Strona 1 z 20 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 212

Wątek: Sprzęt samoróba !!!!

Mieszany widok

Bywalec Awatar Follman
    Miasto
    Hajnówka

Lightbulb Sprzęt samoróba !!!!

Witam

Moze opowiecie coś o na temat sprzętu który zrobiliście sami do swojego dSLR.
    Jak dział i co do tego wykorzystaliście. "ZRÓB TO SAM". Pozdrawiam>>>> :-D :-D

Domyślnie

ja zrobiłem pierścień retro i namiot bezcieniowy
    pierścień ze starego mocowanie EF z tamrona 70-200 i do tego filtr uv hoya 58 mm. namiot wiadomo - przescieradło, stelaż pod miejsce na przedmiot i hula hop

teraz myślę co by było gdyby wziąć filtr uv zakleić ładnie połowę połowę równomiernie przydymić ogniem delikatnie ofcoz... zaraz zobacze co z tego wyjdzie...
    |a ja mam aparat i oko
    i wreszcie nową sigmę|
    www.muka.foxnet.pl

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Ja zrobilem sobie obiektyw w ramach eksperymentu z fotografia otworkowa. Efekty prezentowalem tu na forum.

Cytat Zamieszczone przez fotomuka
    teraz myślę co by było gdyby wziąć filtr uv zakleić ładnie połowę połowę równomiernie przydymić ogniem delikatnie ofcoz... zaraz zobacze co z tego wyjdzie...
    To jest mysl! Dzieki za inspiracje. W nastepnym tygodniu odszukam filterek 77mm UV ktory gdzies mam a nie uzywam bo raz ze nie jest szczelny a dwa ze kosztowal... $30 wiec nie moze byc dobry. Uruchomie w pracy sputtering i zapodam mu jakas cienka warstewke... np. 50nm chromu. Bede mial fajny filtr szary :grin:
    (Dlaczego ja na to wczesniej nie wpadlem?)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A ja mam wężyk: vide link w stopce.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar Follman
    Miasto
    Hajnówka

Domyślnie

A ja ostani robie lampke z diud led , zakładaną na obiektyw .Służy do doświetlania obiektu przy makrosach. :grin: :grin:

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A zasilanie z baterii czy z aparatu?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

No a ja, tak jak juz kiedys obiecywalem, zbieram sie do rozkrecenia starego tamrona i proby zmuszenia aparatu z obiektywem M42 do potwierdzania ostrosci - juz nawet takie maciupkie srubokreciki zakupilem

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

To ja przy okazji napiszę, że gdyby ktoś potrzebował części do D60'ki to ktoś na Allegro sprzedaje teraz właśnei D60 na części (na razie cena 50zł)
    Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

hmmm jak daleko mozna posunac sie w samorobkach ? jeden znany amerykanski fotograf ktory niedawno nawiedzil polske, o sklerozo czemu nie dalas mi spamietac nazwiska, zrobil sobie caly aparat sam, fakt ze mozna zrobic namiot bezcieniowy z przescieradla albo blende z bialej lub kolorowych kartek papieru, ale to chyba nie sa jeszcze takie koszty jak dla przykladu przy oswietlaniu macro zeby sie trudzic, nowy namiot kosztuje 79 zl a material ten sam co na parasolkach foto ergo, po co pruc mamie przesciaradlo skoro za nieduze pieniadze mozna miec cos "profi" filtry ? no to jest jakas mysl ale kto w domu ma aparature do nakladanie nanometrow chromu na szklo ? mnie straszna zalosc bierze ze nie moge zaniesc mojego aparatu do serwisu i go podkrecic tak jak kumpel gitare w custom shopie, i to jest bolaczka, bo wole wydac pare zlotowek wiecej i miec swiadomosc ze odbija sie to jednak na jakosci co do samorobek to zoltodziob jestem, albo nie czekajcie, jesli naszywka na plecaku sie liczy to juz jestem conajmniej smialym adeptem tej pieknej sztuki
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin
    hmmm jak daleko mozna posunac sie w samorobkach?
    Daleko. Ale to bardziej chodzi o radoche tworzenia czegos niekonwencjonalnego w ramach eksperymentu niz o sam produkt koncowy.

Cytat Zamieszczone przez thorin
    filtry ? no to jest jakas mysl ale kto w domu ma aparature do nakladanie nanometrow chromu na szklo ?
    W domu to chyba nikt. Nie chcialbys miec tego w domu bo pompy za bardzo halasuja (i to przez dluzsza chwile - osiagniecie 3x10exp-6 Torra troche trwa), a pradu tez zre niemalo. No ale jesli pracujesz z tym czyms codziennie to dlaczego sobie nie machnac takiego filterka multicoated? :grin:

Strona 1 z 20 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów