Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: 40d - pierwsza lustrzanka, jaki obiektyw?

Domyślnie

Proponuje używane:
    40D 2000PLN
    24-105L 3000PLN

Uniwersalny zestaw mi spisuję się znakomicie. Przyszłościowo można dokupić C10-22 jak będzie brakowało szerokiego kąta i jasne stałki tam gdzie jest za ciemno.
    5D, 24-105L, 50/1.8

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

mysle ze wszystko zostalo powiedziane - wiecej opcji zamiesza tylko koledze.
    wybor odpowiedniej opcji to juz kwestia indywidualna, nie ma jednej prawdy jesli portret to polecam blende kupic

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Tak jak pisał Loome, im więcej opcji tym gorzej, więc podjąłem "męską" decyzję i kupiłem dziś Canona 40D z obiektywem Tamron 17-50.

O wrażeniach (miejmy nadzieję pozytywnych) opowiem za kilka tygodni.

Musztarda
    Guest

Domyślnie

A myślałeś o zabawie w stare obiektywy? wiem że brak autofokusa etc, ale jeżeli zamierzasz fotografować dla przyjemności, a nie dla swojej kieszeni, to kup sobie kilka starych obiektywów z niezłym światłem i baw się w ostrzenie ręczne, w 50 możesz ostrzyć patrząc przez LCD, a i wizjer nie jest taki masakryczny jak w setkach. Ja bym wziął 50, przejściówkę i jakąś starą 105 ze światłem 2.8, 50 ze światłem 1.4 (jak pogrzebiesz to się dogrzebiesz nawet do 1.2), znajdziesz jakiś szeroki kąt, 70-200 osawę i będziesz miał wszystko czego potrzebujesz w cenie 1 albo 1,5 nowego obiektywu. Ja bym tak zrobił

pozdrawiam!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Hej.
    Dobrego wyboru dokonałeś
    Sam przed Nowym Rokiem stałem przed podobnym dylematem i zakupiłem 40D+ T 17-50, niedawno dokupiłem jeszcze C 85 1.8 i można naprawdę przyjemnie fotografować
    EOS 40D+Tamron 17-50mm F/2.8 Di II+C 85mm 1.8+Zamiennik OC-E3 Delta+Speedlite 430 EXII-2xSanyo eneloop 2000mAh-Powerex MH-C9000+Sandisk Compactflash 4 GB Extreme III+Velbon Sherpa 600R

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

ja wlasnie daze do 17-50
    to dopisz te 85mm

Musztarda
    Guest

Domyślnie

No męska decyzja jest zawsze warta pochwały chociaż różne są opinie o tym Tamronie, to raczej przeważają pozytywne. Mnie wkurza jego wiertarka. Przy każdym ostrzeniu wyje jak potępieniec, i nie jest taki szczelny jakbyśmy tego wszyscy chcieli Ale to światło i te możliwości, które on, co by nie mówić, ma, sprawią że pewnie nie prędko będziesz miał go dość. pozdrawiam! Musztarda

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów