Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Rig ??

Domyślnie Rig ??

NO dobrze moi drodzy.... Na wstępie chciałem najmocniej przeprosić jeżeli temat był, ale "szukajka" nie wypluła mi żadnej odpowiedzi co może być równie dobrze spowodowane moim brakiem wiedzy (nazewnictwa) odpowiedniego elementu.

Otóż potrzebuję zakupić pewną rzecz. Problem w tym, że nawet nie wiem jak to się nazywa a co więcej nie wiem jak to ma wyglądać więc może bardzo opisowo wytłumaczę o co mi chodzi w nadziei, że ktoś już miał do czynienia z czymś takim i zechce się podzielić swoją wiedzą.

Potrzebuję takiego ramienia oraz elementu mocującego je do samochodu, quada żeby móc zrobić zdjęcie w ruchu. Chodzi mi o takie zdjęcia jak sa w prospektach reklamowych aut, gdzie całe auto jest wyraźne a wszystko inne jest mocno poruszone. Technicznie jak wykonać zdjęcie wiem tyle że nie wiem jak się nazywa to ramię i uchwyt, oraz gdzie tego szukać. Domyślam się również, że musi być ono ciut dłuższe niż standardowe 50pare centymetrów magic arm manfrotto. Przyssawki tej samej firmy mają udźwig około 1,5kg co przy założeniu, że aparat ze szkłem waży swoje oraz dodaniu do tego masy ramienia wydaje się być mało.

Z góry dziękuję za okazaną pomoc.

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

bo nie tą szukajką szukałeś

w tym wątku
    http://canon-board.info/showthread.php?p=653623
    pisałem w poście
    http://canon-board.info/showpost.php...4&postcount=29
    o Rig'ach
    takie urządzenia raczej robi się na własną rękę w zależności od potrzeb

Domyślnie

dzięki za odzew...
    Najwidoczniej źle szukałem do czego się przyznałem na samym wstępie Z drugiej strony cięźko szukać po nazwie czegoś co człek nie wie jak się nazywa

Inna sprawa, czy nie ma gotowych zestawów? Ewentualnie jakieś tutki do tego jak wykonać ów zestaw? Bo podejżewam że największym problemem jest stabilność?
    Ostatnio edytowane przez andres ; 02-06-2009 o 00:05

Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

kaażdy rig żeby był stabilny musi mieć 2 a najlepiej 3 podparcia
    mocowania próżniowe do karoserii [przyssawki] manfrotto takie cuś robi
    albo śrubami do podwozia

sama stabilność czy nośność już nie jest taka istotna czasy 1/30 1/50 spokojnie stykną
    na ogniskowej z reguły 16mm 17mm na FF

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enter Zobacz posta
    sama stabilność czy nośność już nie jest taka istotna czasy 1/30 1/50 spokojnie stykną
    na ogniskowej z reguły 16mm 17mm na FF
    jesteś tego pewien ? w sensie czasów.. 1/30 to może być*mało, zwykle przy amatorskich konstrukcjach samochód raczej nie jedzie więcej niż 5-10km/h, pro rigi owszem umożliwiają szybką jazdę, do 80km/h, ale wypożyczenie tego na jeden dzień kosztuje więcej niż lustro z entry-level, a co dopiero zakup, czy budowa samemu.

po drugie 16-17mm na FF to jest raczej sporo za szeroko, pojazd będzie przerysowany.
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

pamiętaj że daleko nie możesz odsunąć na ramieniu aparatu bo będziesz zahaczał o słupki czy pobocze

1/50 styka
    http://remigiuszscout.deviantart.com...cycle-85191965
    1/40 też
    http://remigiuszscout.deviantart.com...a-run-97664604

prędkość wcale nie musi być duża do zrobienia efektu i tka w PSie musisz wyczyścić miejsca mocowania ramienia

raczej wypożyczanie opłaca się tylko jak wchodzi nowy samochodzik i trzeba go pokazać pierwszy raz, i w agencji masz zlecenie na pokazanie autka z każdej możliwej strony i w ruchu

Uprawnienia umieszczania postów