witam
zakupiłem nową kartę SDHC 4GB kingstona
czy należy tę kartę sformatować w aparacie by działała czy te karty nie wymagają takiego zabiegu
dzięki
witam
zakupiłem nową kartę SDHC 4GB kingstona
czy należy tę kartę sformatować w aparacie by działała czy te karty nie wymagają takiego zabiegu
dzięki
Lepiej zacząć od formatowania. Karta powinna być wstępnie sformatowana, ale lepiej nie narażać się na niespodzianki.
a można sformatować w kompie?
gdzie w 450d jest opcja formatowania?
Lepiej w korpusie.
W menu 4 zakładka, 4 pozycja od góry - formatowanie.
Formatowanie jest m.in. procesem przygotowania nośnika danych do zapisu danych - ta operacja wykonywana na pececie czy też w aparacie w sumie daje ten sam efekt.
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L
a tak właściwie - po co sie formatuje?
po kupieniu SanDics'a Extreme III 8gb, nie formatowałem go tylko od razu robiłem zdjęcia. wszystko czyta, i aparat i czytnik itp.
Poszukaj sobie tutaj: http://www.google.pl/ jak nie masz fachowej literatury pod ręką.
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L
szukałem.
nic szczególnego, bo bzdury typu 'błędnie będzie numerował' albo 'na wszelki wypadek formatuj, nic ci sie nie stane jak to zrobisz' mnie nie przekonują w momencie gdy mi numeruje poprawnie, również po zmianie karty na inną i nic sie tez nie stało jak tego NIE zrobiłem (nie formatowałem)
a fachowej literatury nie mam pod ręką, więc jeśli ktoś zna FAKTYCZNY powód, dla którego powinienem to zrobić teraz (po tym jak wszystko sprawnie działa), niech mnie oświeci :]
ale z doświadczenia. a nie 'bo lepiej w razie czego'.
każdy tylko pisze 'formatuj formatuj' a nikt nie pisze tak właściwie DLACZEGO i co sie stanie jak nie sformatuje.
poza tym, ze tak na prawde nic sie nie stało (:
PS. rozróżniam oczywiście przełożenie karty z innego aparatu a włożenie nowej. acz po przełożeniu innej i NIE formatowaniu też było wszystko ok, numeracja z nowej też była zachowana.
Ostatnio edytowane przez LISU ; 11-06-2009 o 17:11