowałem IS a tym bardziej z 5dmkII :-D.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów