Strona 2 z 22 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 212

Wątek: Sprzęt samoróba !!!!

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin
    hmmm jak daleko mozna posunac sie w samorobkach?
    Daleko. Ale to bardziej chodzi o radoche tworzenia czegos niekonwencjonalnego w ramach eksperymentu niz o sam produkt koncowy.

Cytat Zamieszczone przez thorin
    filtry ? no to jest jakas mysl ale kto w domu ma aparature do nakladanie nanometrow chromu na szklo ?
    W domu to chyba nikt. Nie chcialbys miec tego w domu bo pompy za bardzo halasuja (i to przez dluzsza chwile - osiagniecie 3x10exp-6 Torra troche trwa), a pradu tez zre niemalo. No ale jesli pracujesz z tym czyms codziennie to dlaczego sobie nie machnac takiego filterka multicoated? :grin:

Początki nałogu Awatar gr86
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

ja wykonałem wężyk spustowy i fajne pierścienie macro M42 gwint alu a korpus a`la L`ka czyli PCV w kolorze białym
    EOS 300 | EOS 300d black +BG-E1 | Tokina AT-X 287AF Pro SV 28-70 f/2.8 |Canon 50mm/1,8 | 18-55 USM | 430EX | Velbon DX-888 | pokrowiec Soligor M42 | Lowepro Orion Trekker | DigiMate II 40GB Image tank | Helios 1:2/58 M42 | MIR 1B 1:2,8/37 | jupiter 4/200 |

Bywalec Awatar Follman
    Miasto
    Hajnówka

Domyślnie

Noo dzisiaj kupiłem diody i plexe moze cos z tego doświetlacza wyjdzie dobrego. Jaeszcze jakiś zasobnik na baterie i kilka kabli i gotowe. No moze jeszcze z 2 Godz roborty .

Pozdrawiam. ZRÓB TO SAM

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Follman przedstaw moze jakis schemacik co ? albo chociaz wersje adama slodowego step by step ? tez sam chetnie zrobilbym taka lampe, tutaj jednak koszta sa przerazajace jesli chcesz macro ring
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Bywalec Awatar Follman
    Miasto
    Hajnówka

Domyślnie

A więc kupiłem diody 10mm białe i plexi glass. Następnie wziołem wymiar z obiektywu 18-55mm tam gdzie jest ten srebrny paseczek (67mm).Plexi ma byc mniej więcej kwadratm 80/80mm.
    Dalesze instrukcje jutro jak zaczne robić to będą tez fotki
    Canon 40D | EF 100-300mm f/4.5-5.6USM | Speedlite 430 EX |CZJ Sonnar 180/2.8
    onePhoto:
    KLIKNIJ

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

ok bede wdzieczny, moze i blenda albo namiot to male koszty ale w taki prowizoryczny macroring warto chyba zainwestowac z niecierpliwoscia czekam na jakies foty i pozdrawiam...
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Bywalec Awatar Robert P.
    Miasto
    Komorniki/wielkopolska

Domyślnie

A ja zrobiłem sam coś takiego - parasolka
    350D+grip::EF 28-90/4-5,6::EF 50/1,8::EF 70-200/4 L
    www.pilaczynski.net

Bywalec Awatar Follman
    Miasto
    Hajnówka

Domyślnie

Świetny pomysł godny podziwu.
    onePhoto:
    KLIKNIJ

Bywalec Awatar Follman
    Miasto
    Hajnówka

Domyślnie

W trakcie prac nad moim macroringiem napodkałem problem mocowania. Gdzie są mocowane oryginalne (canonowskie), stoją nieruchomo czy obracają się z autofocusem ????
    onePhoto:
    KLIKNIJ

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Follman
    W trakcie prac nad moim macroringiem napodkałem problem mocowania. Gdzie są mocowane oryginalne (canonowskie), stoją nieruchomo czy obracają się z autofocusem ????
    Oczywiscie ze sie nie obracaja bo dobre obiektywy macro nie "kreca morda".
    Szkla Canona maja specjalny gwint przystosowany wlasnie do mocowania macro flasha. Sam sobie zobacz np. tu: http://www.the-digital-picture.com/R...ns-Review.aspx

Strona 2 z 22 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów