Hej
Pytanie mam byc moze banalne, ale nie nie moge nic o tym znalesc. Chodzi o mozliwosc odkrecania lampy, tak aby robic zdjecia pionowe a lampa strzelala w sufit. Wiem ze 580ex ma cos takiego.
Ktore jeszcze lampy moga sie obracac?
Hej
Pytanie mam byc moze banalne, ale nie nie moge nic o tym znalesc. Chodzi o mozliwosc odkrecania lampy, tak aby robic zdjecia pionowe a lampa strzelala w sufit. Wiem ze 580ex ma cos takiego.
Ktore jeszcze lampy moga sie obracac?
Z Canonowskich lamp to tylko te zaczynające się na 2 (np. 270EX, 220EX) nie mają opcji obrotu głowicy.
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
Metz 48 i 58 na 100% moga (inne musisz poszukac sam np po obrazkach lub w specyfikacji technicznej).
Prościej będzie jeśli zapytasz o konkretny model który Cię interesuje![]()
a ja mam pytanie - czy ktos moglby zademonstrowac jak uzywa się bracketa? nie mam okazji go nigdzie przypiąć w sklepie -bo nie mają.
Co do pierwszego pytania - Sigmy EF-530 DG ST i DG Super mają 'obrotowe główki'
Canon 580 EX II, 580, 430 EX II, 430 EX, Metz 58 AF-1 i 48 AF-1..., te są godne polecenia. Są jeszcze inne firmy: Sigma, Sunpak, ale po niezbyt miłych przygodach wybrałem Canona 430 EX. Inna sprawa, to to ile możesz wydać na lampę...
podepnę się do tematu z lamerskim pytaniem, czy 580ex II i 580ex mkII to to samo ? Bo spotkałem się z takimi opisami. Jeśli nie, to jaka jest różnica?
Ostatnio edytowane przez Artur79 ; 04-06-2009 o 23:54
Canon 40D | C 28-135mm f/3.5-5.6 | C 50mm f/1.4 | C 580 EX II | Eizo 2433W | Ubuntu 9.04/Win XP